Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Een racefiets optillen aan een van de staande achtervork is goed?

5 min read

Gevraagd door: Glenda Grovenburg

Wat doen afgezakte stoelsteunen?

“De voordelen ten opzichte van een traditionele achterdriehoek zijn: (1) meer aerodynamische stroming van de stays naar het achterwiel; (2) de zitbuis biedt compliance met de zadelpen voor een comfortabelere rit; (3) kleinere driehoeken zijn stijver, waardoor de achterdriehoek stijver blijft en de krachtoverdracht naar het achterwiel behouden blijft.”
29 apr 2020

Wat is een zwevende stoelsteun?

De zwevende seatstays zijn een belangrijk onderdeel van het nieuwe frame, ze zijn gemaakt van koolstof met een lage modulus die trillingen dempt. In plaats van de trillingen naar de zadelpen te sturen worden ze afgeleverd aan de bovenbuis voor een indrukwekkende vermindering van trailgeluid en een verbeterde rijkwaliteit.
1 juni 2019

Wat is een zadelpen op een fiets?

Achtervork
De achtervork verbindt de zitbuis met de achtervork. De meeste fietsframes gebruiken twee parallelle buizen die boven het achterwiel aansluiten. Dit is ook de plek op het frame waar de achterremklauw is bevestigd.
20 jan 2016

Kun je op je bovenbuis zitten?

“Tenzij ze iets scherps op zak hebben dat een dunne buis kan beschadigen, zou er geen probleem moeten zijn met het zitten op de bovenbuis.
1 augustus 2022

Wat is een achtervork?

De achtervork is het gedeelte van het frame waar de achterderailleurhanger is bevestigd. De achtervork is het verbindingspunt (de samenvloeiing) van de achtervork en de staande achtervork op het achterste gedeelte van het fietsframe (zie onderstaande foto).
25 feb 2018

Wat is een fietszadel?

Eenvoudig gezegd is een dropperzadelpen een in hoogte verstelbare zadelpen waarmee een rijder snel en gemakkelijk de zithoogte kan verlagen tijdens het rijden. Een dropper zadelpen werkt via het gebruik van een stuur, of zadelpen gelegen afstandsbediening hendel.
1 juni 2018

Wat is een kettingverblijf?

De achtervork is een paar metalen buizen op het fietsframe die de trapas verbinden met de houders van de achteras. De liggende achtervork verbindt de trapas met het midden van het achterwiel.
22 apr, 2021

Wat is een butted fietsframe?

Butting is het proces waarbij extra materiaal wordt verwijderd op plaatsen waar dat niet nodig is. De fabrikant op zijn beurt laat het frame onaangeroerd op de plaatsen waar het de meeste stress te verduren krijgt, bijvoorbeeld de gewrichten, waarbij de hoeveelheid materiaal gelijk blijft om sterkte en duurzaamheid op lange termijn te verzekeren.
1 oktober 2014

Wat is een afgezakte achtervork?

Verlaagde achtervork
Dit is een aanpassing aan de aandrijfzijde, dus de achtervork is asymmetrisch. De “dropped” achtervork in dit paar buigt naar beneden als hij het trapashuis nadert en weer omhoog om bij het frame aan te sluiten. De kromming is doorlopend, gemaakt uit één stuk titanium.

Waar zitten de zadelpennen op een fiets?

A – Bovenbuis: Dit is de horizontale of semi-horizontale buis op het frame van je fiets die tussen het zadel en het stuur loopt. Een compleet frame bestaat uit een bovenbuis, onderbuis, balhoofdbuis, zitbuis, staande achtervork en achtervork (Elk van deze zal worden beschreven als we verder gaan).
10 aug 2016

Wat is de downtube?

Onderbuis. De onderbuis verbindt de balhoofdbuis met het trapashuis. Bij racefietsen en sommige mountainbikes en hybride fietsen lopen de derailleurkabels langs de onderbuis of in de onderbuis. Bij oudere racefietsen werden de schakelhendels op de onderbuis gemonteerd.

Wat is vorkkroon?

De kroon verbindt de stuurbuis van je vork met de stanchions. De uitsteeksels zijn de stukken buis die in het onderste gedeelte van je vork schuiven. De stanchions intern huisvesten de luchtveer (of spoel) evenals de demper.
29 juni 2016

Wat zijn uitvaleinden op een racefiets?

Voor degenen die niet op de hoogte zijn van hun fietswoordenlijst, dropouts zijn de twee kleine inkepingen in de achterkant van je fiets waarin de achternaaf rust. Nog eenvoudiger gezegd – het is waar je achterwiel naartoe gaat.
30 jan 2013

Wat zijn advocaat lippen op een fiets?

Lawyer lips of lawyer tabs (een soort positieve borging), een negentiende-eeuwse uitvinding, zijn lipjes die op de uiteinden van de voorvork van fietsen die in sommige landen (met name de VS) worden verkocht, zijn aangebracht om te voorkomen dat een wiel de vork verlaat als de snelspanner loskomt.

Kan ik de uitvaleinden van mijn fiets veranderen?

Dat gezegd hebbende, ja! het is mogelijk om de meeste frames met uitvaleinden van bijna elke stijl achteraf aan te passen. Het zal waarschijnlijk niet eenvoudig of gemakkelijk zijn, en het kan aangepaste vervaardiging van uitvaleinden, vervanging van de liggende en/of staande achtervork vereisen om te werken, maar het kan worden gedaan.
6 mei 2019

Waarom hebben gravel fietsen een verlaagde achtervork?

In combinatie met een niet-aangedreven inline liggende achtervork kunnen we met een verlaagde achtervork beide achtervorken inkorten (1-1,5 cm), waardoor het frame wendbaarder wordt en/of er een grotere band in past.

Wat is een kettingverblijf?

De achtervork is een paar metalen buizen op het fietsframe die de trapas verbinden met de houders van de achteras. De liggende achtervork verbindt de trapas met het midden van het achterwiel.
22 apr, 2021

Wat is vorkkroon?

De kroon verbindt de stuurbuis van je vork met de stanchions. De uitsteeksels zijn de stukken buis die in het onderste gedeelte van je vork schuiven. De stanchions intern huisvesten de luchtveer (of spoel) evenals de demper.
29 juni 2016

Wat is het nut van een dubbele kroonvork?

Dubbele kroon vorken zijn (over het algemeen) stijver en minder buigzaam en over het algemeen sterker dan hun tegenhangers met enkele kroon. De meeste vorken met dubbele kroon hebben ook iets meer veerweg, meestal rond de 200 mm, terwijl vorken met enkele kroon over het algemeen eindigen bij 180 mm.
23 mei 2010

Waarvoor dienen de schroeven op een fietsvork?

Bij de meeste vorken maken ze deel uit van de assemblage die de bovenste/inwendige/onderste vorken bij elkaar houdt. knoei er niet mee, tenzij je van plan bent om dingen uit elkaar te halen, en de mogelijkheid hebt om ze weer goed in elkaar te zetten.
27 augustus 2006