Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Door welke steden stroomt de rivier de Rhône?

3 min read

De Rhône (Duits: Rotten) is een rivier in Frankrijk en Zwitserland. De rivier heeft een lengte van 812 km en stroomt van de Rhônegletsjer in de Alpen naar de Middellandse Zee. Grote steden aan de Rhône zijn Genève, Lyon en Avignon.

Waar ontspringen de Rijn de Rhône en de po?

Rhône (rivier)

Rhône
Bron Rhônegletsjer, Furkapas
Monding Middellandse Zee
Stroomt door Zwitserland – Frankrijk
Portaal Geografie

Waar ligt de Rhônevallei?

De Côtes du Rhône of Rhônevallei is een wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk.

Waar gaat de Rijn de zee in?

De Rijn stroomt via drie wegen naar de Noordzee, te weten via het Haringvliet, de Nieuwe Waterweg en het IJsselmeer. De zuidelijke hoofdarm (Noord en Nieuwe Maas) mondt via de Nieuwe Waterweg ten westen van Rotterdam uit in de Noordzee.

Wat is de benedenloop van de Rijn?

De Rijn komt Nederland binnen bij het dorp Spijk. Hier ligt de rivier nog maar net boven de zeespiegel. Vanaf de Duitse stad Bonn heet de Rijn daarom ook wel de ‘Neder-Rijn‘. Het is de benedenloop van de rivier.

Waar komen de Rhône en de Saône samenkomen?

Lyon in het kort. De stad Lyon ligt in het oosten van Frankrijk, precies waar de rivieren de Rhône en de Saône samenkomen.

Is de Rhône de Rijn?

Het Canal du Rhône au Rhin is een kanaal in het noordoosten van Frankrijk. Het vormt de verbinding tussen het Rhône en het Rijn bekken. Het kanaal werd gebouwd tussen 1784 en 1833, was oorspronkelijk 375 km lang en liep van Saint-Symphorien aan de Saône tot Straatsburg aan de Rijn.

Waar is de bovenloop van de Rijn?

Bij de stad Basel begint de bovenloop van de Rijn, en eindigt in de stad Bingen.

Waar komt het water van de Rijn vandaan?

De Rijn ontstaat in de bergen van Zwitserland, in het voorjaar wordt al het smeltwater van de bergen (sneeuw en ijs) afgevoerd, onderweg ook al het hemelwater (regen). De aanvoer van water is het hele jaar door vrij constant.

Hoe liep vroeger de Rijn?

Stad aan de Rijn, 1530-1536

Tot 1530 liep de Rijn niet langs de stad, maar maakte – ter hoogte van de Nieuwe (Malburger)Haven – een bocht naar het zuiden om bij de Praets weer bij de stad uit te komen. De onderste Rijnstroom op de kaart was die rivierbedding en vormde de grens van het Schependom Arnhem.

Welk land begint de Rijn?

Zwitserland. De Rijn ontspringt in Graubünden, in de Zwitserse Alpen, waar twee bronrivieren (de Voor-Rijn en de Achter-Rijn) ontspringen. De Voor-Rijn is de langere van de twee, daarom wordt de totale lengte van de rivier vanaf de Voor-Rijn gemeten.

Hoe loopt de Rijn in Duitsland?

Na het Zwitserse Bazel stroomt de Rijn 800 km lang in noordelijke richting door Duitsland. De rivier wordt in dit land verdeeld in drie trajecten: van Bazel tot Bingen loopt de Oberrhein, tot Bonn stroomt de Mittelrhein en tot de Nederlandse grens heet de rivier Niederrhein.

Hoe diep is de Rijn in Duitsland?

Over de Rijn

De Nederrijn is de tak van de Rijn die loopt van het Pannerdensch Kanaal bij Angeren naar Wijk bij Duurstede. Daar splitst de rivier in de Lek en de Kromme Rijn. In totaal heeft de Rijn een lengte van 54 km en een breedte van 80 meter. De diepte schommelt tussen 4.7 meter onder NAP tot 2.8 meter boven NAP.

Hoe wordt de Rijn vuil?

Bedrijven uit het Ruhrgebied lozen nog geregeld hun chemisch afval. Ook medicijnresten vervuilen het water. Ze worden uitgeplast en komen via het riool en de afvalwaterzuivering in de Rijn terecht.