Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Derailleur vervangen op CX-fiets

5 min read

Gevraagd door: Jason Harkless

Is het vervangen van een derailleur gemakkelijk?

De eigenlijke vervanging van de derailleur is eenvoudig. Gewoonlijk besteed je meer tijd aan het indexeren van het schakelen en het goed instellen van de limietschroeven, wat eigenlijk een derailleurafstelling is. Eerst moet je bepalen welke onderdelen je eigenlijk moet vervangen: derailleur, kabels en/of derailleurhanger.

Kun je een achterderailleur vervangen?


Citaat uit de video: Als hij versleten is. Dus om de derailleur te vervangen is het vrij simpel, dus neem eerst je ketting. Uit. Dus het is makkelijk om bij de derailleur te komen en de railer gaat er makkelijk af.

Kan ik mijn derailleur upgraden?

Het aantal ondersteunde versnellingen verandert
Hoe hoger de rang van de Shimano achterderailleur, hoe meer versnellingen deze kan verwerken. Voor zowel racefietsen als MTB’s is 12 versnellingen het maximaal ondersteunde aantal. Natuurlijk verandert een upgrade tussen 11-speed derailleurs het aantal ondersteunde versnellingen niet.

Zijn ze uitwisselbaar?

Shimano derailleur compatibiliteit
De meeste 8- en 9-speed Shimano mountainbike- en wegsets zijn onderling compatibel omdat ze beide dezelfde kabeltrekverhouding gebruiken. Dit betekent dat je een 8- of 9-speed mountainbike derailleur kunt gebruiken met road shifters of omgekeerd.

Hoe weet ik of mijn achterderailleur versleten is?

Alle derailleurs slijten op een gegeven moment. Controleer op slijtage door zijdelings aan de onderste kooi te trekken. Vergelijk deze beweging in de koppeling van een nieuwe derailleur. Slordige draaipunten en koppelingen zorgen voor inconsistent schakelen, en de enige oplossing is een nieuwe derailleur.

Hoe lang gaan achterderailleurs mee?

Een achterderailleur van goede kwaliteit kan 3 tot 5 jaar meegaan, terwijl merkloze of kwalitatief minder goede exemplaren 2 jaar meegaan, ongeacht de duurzaamheid van de achterderailleur zal het jockeywieltje na verloop van tijd slijten en kan zeer goedkoop door nieuwe worden vervangen.

Kun je elke derailleur op een fiets monteren?

Nee, fietsderailleurs zijn niet universeel. Een derailleur die werkt met de ene fiets kan niet werken met een andere fiets op basis van factoren zoals de kooilengte. Controleer het verschil tussen de kleinste en grootste tandwielen en ook de kettingringmaat om de compatibiliteit van de derailleur te bepalen.

Hoe vervang ik de derailleur van mijn fiets?

Citaat uit de video: Zet de mech op het kleinste tandwiel met behulp van je sti's. Trek de kabelkrimp van het uiteinde van de binnenkabel met een tang en draai dan de kabelkrimpbout los door hem tegen de klok in los te draaien.

Kun je een derailleur vervangen zonder de ketting te breken?

Als de derailleur dichtgeklonken is, kun je hem er niet afhalen zonder de ketting te breken of de derailleur te vernielen. Als je hem gaat vervangen, dan zul je toch de ketting moeten breken om de nieuwe derailleur erop te zetten. Dus als dat het geval is, koop dan gewoon een kettingpons en een nieuwe derailleur.

Wanneer moet ik mijn fietsderailleur vervangen?

Derailleurs gaan bijna onbeperkt mee. De jockeywielen zullen na verloop van tijd (tienduizenden km) slijten, maar de rest van het mechanisme zou geen noemenswaardige slijtage moeten vertonen. Het kan zijn dat de veer op een gegeven moment breekt door materiaalmoeheid, maar ook dat is een relatief eenvoudig te vervangen onderdeel bij de meeste derailleurs.

Kun je een 12-speed derailleur gebruiken op een 11-speed cassette?

Je kunt dus geen 12-speed derailleur gebruiken op een 11-speed setup of omgekeerd, maar je kunt wel een xtr 12/11-speed shifter gebruiken op een 11-speed aandrijving.

Kan ik een MTB-derailleur gebruiken op een racefiets?

Als de fiets bijvoorbeeld een 10-speed cassette en road shifters heeft, zal hij compatibel zijn met een MTB derailleur die de achterste schakelverhouding heeft van een 10-speed road derailleur.

Hoe weet je wanneer je een nieuwe derailleur nodig hebt?

Als er speling is, koop dan een nieuwe. Druppel ook wat Tri-Flow of iets dergelijks in alle draaipunten. Als het echt vuil en plakkerig is, zal het moeilijker zijn om te schakelen zoals je beschrijft. Als met schone, gesmeerde draaipunten de derailleur nog steeds niet goed beweegt, heb je waarschijnlijk een nieuwe nodig.

Hoeveel kilometer moet een cassette meegaan?

De levensduur van een cassette kan variëren van 4000 tot 10000 mijl, en dit wordt beïnvloed door de cassette zelf en de onderhoudsfrequentie.

Waarom maken achterderailleurs lawaai?

Citaat uit de video: Похожие запросы

Waardoor gaat de derailleurhanger kapot?

Enkele veel voorkomende redenen voor breuk zijn: Het raken van een obstakel (bijv. een boomtak) In de spaken raken (slecht afgestelde lage eindschroef of de derailleur wiebelde om een of andere reden genoeg om in de spaken verstrikt te raken) Ketting te kort.

Slijten derailleurveren?

Dat gezegd hebbende, derailleurveren verliezen na verloop van tijd spanning, en de draaipunten worden slapper. Shifters kunnen ook slijten (als je genoeg rijdt), en de meeste zijn niet meer te repareren. Maar voordat je geld gaat steken in deze duurdere onderdelen, kun je het beste een nieuwe kabel/behuizing proberen of een second opinion vragen.

Hoe goed is Shimano?

Als een van de “grote drie” fabrikanten van aandrijfcomponenten (de andere twee zijn SRAM en Campagnolo), zijn Shimano-groepen en -onderdelen altijd goed gemaakt, meestal goed aangeschreven en vaak goed geprijsd. Als je op zoek bent naar het laatste nieuws en beoordelingen van Shimano producten, dan is dit de plek waar je moet kijken.

Wat betekent SGS derailleur?

Korte kooi
De laatste letters van Shimano MTB-achterderailleurs zijn GS of SGS, wat staat voor “Korte kooi” of SGS voor lange kooi. Een XTR achterderailleur is RD-M970-GS (voor korte kooi) of RD-M970-SGS (voor lange kooi).

Passen alle derailleurs op alle fietsen?

Nee, fietsderailleurs zijn niet universeel. Een derailleur die werkt met de ene fiets kan niet werken met een andere fiets op basis van factoren zoals de kooilengte. Controleer het verschil tussen de kleinste en grootste tandwielen en ook de kettingringmaat om de compatibiliteit van de derailleur te bepalen.

Wat is het verschil tussen GS en SGS achterderailleur?

GS is de middellange kooi en SGS is de lange kooi op de achterderailleur, als je op een hardtail rijdt (en je kruist de ketting niet) dan is een GS voldoende, een SGS is beter geschikt voor een full suss omdat de kettinggroei moet worden opgenomen door de RD.