Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Crankstel montage problemen

5 min read

Gevraagd door: Alex Ramsey

Passen alle crankstellen op alle trapassen?

In het algemeen kunnen de meeste crankstellen op verschillende trapassen worden gemonteerd, hoewel deze compatibiliteit grotendeels afhangt van de beschikbaarheid van geschikte hardware (zie volgende hoofdstuk). Eventuele incompatibiliteiten hebben vaak te maken met de lengte en/of diameter van de trapas.

Hoe weet ik of een crank op mijn fiets past?

De twee belangrijkste factoren zijn de asdiameter en de kruklengte.

  • Axel diameter: de twee gemeenschappelijke asdiameters zijn 19 mm en 22 mm, dus controleer voordat u koopt dat uw onderste beugel compatibel is. …
  • Cranklengte: dit wordt gemeten vanaf het midden van de onderste beugelas naar het midden van de pedaalas.

Waarom blijven mijn cranks loskomen?

Als je herhaaldelijk met een losse crankarm hebt gereden, kan het zijn dat hij nu beschadigd is. U zou kunnen proberen de arm vast te draaien met veel koppel, vet op de vierkante conus en schroefdraadborgmiddel (bijvoorbeeld blauwe Loctite, maar in geval van nood werkt elke soort lijm) op de schroefdraad.

Wat gebeurt er als je het crankstel te strak aandraait?

Ja, dat is mogelijk.
Het grotere probleem met het te vast aandraaien van een vierkante taper is dat de crankarm zodanig kan vervormen dat hij niet meer goed vastzit. Ik gebruik altijd een momentsleutel bij het aandraaien van crankbouten om overmatig aandraaien te voorkomen.

Kan ik een 68mm trapas monteren in een 73mm kuip?

Je zou hem kunnen monteren, maar dan verschuift je kettinglijn, verschuift de middellijn van je voeten, kunnen er spelingproblemen ontstaan aan de niet-aangedreven kant, en kan het zijn dat je ook aan de niet-aangedreven kant wat schroefdraad van de BB-shell bloot laat liggen.

Kan ik een groter crankstel op mijn fiets zetten?

Ja, dat kan. Dat maakt hem geschikt voor verschillende terreinen en maakt het trappen gemakkelijker. Een kleiner kettingblad op je racefiets zetten is geen probleem, maar misschien moet je je crankstel veranderen.

Past elk kettingblad op elke crank?

U kunt de kettingbladen van uw crankstel vervangen, maar niet alle kettingbladen passen op alle cranks. Ten eerste kunnen verschillende crankstellen een verschillend aantal armen of directe montage-interfaces (die de cranks met de kettingbladen verbinden) hebben, en ze kunnen anders gepositioneerd zijn.

Kun je elk crankstel op een fiets gebruiken?

Crankstellen zijn niet altijd uitwisselbaar. Elke crank is ontworpen voor een specifieke trapas. Zelfs als de cranks dezelfde interface gebruiken (octalink, square taper, of hollow tech), is het moeilijk om ze om te wisselen tussen fietsmerken of zelfs modellen van hetzelfde merk.

Wat is het verschil tussen 170mm en 175mm cranks?

Macdermid ontdekte dat rijders hun piekvermogen bijna 1 seconde sneller bereikten met cranks van 170 mm dan met cranks van 175 mm. Dat betekent dat kortere cranks rijders een betere acceleratie geven, wat een verschil kan maken bij het passeren van andere rijders of bij het nemen van een obstakel.

Hoe repareer je een wankele krukas?


Citaat uit de video: Zorg er echt voor dat je het pedaal vasthoudt. En bij het aandraaien wil je… Dit. Er zo strak mogelijk op om het crankgewricht gelijk met de fiets te houden.

Hoe strak moeten crankarmen zijn?

Citaat uit de video: We stoppen het gereedschap in de dop. Met een paar vingers doen we ongeveer vier inch pond. Soms niet zoveel als je de crankarm naar de lagers brengt.

Hoe draai je een krukas?

Citaat uit de video: Nu met de schroevendraaier de kegels aandraaien ze neemt de speling in de krukken en beveiligt de lagers van de juiste. Niet te vast aandraaien.

Heb ik spacers nodig op mijn crankstel?

Voor alle cranksets met een constante diameter spindel (30mm, 29mm DUB en 24mm), worden spindel spacers gebruikt zoals nodig om eventuele zijwaartse speling van de crank te verwijderen, en om de crank te centreren in het frame. Voor de meeste installaties zijn de meegeleverde afstandhouders voldoende om de crank goed in de BB te plaatsen.

Heb ik een bracket spacer nodig?

Net als bij de GXP hoef je geen afstandhouders aan de trapas toe te voegen als je een 73mm schaal hebt, maar je moet wel een afstandhouder van 4,5mm toevoegen aan de rechterkant van de crankas, tenzij je een kettinggeleider gebruikt, in welk geval een afstandhouder van 2mm nodig is, samen met een afstandhouder van 2,5mm aan de rechterkant van de

Hoe weet ik welke maat trapas ik moet kopen?

Citaat uit de video:

Zijn alle crankstellen compatibel?

Crankset compatibiliteit. U kunt de kettingbladen van uw crankstel vervangen, maar niet alle kettingbladen passen op alle cranks. Ten eerste kunnen verschillende crankstellen een verschillend aantal armen of directe montage-interfaces (die de cranks met de kettingbladen verbinden) hebben, en ze kunnen anders gepositioneerd zijn.

Hoe weet ik of mijn trapas compatibel is?

Citaat uit de video: Inspecteer de binnenkant van het frame. Als het frame aan de binnenkant glad is, is het een perspassing. De trapas is een “thread together” stijl trapas die zijn eigen video hier heeft.

Hoe weet ik welke maat crankstel ik moet nemen?

Hoe meet je de cranklengte? De cranklengte wordt gemeten vanaf het midden van de trapas tot het midden van de pedaalas. Als u niet zeker weet welke lengte de cranks op uw fiets hebben, is de snelste manier om daar achter te komen meestal door gewoon naar de achterkant van uw cranks te kijken, net onder de pedaalas.

Zijn SRAM en Shimano crankstellen uitwisselbaar?

Cranks van Shimano, SRAM en Campagnolo zijn dus vrij uitwisselbaar, evenals die van alle aftermarket merken (bv. FSA, Rotor, Praxis, enz.). En hoewel het de voorkeur verdient de kettingbladen/crankstel af te stemmen op de transmissie, is dat niet strikt noodzakelijk.

Past een SRAM crank in een Shimano trapas?

SRAM cranks uit het hogere segment vereisen een SRAM trapas voor een veilige montage en optimale prestaties. Daarom zijn ze niet compatibel met Shimano trapassen. SRAM cranks met vierkante conus kunnen echter gebruikt worden met elke vierkante trapas die op de fiets past, inclusief Shimano modellen.

Kan ik een Shimano crankstel met SRAM trapas gebruiken?

SRAM square taper bottom brackets kunnen werken met Shimano’s square taper cranks. Als de trapas compatibel is met het frame, kun je dus Shimano crankstellen met vierkante conus gebruiken. Het type crank moet wel overeenkomen met het fietsmodel.