Bij gebruik van valbeveiliging moet de vrije val op of onder de voeten worden gehouden? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Bij gebruik van valbeveiliging moet de vrije val op of onder de voeten worden gehouden?

3 min read

Minimaal benodigde vrije ruimte Iemands val moet zo snel mogelijk, na de zogenaamde vrije val, worden gestopt. Wanneer iemand in aanraking komt met een oppervlak of obstakel tijdens het vallen, kan dit de dood tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen, moet er “vrije ruimte” beschikbaar zijn onder de gebruiker.

Hoe trek ik een Valharnas aan?

Leg het harnas voor je op de grond, stap in de beenlussen en trek het harnas vervolgens aan als een jas, de schouderbanden één voor één. Stel alle sluitingen goed af. Beenbanden dienen nooit te strak of te los worden afgesteld. U moet in staat zijn om met uw platte hand tussen de band en uw heup te kunnen.

Hoe valbeveiliging gebruiken?

Valbeveiliging is volgens de Arbowetgeving noodzakelijk als je meer dan 2,5 meter boven de grond en/ of minder dan 4 meter van de rand van een dak werkt. Maar aangelijnd werken (aan een kabel, lijn of veiligheidsharnas), zoals persoonlijke valbeveiliging ook wel wordt genoemd, heeft niemands voorkeur.

Is valbeveiliging verplicht?

Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. Maar als er risicoverhogende omstandigheden bij werkzaamheden lager dan 2,5 meter zijn, dan dient hier ook valbeveiliging te worden aangebracht. Denk aan werken boven water, wegen of machines, of bij sparingen in vloeren.

Hoe lang moet een Vallijn zijn?

Enkele vallijn

Er bestaan verschillende lengtes van circa 1 meter tot maximaal toegestane lengte van 2 meter. De maximaal toegestane lengte van 2 meter is inclusief karabiners en demper. Een vallijn wordt bevestigd aan een A-punt op een harnas en een sterk genoeg ankerpunt.

Wat is een Valgordel?

Valbeveiliging is niet verplicht in een hoogwerker, omdat het leuningwerk van de werkbak minimaal 1,10 meter hoog is. Het leuningwerk is dus een vorm van valbeveiliging waardoor persoonlijke valbeveiliging, bijvoorbeeld door het gebruik van een veiligheidsgordel, niet wettelijk vereist is.

Wat is een veiligheidsharnas?

Een harnas is een voorziening die op het lichaam wordt gedragen en deel uitmaakt van een valstopsysteem. Hij bestaat uit riemen, beslagonderdelen, gespen en andere onderdelen. Zodra een persoon valt, moet het harnas het lichaam opvangen en rechtop houden.

Welke twee soorten valbescherming zijn er?

Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen in de vorm van valbeveiliging. Hiermee worden middelen bedoeld die voorkomen dat personen van hoogte vallen en middelen die de krachten die vrijkomen bij een val opvangen. Er zijn twee soorten valbeveiliging, collectieve en persoonlijke valbescherming.

Wat is een Vallijn?

Veiligheidslijnen (ook wel werklijnen of vallijnen genoemd) vormen een vast onderdeel van veiligheidsvoorzieningen en PBM-sets. Zo wordt de lijn veelal gebruikt in combinatie met een harnas, waarbij de lengte is aangepast op het gebruik van de aanwezige valbeveiliging.

Welke hoogte valbeveiliging?

Vanaf 2,50 meter spreekt men van werken op hoogte. Dan zijn er specifieke maatregelen ter voorkoming van valgevaar nodig. Want een val kan dan ernstige, persoonlijke gevolgen hebben.

Wat is werken op hoogte?

In de Arbowet staat beschreven wanneer er sprake is van werken op hoogte. Er wordt op hoogte gewerkt vanaf een stahoogte van 2,5 meter boven de vloer of als er gewerkt wordt met valgevaar boven een gevaarlijk punt. Denk bij dit laatste aan werken boven water of bij aanwezigheid van verkeer.

Wie vond de valbeveiliging uit?

Elisha Graves Otis (Halifax (Vermont), 3 augustus 1811 – 8 april 1861) was de uitvinder van de eerste lift met een valbeveiliging, die voorkwam dat de lift te pletter sloeg als de kabel mocht breken. Otis demonstreerde zijn uitvinding in 1854 op het Crystal Palace in New York.

Waarom valbeveiliging?

Op relatief lage hoogtes, bijvoorbeeld het dak van een schuur, voelen we ons veiliger en zijn we minder voorzichtig. Het is dan ook verplicht je vanaf een hoogte van 2,5 meter te beschermen tegen vallen. Een val van ‘maar’ 2,5 meter hoogte kan echter al tot ernstige gevolgen leiden.