Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Bestaat er een niet-merkgebonden norm voor ovale zitbuis

5 min read

Gevraagd door: Ryan Castillo

Zijn zadelpennen universeel?

Hoewel er allerlei verschillende paaldiameters bestaan, accepteren de meeste moderne frames voor racefietsen en MTB-fietsen een zadelpen met een diameter van 27,2 mm (“standaard”), 30,9 of 31,6 mm (“oversize”).

Zijn alle stoelposten hetzelfde?

Zadelpen diameters variëren over het algemeen van 22 mm tot 35 mm in stappen van 0,2 mm. De meest gebruikelijke maat is 27,2 mm (1,07 in) voor de meeste fietsen, vooral voor de duurdere modellen. BMX-fietsen gebruiken meestal zadelpennen van 25,4 mm. Bij sommige moderne fietsen met dikkere aluminium of carbon buizen worden grotere diameters gebruikt, zoals 30,9 mm.

Zijn zadelpennen uitwisselbaar?

Het is tegenwoordig zeldzaam om een fietszadel te vinden dat niet op een gewone zadelpen past. De meeste moderne zadels zijn onderling uitwisselbaar en passen op de meeste fietsen. Er zijn uitzonderingen zoals dirt jump bikes, racefietsen, BMX-fietsen, of superdure fietsen.

Hoe weet ik welke maat fietszadelpen ik nodig heb?

Om de diameter van je zadelpen te weten te komen, moet je de zadelpen uit het fietsframe halen en op zoek gaan naar de maat, die net onder de regel “Minimum Insert” aan de onderkant is ingeslagen. Het nummer zal bestaan uit drie cijfers (zoals 26,8 of 27,2 of 31,6).

Wat zijn de verschillende soorten fietszadelpennen?

Legering, titanium en carbon zijn de drie materialen waaruit kan worden gekozen. Gelegerde palen zijn relatief licht, goedkoper en gemakkelijk te installeren en te onderhouden, maar ze kunnen hard aanvoelen. Titanium palen zijn duur, maar licht en bieden een zachter rijgedrag. Carbonpalen zijn niet alleen lichter, maar kunnen ook zachter rijden.

Passen alle zadels op alle zadelpennen?

De rails van een zadel vormen een frame onder het zitgedeelte dat past in de klem bovenaan je zadelpen. De meeste moderne fietsen voldoen aan dezelfde norm, dus elk gerenommeerd zadel past op elke gerenommeerde fiets.

Hoe weet ik of ik een offset zadelpen nodig heb?

Rechte en teruggezette zadelpennen
De mate van setback of offset wordt het best bepaald door een basispassing bij een deelnemende fietsenwinkel. Zij kijken naar de verhouding tussen uw knie en de pedaalas, en naar uw heuphoek/mobiliteit, en bepalen hoe ver u achter uw crankstel moet zitten.

Is de offset van de zadelpen van belang?

De zero offset helpt om die mensen gemakkelijker over het pedaal te krijgen. Zero offset palen werken ook goed als de bovenbuis (echt of virtueel) langer is dan ideaal. Als je het zadel naar voren zet, verklein je de afstand tussen de stuurpen en het zadel.

Hoe kies ik een zadelpen?

Citaat uit de video: Er is een zeer eenvoudige methode die bestaat uit het losdraaien van de klemmen van je zadel, hier schuif je je zadel… En je zadelpen eruit. Kijk naar de zadelpen en kijk of er een nummer op staat.

Kan je een dropper post op elke fiets zetten?

Dropper zadelpennen, of in de volksmond gewoon zadelpennen genoemd, zijn een van de beste upgrades die je kunt doen voor een mountainbike.

Zijn alle fietszadels universeel?

Fietszadels zijn er in verschillende maten voor verschillende lichaamstypen. Het vinden van een fietszadel met de juiste maat voor uw lichaam heeft vooral te maken met de breedte van het zadel en hoe goed het uw zitbotjes ondersteunt.

Zijn geveerde zadelpennen goed?

Een geveerde zadelpen is een geweldige comfortupgrade, omdat hij grotere klappen opvangt en trillingen van de weg dempt. Dit betekent in wezen dat je je frisser voelt na een lange rit. Voor alles wat langzaam en off-road gaat, is een geveerde zadelpen onverslaanbaar.

Welke zadelpen heeft de meeste terugslag?

Deze zadelpennen met twee bouten hebben een royale terugslag van 30 mm, een van de langste ooit. Dit is heel belangrijk voor wie op leren zadels rijdt die vaak weinig voor- en achterverstelling hebben door de korte rails.

Kun je een carbon zadelpen in een aluminium frame zetten?

Citaat uit de video: Похожие запросы

Zijn fietszitjes universeel?

Hoewel de “meeste” fietszitjes universeel en uitwisselbaar zijn, zijn niet alle fietszitjes uitwisselbaar of universeel. Het goede nieuws is echter dat de meeste moderne fietsen en merken hebben aanvaard dat één fitting het beste is.

Welke maat hebben standaard zadelrails?

7 mm
Niet-carbon zadels worden meestal gemaakt met ronde 7 mm rails die op alle standaard zadelpenklemmen passen. Carbon zadels zijn echter gemaakt met een ovale rail van 7 mm breed en 9 mm hoog.

Zijn alle fietszadels universeel?

Fietszadels zijn er in verschillende maten voor verschillende lichaamstypen. Het vinden van een fietszadel met de juiste maat voor uw lichaam heeft vooral te maken met de breedte van het zadel en hoe goed het uw zitbotjes ondersteunt.

Zijn fietsstoeltjes een standaard maat?

Gangbare zadelmaten variëren van 135 mm tot 160 mm, afhankelijk van de individuele zitbeenbreedte. Het type zadel dat je nodig hebt, wordt echter beïnvloed door vele andere factoren zoals houding, discipline en zelfs persoonlijke voorkeur. Er zijn twee hoofdtypen zadels: Prestatiezadels: zadels die gebruikt worden voor wedstrijden en uithoudingsvermogen.

Wat gebeurt er als je fietszadel te breed is?

Een te breed fietszadel veroorzaakt schuurplekken doordat uw dijen tegen de zijkanten van het zadel schuren en vermindert de trapefficiëntie omdat het zadel uw trapbeweging belemmert. Ook de aerodynamica gaat achteruit door het grotere contactoppervlak tussen je gespreide benen en de grotere luchtweerstand.

Hoe kies ik een zadelklem?

Rechte en teruggezette zadelpennen
De mate van setback of offset wordt het best bepaald door een basispassing bij een deelnemende fietsenwinkel. Zij kijken naar de verhouding tussen uw knie en de pedaalas, en naar uw heuphoek/mobiliteit, en bepalen hoe ver u achter uw crankstel moet zitten.