Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Alleen vervanging van BB en kettingkast?

5 min read

Gevraagd door: Shawn Lewis

Moet ik de trapas veranderen als ik van crankstel wissel?

Om je vraag specifiek te beantwoorden: ja, cranksets vereisen een specifieke trapas, vooral dus het nieuwe aanbod van SRAM en Shimano en anderen.

Hoe vaak moet de trapas worden vervangen?

Om de drie maanden of zo haal ik de cranks eruit en als het een bb met schroefdraad is, verwijder ik de bb en doe ik de volledige service. Ongeveer drie maanden is normaal gesproken genoeg tijd, zelfs in de beste omstandigheden, om vuil in de kleine openingen en contactpunten rond het crankstel en de trapas te krijgen.

Is een crankstel inclusief trapas?

In moderne ontwerpen omvat het meestal ook het stukje in het midden – de as of spindel – dat de twee kanten verbindt. Bij traditionele cranksets maakt de as deel uit van de trapas, het lagerblok dat de cranks met het fietsframe verbindt.

Passen alle crankstellen op alle trapassen?

In het algemeen kunnen de meeste crankstellen op verschillende trapassen worden gemonteerd, hoewel deze compatibiliteit grotendeels afhangt van de beschikbaarheid van geschikte hardware (zie volgende hoofdstuk). Eventuele incompatibiliteiten hebben vaak te maken met de lengte en/of diameter van de trapas.

Kan ik het crankstel van mijn fiets vervangen?


Citaat uit de video: Je moet misschien een zachte hamer of rubberen hamer gebruiken om de crank aan de aandrijfzijde los te maken. Omhoog. Voordat je je cranks gaat installeren moet je wat vet op het uiteinde van de as die het dichtst bij de crank zit smeren.

Is het de moeite waard om het crankstel te upgraden?

Absoluut! Het belangrijkste doel van het upgraden van je crankstel is het verbeteren van de prestaties en dat betekent het aanpassen of vervangen van het crankstel om een betere ervaring te krijgen. Dus ja, het crankstel is altijd het upgraden waard.

Hoe weet ik of mijn crankstel compatibel is?

In de meeste gevallen zijn drie- en tweedelige cranksets compatibel met dezelfde trapassen, zolang de as dezelfde diameter heeft. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met de middenstijl trapasstandaard. Eendelig: Hierbij zijn de as en crankarmen uit één stuk staal.

Voor hoeveel kilometer is een trapas goed?

Wat betreft een trapas, aan de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijkwaardig) kan redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Wat veroorzaakt een krakende trapas?

Als de crankarmen draaien, maakt de trapas een droog krakend geluid, en dat wordt meestal veroorzaakt door het slingeren van de as rond droge lagers, waar het vet binnenin uit de vele contactpunten is gewassen,” zegt hij.

Hoe voorkom ik dat mijn trapas kraakt?

Om het kraken van de trapas te verminderen, moet u de schroefdraden van het frame en de trapas goed schoonmaken en daarna opnieuw invetten. Teflon tape op de schroefdraad kan helpen bij hardnekkig kraken van de trapas. Monteer vervolgens opnieuw met een druppel groene Loctite op de schroefdraad. Gebruik tot slot een smeermiddel op de schroefdraad.

Hoe weet ik welk crankstel ik moet kopen?

Cranks zijn er in verschillende maten, meestal van 165 mm tot 190 mm, en de ideale cranklengte wordt vaak bepaald door drie factoren: je lengte, je fietsdiscipline en je persoonlijke voorkeuren. Als je je cranklengte verandert, verandert dat hoe het voelt om op je fiets te trappen, en het kan je pasvorm op je fiets veranderen.

Hoe weet ik welke trapas compatibel is?

Om de maat van de benodigde trapas te bepalen, meet je de binnenkant van het trapashuis in je frame, dat zal 73mm, 70mm of 68mm zijn. Sommige oudere frames kunnen Italiaanse trapassen met schroefdraad hebben, in plaats van de modernere Engelse.

Kan ik een groter crankstel op mijn fiets zetten?

Ja, dat kan. Dat maakt hem geschikt voor verschillende terreinen en maakt het trappen gemakkelijker. Een kleiner kettingblad op je racefiets zetten is geen probleem, maar misschien moet je je crankstel veranderen.

Kun je crankarmen mengen?

in het algemeen, ja. In de begindagen van Stages mengden mensen verschillende crankarmen met elkaar, verschillende kleuren soms, verschillende Q-factoren ook. Dit ligt misschien voor de hand, maar om het hier te zeggen – de crankarmen moeten bij elkaar passen, je kunt niet zomaar twee verschillende bij elkaar zetten.

Wanneer moet het crankstel worden vervangen?

“Ruw/ruisend lopen is de beste manier om te zien of een kettingblad aan vervanging toe is,” zegt Chris Mckenney van SRAM. “Tenzij een kettingblad ver over zijn levensduur heen is, is het heel moeilijk om dit visueel te zien; de tanden van een kettingblad nemen tijdens het gebruik langzaam de vorm aan van een haaienvin.

Welk gereedschap heb ik nodig om het crankstel te vervangen?

Aan de slag

 1. Geschikte sleutel om krukbout/moer te verwijderen: CCW-5 Crank sleutel. Hex -sleutel. MW-set. 2 combinatie sleutels. PAW-12 Verstelbare sleutel.
 2. Crank Puller: CCP-22 voor vierkante taps toelopende cranks. CCP-44 voor gesplitste cranks. CWP-7-Universal Fit.
 3. Horstelsleutel.
 4. Draadbereiding: ASC-1. PPL-1.
 5. vodden.


 6. Hoe lang moet een trapas op een fiets meegaan?

  Wat betreft een trapas, aan de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijkwaardig) kan redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

  Kan ik elke trapas op mijn fiets zetten?

  Welke trapas je uiteindelijk koopt, hangt tot op zekere hoogte af van het soort frame dat je hebt. Bepaalde framematerialen en aandrijvingen ondersteunen slechts één type trapas. Er zijn tegenwoordig twee hoofdtypen trapassen op de markt, namelijk trapassen met schroefdraad en trapassen met perspassing.

  Hoe upgrade ik mijn square taper trapas?

  Citaat uit de video: Eén om het dikkere deel vast te houden, de tweede om vast te zetten. De centrale as. Zoals u zich kunt voorstellen duwt u tegen de vierkante conus.

  Hoe weet ik welke trapas ik nodig heb?

  Om de maat van de benodigde trapas te weten te komen, meet je de binnenkant van het trapashuis in je frame, dat zal 73mm, 70mm of 68mm zijn. Sommige oudere frames kunnen Italiaanse trapassen met schroefdraad hebben, in plaats van de modernere Engelse.

  Zijn vierkante trapassen goed?

  Vierkante conische trapassen zijn gevoeliger voor slijtage
  Het faalmoment van een fietslager komt meestal door een externe factor, zoals vervuiling. Dus je krijgt een beetje gruis binnen, de kogels draaien rond en slijpen zich in een van de loopvlakken. Zo gaat het dus mis.