Zijn fietsers wettelijk verplicht om altijd aan de rechterkant van de rijbaan te blijven?
3 min readHeeft een fietser altijd voorrang van rechts?
Voor fietsers gelden in principe dezelfde voorrangsregels als voor andere bestuurders : ze moeten voorrang geven aan wie van rechts komt, ze moeten aan iedereen voorrang verlenen wanneer ze een manoeuvre uitvoeren (b.v. van rijstrook veranderen of rechtsomkeer maken), ze moeten de stopborden respecteren evenals …
Welke kant van de weg fietsen?
Fietsers moeten rechts (in hun rijrichting) op de rijbaan rijden, zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan.
Waar mag je van rechts inhalen?
Als een auto links heeft voorgesorteerd en aangeeft naar links te willen afslaan, mag je die rechts inhalen. Bij een blokmarkering mag je rechts inhalen. Dit kom je vaak tegen bij uitvoegstroken of weefvakken. Een auto die rechts van zo’n blokmarkering rijdt mag een automobilist die er links van rijdt inhalen.
Waar moet een fietser fietsen?
Waar moeten fietsers rijden? Is er een fietspad, dan moeten fietsers hierop rijden, tenminste indien het fietspad berijdbaar is. Is het fietspad op de grond aangeduid met twee evenwijdige, onderbroken witte strepen, dan mogen fietsers er alleen op rijden wanneer het fietspad langs rechts in hun rijrichting ligt.
Waar en wanneer hebben fietsers voorrang?
Op kruispunten waar een doorlopend fietspad is, moet je als bestuurder (ook als fietser!) voorrang verlenen aan de fietsers en andere weggebruikers (zoals bv. skaters of rolstoelgebruikers) die op het fietspad rijden , ook al kom je als bestuurder zelf van rechts ten opzichte van wie zich op het fietspad bevindt.
Hebben fietsers overal voorrang?
Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan bestuurders die van rechts komen, dus ook aan fietsers. Bij een voetgangersoversteekplaats hebben fietsers geen voorrang. Fietsers zijn immers geen voetgangers. Fietsers vallen wel onder de zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers, net als voetgangers.
Wat zijn de verkeersregels voor fietsers?
Fietsers moeten net als andere bestuurders zoveel mogelijk rechts houden. Fietsers mogen stilstaand en rijdend snelverkeer rechts en links inhalen. Fietsers mogen van de fietsstrook met onderbroken streep af, als dat nodig is. Bij een doorgetrokken streep mag dat niet.
Waar stopt een fietsstraat?
Een fietsstraat wordt gesignaleerd met een verkeersbord dat het begin (F111) en een verkeersbord dat het einde (F113) aanduidt. Het is tevens vaak herkenbaar aan het rode wegdek.
Waar mag je allemaal fietsen?
Plaats waar je mag fietsen (artikel 5 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990)
- Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad.
- Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt.
- Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken.
Wat is het verschil tussen een fietsstrook en een suggestiestrook?
In tegenstelling tot een fietspad is een fietssuggestiestrook een deel van de rijbaan. Auto’s mogen er dus wel op rijden, stilstaan of parkeren. Fietssuggestiestroken komen vaak voor in straten die te smal zijn voor een echt fietspad. De strook maakt vooral duidelijk dat er fietsers kunnen, maar niet moeten, rijden.