Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Werkt grapefruit samen met nexplanon?

3 min read

Welke medicatie gaat niet samen met grapefruit?

Deze geneesmiddelen zijn:

Cholesterolverlagers: simvastatine en atorvastatine. Hartritmemedicijnen: amiodaron en ivabradine. Slaap- en kalmeringsmiddelen: buspiron, diazepam (Valium) en midazolam (Dormicum) Bloeddrukverlagers: amlodipine, felodipine, nifedipine en diltiazem.

Waarom mag een hartpatient geen grapefruit?

Grapefruit(sap) belemmert de afbraak van medicatie. In het sap zitten stoffen genaamd furanocoumarines. Deze binden zich aan CYP3A4, waardoor het enzym inactief wordt. De concentratie medicijn dat in het bloed terechtkomt, komt dan een stuk hoger te liggen.

Welk fruit valt onder grapefruit?

Grapefruits zijn grote, ronde citrusvruchten met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Waarschijnlijk is deze vrucht ooit ontstaan uit een kruising van een sinaasappel en pompelmoes. Grapefruits zijn één van de grootste citrusvruchten. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak.

Wat doet grapefruit met je lichaam?

Wat doet grapefruit met je gezondheid? Het regelmatig eten van een grapefruit kan je weerstand ten goede komen. Het wordt geprezen vanwege het hoge vitamine C-gehalte en antioxidant eigenschappen die je cellen tegen schadelijke bacteriën en virussen beschermen. Grapefruit kan helpen bij het afvallen.

Waarom mag je bij simvastatine geen grapefruitsap drinken?

Drink geen grapefruitsap. Grapefruitsap versterk de werking van simvastatine, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan. Mocht u stoppen met simvastatine, dan kunt u vanaf een dag daarna weer grapefruitsap drinken. Een glas grapefruitsap (vers geperst of uit een pak) bevat het sap van meerdere grapefruits.

Waarom geen grapefruit bij statines?

In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruitsap wordt daarom afgeraden als u een statine gebruikt.

Is grapefruitsap goed voor je?

Vitamine C beschermt namelijk je gezonde lichaamscellen en immuunsysteem en is daarom hartstikke goed voor je weerstand. Grapefruit bevat maar liefst 64 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Voel je een verkoudheid opkomen? Dan kun je een grapefruit eten, of deze persen en hier sap van drinken.

Waarom grapefruit bij afvallen?

Grapefruit helpt met de spijsvertering en zit bomvol goede antioxidanten en vezels. Dit heeft een positieve werking voor iedereen die wilt afvallen. Er zit een stofje in de grapefruit die kan aanzetten tot meer vetverbranding en dit helpt dus om meer kilo’s kwijt te raken.

Wat is polyfarmacie bij ouderen?

Wanneer een patiënt gelijktijdig meerdere verschillende geneesmiddelen gebruikt, spreekt men van polyfarmacie. Dit komt voor bij een groeiend aantal patiënten, met name bij ouderen. Bij een derde van de mensen ouder dan 75 jaar sprake is van polyfarmacie.

Wat zijn de risico’s van polyfarmacie?

Polyfarmacie gaat gepaard met vele negatieve gevolgen zoals een grotere kans op bijwerkingen, toename van de morbiditeit, ziekenhuis- en verpleeghuisopnames en zelfs overlijden. Het leidt daarmee tot een afname van de kwaliteit van leven van oudere patiënten en hogere zorggerelateerde kosten.

Wat is therapieontrouw?

Therapietrouw is de mate waarin de patiënt zijn behandeling uitvoert zoals afgesproken met zijn behandelaar.

Wat zijn de symptomen van medicijnvergiftiging?

Hoe herken ik vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.

Wat is cumulatie van een geneesmiddel?

Wanneer een middel wordt ingenomen voordat de vorige dosis voldoende is afgebroken, kan er ophoping (cumulatie) plaatsvinden (zie paragraaf 1.7). Sommige groepen patiënten reageren anders op geneesmiddelen (zie paragraaf 1.8). Een nieuw geneesmiddel mag pas gebruikt worden als het is beoordeeld en geregistreerd.

Hoe ontstaat medicijnvergiftiging?

Een medicijnvergiftiging of medicijnintoxicatie is een vergiftiging die optreedt wanneer de patiënt een dusdanige dosis van een medicijn heeft gekregen of genomen, dat er ernstige bijwerkingen ontstaan. Dit kan opzettelijk gebeuren, door een fout of ongeval, of door andere oorzaken.