Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Welke dieren gebruiken mimicry en camouflage?

2 min read

Mimicry is alomtegenwoordig in de wereld van de biologie. Leeuwen gebruiken camouflage om onzichtbaar te worden op de savanne, kikkers gebruiken mimicry om net zo groen te worden als hun omgeving. En de beroemdste, de kameleon, verandert zelfs van kleur om te verdwijnen tegen hun achtergrond.

Welke dieren maken gebruik van mimicry?

Als dieren zo op elkaar lijken, elkaar nadoen of nabootsen, noemen we dat mimicry. Mimicry komt veel in de natuur voor, maar veruit het meeste bij insecten. Er zijn bijvoorbeeld vlinders met grote bangmakende-staar-ogen op de vleugels, zweefvliegen met wespenstrepen, rupsen die net op slangen lijken…

Wat is het verschil tussen camouflage en mimicry?

Er is nog een bijzondere vorm van camouflage en die heet nabootsing (of met een moeilijk woord: mimicry). Een dier bootst dan een ander dier of ander ding na. Er zijn bijvoorbeeld kleine, ongevaarlijke insecten die zwarte en gele strepen hebben. Zo lijkt het net of ze wespen zijn en daardoor worden ze met rust gelaten.

Welk dier gebruikt camouflage?

In tegenstelling tot andere dieren gebruikt de kameleon voor zijn camouflage dus geen pigment, wat eerst wel gedacht werd. De panterkameleon leeft voornamelijk op Madagaskar. Sommige amfibieën, vissen en reptielen veranderen van kleur omdat ze cellen hebben met pigment in hun huid die licht reflecteren.

Wat mimicry?

Bij mimicry lijkt een dier of plant op een ander dier of plant, veel meer dan door toeval, levenswijze en gezamenlijke afstamming verwacht mocht worden. Een van beide soorten bootst de andere soort na. Het woord betekent nabootsing of camouflage.

Hoe is mimicry ontstaan?

Dat is een verschijnsel waarbij een dier of plant qua uiterlijk en/of gedrag lijkt op een plant of dier waar hij niet verwant aan is. Zoiets ‘bedenkt’ een soort niet zelf, het is langzaam maar zeker ontstaan doordat soorten aangepast raken aan de omstandigheden om hen heen.

Hoeveel soorten camouflage zijn er?

Men onderscheidt twee vormen van camouflage: ‘Dissimulatie’, het opgaan in de omgeving door de kleur en/of de vorm van de omgeving aan te nemen.

Waarom camoufleren predatoren zich?

Prooien maken zichzelf onzichtbaar voor roofdieren om niet als lekkere hap te eindigen. Maar ook predatoren doen aan camouflage om ervoor te zorgen dat ze ongemerkt kunnen toeslaan. Hoe ze dat doen, is voor elk dier anders. Sommige gebruiken zelfs verschillende camouflagetechnieken die elkaars effect versterken!