Wat zijn enkele voorbeelden van potentiële gevaren voor levensmiddelen?
3 min readWat is een kritisch controlepunt?
Een kritisch controlepunt (CCP) is een stap die gecontroleerd kan worden en waarvan de beheersing of controle essentieel is om een gevaar met betrekking tot de voedselveiligheid te voorkomen, elimineren of reduceren tot een aanvaardbaar niveau.
Wat is de belangrijkste basis voor veilige levensmiddelen?
Om levensmiddelen veilig te kunnen eten, is onder andere de hygiëne tijdens de gehele productie belangrijk. Net als de controle op de grondstoffen en het logistieke proces. Het HACCP-systeem helpt hierbij, omdat het risico’s per schakel van de keten in kaart brengt, en beschrijft hoe die gevaren beheerst kunnen worden.
Wat is een fysisch gevaar?
Met fysische gevaren worden alle productvreemde delen bedoeld die in grondstoffen, halffabricaten of eindproducten terecht kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (delen van) gereedschappen, onderdelen van machines, delen van verpakking, pitten of steeltjes vanuit grondstoffen, insecten of sieraden.
Wat zijn de kritische controlepunten van HACCP?
2. Kritische controlepunten bepalen (Critical Control Points, CCP’s)
- temperatuurcontrole bij ontvangst.
- controle van de temperatuur bij opslag.
- microbiologische analyse van het eindproduct.
Wat is de reglementering rond HACCP en FAVV?
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point of gevarenanalyse en beheersing van de kritieke controlepunten) is een preventief systeem dat bedoeld is om de gevaren te beheersen met het oog op het verzekeren van de veiligheid van de voedingsmiddelen.
Wat zijn de 7 principes van het HACCP?
HACCP is een preventief systeem, gebaseerd op 7 principes:
- Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd.
- Bepaal de Critical Control Points (CCP’s). …
- Stel per CCP een norm vast.
- Monitor de CCP’s. …
- Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. …
- Controleer of het HACCP-plan goed is.
Wat valt allemaal onder levensmiddelen?
Een handelaar in levensmiddelen verkoopt etenswaren, maar ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en toiletpapier. Veel bedrijven in deze branche opereren in de groothandel. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) behartigt hun belangen.
Wat zijn de geldende wettelijke richtlijnen?
De Rijksoverheid heeft de regels uit de Algemene Levensmiddelen Verordening in Nederlandse wetten vertaald. Levensmiddelen of producten mogen de gezondheid of veiligheid van de consument niet in gevaar brengen. In de Warenwet staat aan welke eisen voedingsmiddelen en andere producten moeten voldoen.
Hoe kunnen levensmiddelen onveilig worden?
Ziekmakers. In ons eten kunnen ziekmakers zitten, zoals bacteriën, virussen of parasieten. Deze zijn niet met het blote oog te zien en ook kun je ze niet proeven of ruiken. Ze kunnen zorgen voor een voedselinfectie of een voedselvergiftiging en kunnen klachten als misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.
Welke controle is een CCP?
CCP staat voor Critical Control Point en daar bedoelt men een kritisch controle punt mee. Het is een methodologie voor kwaliteitsbewaking bij de productie van voedsel.
Wat is de link tussen voedselveiligheid en HACCP?
Bereid of verkoop je voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in een restaurant, café of hotel? Dan ben je verplicht om een HACCP-plan te hebben en volgens de HACCP-richtlijnen te handelen. Daarmee verklein je de kans dat er dingen misgaan waardoor de voedselveiligheid in jouw bedrijf in gevaar komt.
Wat is autocontrolegids?
Een “autocontrolegids” is een document: opgesteld door een sector en bestemd voor de operatoren van die sector; met aanwijzingen hoe men kan voldoen aan de wettelijk opgelegde vereisten voor hygiëne, traceerbaarheid en autocontrole; goedgekeurd door het Agentschap.
Hoeveel kost FAVV vergunning?
€ 81,88 als de vestigingseenheid over een toelating of een erkenning beschikt en € 40,94 in de andere gevallen. De factuur wordt automatisch verstuurd. Via onderstaand schema kunt u zien welk tarief voor u van toepassing is op basis van uw activiteitensector.
Wat controleert FAVV?
Het FAVV voert zijn controles in de grootst mogelijke onafhankelijkheid uit. De opdracht van het Voedselagentschap is te waken over de veiligheid van de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel om de gezondheid van mensen, dieren en planten te beschermen.