Wat zijn de symptomen van blootstelling aan aardgas? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn de symptomen van blootstelling aan aardgas?

3 min read

De 1e lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn. Chronische vergiftiging komt voor door langdurige lage concentraties koolmonoxide.

Is inademen van gas gevaarlijk?

Aardgas is niet giftig

U kunt zonder problemen het mengsel van aardgas en lucht inademen. Het vormt geen gevaar omdat aardgas geen koolstofmonoxide bevat. Enkel dat gas is toxisch.

Hoe weet je of je gas ruikt?

Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.

Wat doet gaslucht met je gezondheid?

U kunt last hebben van misselijkheid (en braken), vermoeidheid en lichte hoofdpijn. Sommige mensen voelen zich ook verward en krijgen een versnelde hartslag. Als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte toeneemt kunt u bewusteloos raken of ernstige blijvende schade oplopen aan uw gezondheid.

Hoe snel merk je koolmonoxidevergiftiging?

Stap 1: Herken de signalen van koolmonoxide

Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, duizeligheid, vermoeidheid, bewusteloosheid, een versnelde hartslag en braken. De klachten nemen langzaam af zodra je naar buiten gaat.

Wat moet je doen als je gas hebt ingeademd?

Zorg voor veiligheid:

  1. Open (bij voorkeur van buitenaf) de ramen en deuren, zet ze volledig open.
  2. Sommige gassen zijn explosief. Schakel daarom geen elektrische toestellen aan of uit. Doof indien mogelijk alle vuur en waakvlammen. …
  3. Wees extra op je hoede als het slachtoffer bewusteloos is. Denk aan je eigen veiligheid!

Wat moet je doen als je gas inademt?

Bel naar de hulpdiensten. U kunt hierbij 112 bellen of 0800-9009, dit is het nationale storingsnummer. Indien u 112 belt, dan moet u naar de brandweer vragen.

Kun je een gaslek ruiken?

Het aardgas dat we in onze woningen gebruiken is eigenlijk geurloos. Toch is het belangrijk dat u een gaslek opmerkt, omdat er anders kans is op ontploffing. Daarom is er, voor de veiligheid, een typische, doordringende geur aan het aardgas toegevoegd. Zo ruikt u op tijd een gaslek of een openstaande gaskraan.

Kun je gaslek ruiken?

Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruik je bij een gaslek echter een zwavelachtige geur. Wat je eigenlijk ruikt is tetrahydrothiofeen, dit ruikt enigszins naar zwavel. Hierdoor kunnen mensen het gas gemakkelijk ruiken.

Wat merk je van een gaslek?

Als je merkt duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en braken, is er mogelijk een gaslek in huis. Bevestigen, u moet naar buiten en als de toestand van de symptomen verbetert, is de kans groot dat er een gaslek is in het pand.

Wat gebeurd er als een gastoestel te weinig verse lucht toegevoerd krijgt?

Als een gastoestel slecht wordt onderhouden én aanwezig is in een woning waarin slecht wordt geventileerd, bestaat de kans op een koolmonoxidevergiftiging. Het gevaar is het grootst in de wintermaanden wanneer er alles aan wordt gedaan om er behaaglijk bij te zitten en onvoldoende wordt geventileerd.