Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn de redenen voor een ontslag op staande voet?

3 min read

Denk bij geldige dringende redenen aan ernstige gedragingen zoals diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging. Ook werkweigering kan u een ontslag op staande voet opleveren. U kunt pas spreken van een dringende reden als de werkgever het arbeidscontract daardoor niet meer kan laten voortbestaan.

Wat is een reden voor ontslag op staande voet?

Geldige reden voor ontslag op staande voet

steelt; fraudeert; in ernstige mate niet de bekwaamheden heeft om het werk te verrichten; werk weigert zonder goede reden.

Wat zijn de redenen om ontslagen te worden?

13 veel voorkomende redenen om iemand te ontslaan

  • Slecht presteren. …
  • Je persoonlijke problemen meebrengen naar het werk. …
  • Betrapt worden op leugens in je cv. …
  • Absenteïsme of slecht gebruik van je tijd. …
  • Betrapt worden op liegen of stelen. …
  • Slapen tijdens de werkuren. …
  • Verwikkeld raken in kantoorintriges.

Waar heb je recht op bij ontslag op staande voet?

Je krijgt geen WW-uitkering bij ontslag op staande voet. Wel kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente. Als de kantonrechter het ontslag onterecht vindt, maar je contract wel ontbindt, dan heb je wel recht op een WW-uitkering.

Kun je op staande voet ontslag nemen?

Als u zelf ontslag op staande voet neemt, moet de reden daarvoor zo ernstig zijn, dat het niet redelijk zou zijn om in dienst te blijven. Bijvoorbeeld als uw werkgever u bedreigt of steeds te laat uw loon betaalt. Ontslag op staande voet moet u ‘onverwijld’ nemen.

Wat is Artikel 7 678 BW?

Artikel 678. 1 Voor de werkgever worden als dringende redenen in de zin van lid 1 van artikel 677 beschouwd zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer, die ten gevolge hebben dat van de werkgever redelijkerwijze niet kan gevergd worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.

Kan je zonder reden ontslagen worden?

Geen reden, wel rechten

Ontslag zonder dat uw werkgever er een goede reden voor geeft mag niet! Het moet binnen de gestelde wettelijke voorwaarden passen. Soms wordt men ontslagen zonder reden en dat is een kwalijke zaak. Of het gaat om een dringende reden en dat moet helder worden onderbouwd.

Wat doe je als je ontslagen wordt?

Zodra je weet dat je arbeidscontract zal eindigen, neem je best snel contact op met je vakbond (ACLVB, ACV of ABVV) of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW). Je hoeft niet te wachten tot je effectief niet meer werkt. Zij kunnen je informeren wat je moet doen, welke papieren je zal moeten indienen enzovoort.

Kan je ontslag nemen met onmiddellijke ingang?

Als u ontslag op staande voet neemt, betekent dit dat u uw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzegt zonder dat u daarbij een opzegtermijn in acht neemt. U bent alleen gerechtigd om ontslag op staande voet te nemen als er sprake is van een ernstige situatie (een zogenaamde dringende reden).

Kan ik zelf ontslag nemen zonder opzegtermijn?

Normaal gesproken, moet je nadat je jouw ontslag hebt genomen nog enkele dagen of weken – afhankelijk van de wet of je arbeidscontract – blijven doorwerken totdat de opzegtermijn is verstreken. Wil je echter per direct ontslag nemen, is het nodig om een ontslagbrief zonder opzegtermijn te schrijven.

Kan ik zelf ontslag nemen?

Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.

Hoeveel opzeg bij zelf ontslag?

Geeft je bediende zelf zijn ontslag? Dan geldt een termijn van anderhalve maand per begonnen schijf van vijf jaar anciënniteit, met een maximum van: drie maanden als je medewerker per jaar minder dan 32.254 euro verdiende. viereneenhalve maand als hij minder dan 64.508 euro verdiende.

Wat is de ontslagdatum?

De datum dat het ontslag ingaat, einddatum van de arbeidsovereenkomst dus.

Wat is de wettelijke opzegtermijn?

minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn; 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn; 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn; 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn.