Wat zijn de doelstellingen van GHS? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn de doelstellingen van GHS?

3 min read

Eén van de doelstellingen van het GHS is het garanderen van een hoog beschermingsniveau voor de gezondheid van mens en milieu. GHS bevat verplichtingen voor bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren of op de markt brengen (handelsbedrijven).

Wat is het doel van GHS?

GHS (Globally Harmonised System) is een wereldwijde uniforme van het indelen, classificeren en etiketteren van gevaarlijke stoffen. Deze chemische stoffen kunnen worden ingedeeld in 3 gevarenklassen: Fysische gevaren, Gevaren voor gezondheid, Gevaren voor het milieu. Een GHS– etiket moet voldoen aan: Gevaarsymbool.

Wat is EU GHS?

De EUGHS oftewel de CLP-verordening is de nieuwe Europese verordening over de indeling (Classification), etikettering (Labelling) en verpakking (Packaging) van chemische stoffen en mengsels.

Wat betekent GHS08?

ERNSTIG GEVAAR VOOR DE GEZONDHEID (GHS08).

Kan de vruchtbaarheid of het ongeboren kind schaden, kan kanker, allergieën of astmasymptomen veroorzaken of organen beschadigen.

Hoeveel GHS symbolen zijn er?

Stoffen worden op termijn volledig anders geëtiketteerd en ook de classificatie kan anders worden door de gewijzigde drempels voor irriterend, giftig en brandbaarheid. Er kunnen tot wel 4 verschillende pictogrammen op een etiket komen te staan.

Wat is GHS Signaalwoord?

Een GHS-etiket bevat volgende elementen: een of meer pictogrammen of gevaarsymbolen (zie hieronder), in functie van de gevarenklasse; een signaalwoord (signal word) (“gevaar” of “waarschuwing”, naargelang de gevarencategorie van de stof)

Welke gevaarlijke stoffen?

Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper, vinylchloride en benzeen. Ze kunnen op verschillende manieren in de lucht, de bodem of het water terechtkomen. Landbouw, industrie en verkeer kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook huishoudens kunnen zorgen voor vervuiling.

Wat moet er op het etiket van een verpakking met gevaarlijke stof staan?

Een etiket op de verpakking van een gevaarlijke stof geeft de eerste informatie die noodzakelijk is om er zonder risico’s mee te kunnen werken. Wanneer een etiket ontbreekt op de verpakking, moet de werkgever direct contact opnemen met de leverancier.

Hoeveel gevarenklassen zijn er?

De gevaarlijke goederen worden ingedeeld in 13 verschillende klassen al naargelang het soort gevaar dat uitgaat van deze gevaarlijke stoffen. Bij een combinatie van gevaarlijke eigenschappen (bv: giftig en brandbaar) wordt de stof ingedeeld bij die klasse die het grootste gevaar vertegenwoordigt tijdens het transport.

Wat zijn de gevaren symbolen?

Gevarensymbolen of CLP-pictogrammen zijn duidelijk herkenbare tekens die zijn aangebracht op de verpakkingen van producten die gevaarlijke stoffen bevatten, met als doel dat vervoerders en gebruikers weten welke risico’s de producten met zich meebrengen.

Wat is het verschil tussen irriterend en schadelijk?

Reacties. Het belangrijkste verschil is dat irriterend betekent dat iets vervelend is, giftig is schadelijk, kan dodelijk zijn. irriterend is het optreden van langdurig of herhaalde jeuk, roodheid van de huid of ontstekingen. Is niet levensbedreigend maar hinderlijk en/of pijnlijk.

Wat is irriterend?

Hinderlijk = 1) Ambetant 2) Belemmerend 3) Drukkend 4) Ergerlijk 5) Ergerniswekkend 6) Gênant 7) Irritant 8) Irriterend 9) Kwaad 10) Kwellend 11) Lastig 12) Lelijk 13) Naar 14) Netelig 15) Onaangenaam 16) Onbehaaglijk 17) Oncomfortabel 1…

Wat zijn specifieke eigenschappen van een gevaarlijke stof?

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die, door hun intrinsieke eigenschappen of de omstandigheden waaronder ze voorkomen, gevaar, schade of ernstige hinder voor mens, dier of milieu kunnen veroorzaken.

Wat is een bijtend product?

Bijtend. Product heeft een vernietigend effect op lichaamsweefsels als huid, ogen en slokdarm en veroorzaakt brandwonden. Daarnaast kan het product textiel, hout en metaal aantasten. Voorbeelden: gootsteenontstopper, verdund zoutzuur (30%) en sterke ontkalkingsmiddelen.

Wat is een bijtend gif?

Bijtende stoffen: vaatwas tabletten, gootsteenontstopper, ammonia, verf afbijt. Petroleumproducten: lampenolie, wasbenzine, meubelolie. Overige stoffen: planten, paddenstoelen, medicijnen, sigaretten.

Wat te doen bij een bijtende stof?

Chloor, kalk, zuren en loog (in vaatwasmiddel) kunnen het oog ernstig beschadigen. Spoel een bijtende stof direct uit uw oog met lauw kraanwater, minstens 10 minuten lang. Houd uw hoofd onder de kraan en kijk in de straal, hoe moeilijk het ook is. Laat tegelijk de wastafel of een emmer vollopen.