Wat is overtraining bij inspanning? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is overtraining bij inspanning?

4 min read

Men spreekt van overtraining wanneer de balans tussen belasting en belastbaarheid in hoge mate verstoord is. Onder belasting verstaan we al datgene wat het lichaam ondergaat. De belastbaarheid is datgene wat de mens lichamelijk én psychisch aankan.

Hoe lang kan overtraining duren?

Overtraining: tips voor herstel

Herstel van overtraining kan dagen tot maanden duren. Neem eerst contact op met uw zorgverlener, huisarts of personal trainer – hij/zij kan uitsluiten of je klachten inderdaad veroorzaakt worden door de overtraining.

Hoe weet je dat je overtraind bent?

Overtraining kan tot de aanmaak van meer adrenaline en noradrenaline leiden, waardoor je minder eetlust hebt. Constante of periodes van extreme vermoeidheid. Niet meer goed diep kunnen slapen en meer bewegen als je wél slaapt. Infecties aan de bovenste luchtwegen zie je vaak als je overtraind bent.

Hoe voelt overtraining?

Wat is overtraining?

  • Acute vermoeidheid: directe vermoeidheid na een training of wedstrijd waar het lichaam van herstelt.
  • Functionele overreaching: een situatie waarbij de sporter beter presteert door progressive overload; de juiste balans tussen belasting, belastbaarheid en rust.

Wat gebeurd er als je overtraind?

Bij overtraining is er een langdurig verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid. Gedurende lange tijd overbelast je je lichaam dus. Je lichaam kan op verschillende manieren belast worden: Fysiek (door te trainen bijvoorbeeld).

Kan je ziek worden van overtraining?

Symptomen overtraining herkennen

Als je vaker ziek wordt dan normaal, kan dit een serieus teken zijn dat je te veel en/of te zwaar aan het trainen bent. Je gunt jezelf misschien niet de rust die je nodig hebt om te herstellen waardoor je steeds vatbaarder wordt voor ziek worden en oververmoeidheid.

Hoe kom je van overtraining af?

Supercompensatie kan bijdragen aan het voorkomen van overtraining. Om supercompensatie te bereiken moet je lichaam na een training precies voldoende rust krijgen om te herstellen. Zit er teveel tijd tussen je trainingen, dan wordt het effect van supercompensatie minder of verdwijnt.

Kun je teveel trainen?

Een gevolg van te veel sporten is het risico op beschadigde botten. Door het sporten krijg je een grotere hoeveelheid cortisol in je lichaam. Deze stof reguleert processen in het lichaam zoals het metabolisme en het immuunrespons. Wanneer er teveel van deze stof aanwezig is, wordt er meer botweefsel afgebroken.

Kun je te hard trainen?

Overtrainen kan al na twee weken een verstoorde slaap, erectieproblemen en een hoge bloeddruk veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over verminderde atletische prestaties. Ga je maanden op deze voet verder, dan kan dat leiden tot het overtrainingssyndroom.

Hoelang moet er zitten tussen de workout van een spiergroep?

Tijdens de training worden de spieren licht beschadigd en direct na de training begint het herstel van de spieren. De spier heeft een minimale hersteltijd van 48 uur nodig, train je de desbetreffende spier opnieuw binnen die 48 uur, dan loop je grote kans op overtraining.

Kan je 2 dagen achter elkaar benen trainen?

Spieren hebben hersteltijd nodig. Wanneer je twee dagen achter elkaar de zelfde spiergroepen traint zit je het herstel van je spieren in de weg. Ook is het minder erg als je een keer een training over moet slaan omdat je dan sowieso je gehele lichaam die week al belast hebt.

Is een rustdag nodig?

Rustdagen zorgen ervoor dat je spieren, botten, zenuwen en weefsel kunnen ‘heropbouwen’. In combinatie met de juiste voeding en voldoende slaap, kan je lichaam zo sterker worden dan voorheen. Geef je je lichaam geen rustdagen? Dan krijgt je lichaam niet genoeg tijd om te herstellen.

Hoeveel oefeningen voor een spiergroep?

Maximum aantal oefeningen per spiergroep per training

Je kunt het beste tussen de 2 en 3 sets per oefening doen. Als je maximaal 5 sets per spiergroep per work-out doet, verdeel je deze sets dus idealiter over 2 krachttraining oefeningen.

Hoeveel verschillende oefeningen per training?

Hoeveel verschillende oefeningen moet ik doen per training? Misschien had je het al uitgerekend, maar als je elke spiergroep minimaal 2 keer per week moet prikkelen, en je traint maar 2 a 3 keer per week. Zijn het wel zo’n 6 tot 8 oefeningen die je per training uitvoert.

Hoe maak je een goede sportschema?

Zo stel je zelf een trainingsschema samen

  1. Bepaal je doel. …
  2. Bepaal het aantal keer dat je gaat sporten. …
  3. Hou je schema simpel. …
  4. Begin je schema met een korte warming-up. …
  5. Begin met 2 à 3 compound oefeningen. …
  6. Verkies full body oefeningen boven isolatie oefeningen. …
  7. Maak zoveel mogelijk gebruik van supersets.