Wat is het verschil tussen polyurethaan en epoxy?
3 min readHet grootste verschil is de hardheid. Epoxy is harder, polyurethaan is flexibeler. Verf op basis van epoxy wordt daarom vaak industrieel toegepast. Epoxy kan beter tegen stoten, polyurethaan beter tegen krassen.
Wat is het verschil tussen PU en epoxy?
Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch.
Wat zijn de nadelen van polyurethaan?
– Het ‘gieten’ neemt veel tijd in beslag (vier tot vijf dagen). – Enige geuroverlast tijdens het leggen van de vloer (afhankelijk van het soort polyurethaan). – De vloer blijft ondanks de sterke toplaag gevoelig voor krassen. – Er is minder keuze in afwerkingen dan bij een epoxy vloer.
Is polyurethaan overschilderbaar?
PU is flexibeler dan epoxy en wordt veel thuis en in bedrijfsruimtes toegepast. De coating is iets minder hard dan een epoxy coating maar even slijtvast. Ideaal om oudere gietvloeren mee over te schilderen.
Wat is een polyurethaan coating?
Een polyurethaan coating is een multifunctionele coating. De coating maakt vloeren vloeistofdicht, naadloos, slijtvast en vuilafstotend. Omwille van deze eigenschappen kent dit type coating legio toepassingen in onder meer openbare gebouwen, werkplaatsen, showrooms en winkels, kantoren en woningen.
Waar is polyurethaan van gemaakt?
PUR staat voor polyurethaan, een molecuul dat je kunt maken door isocyanaat en een polyol – een stof met meerdere alcoholgroepen van zuurstof en waterstof – met elkaar te mengen. Deze stoffen gaan een chemische reactie aan en vormen een polymeer, oftewel samengesteld molecuul.
Hoe kwetsbaar is een gietvloer?
Gietvloeren hebben voor- en nadelen
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
Is polyurethaan elastisch?
– elastomeren; polyurethaanvezels hebben een zeer hoge elastische rek tot 600% (rekbare kleding, elastan, lycra e.d.) – er zijn ook transparante polyurethanen (licht- en energietechniek). Polyurethaan wordt geproduceerd uit twee hoofdcomponenten polyol en isocyanaat (iso, MDI).
Is polyurethaan ademend?
Ook deze stof wordt gebruikt voor het vervaardigen van regen- en doorwerkkleding. Door de polyurethaan coating blijft de soepelheid tot -20°C behouden en kent de kleding een ademend karakter.
Waar wordt polyurethaan voor gebruikt?
Polyurethaan wordt gebruikt om zacht PUR-schuim te maken. Dit kan in verschillende consumentenproducten worden verwerkt, zoals matrassen, kussens, meubels, aankleedkussens, sponzen en speelgoed. Polyurethaan komt ook voor in hard schuim zoals het isolatie PUR-schuim dat veel wordt gebruikt in de bouw.
Is polyurethaan duurzaam?
Eén van de redenen waarom polyurethaan zo populair is binnen de bouw is het milieuvriendelijke karakter van het materiaal. Het bevat nagenoeg geen schadelijke stoffen en is uiterst duurzaam. Gezien de steeds grotere nood aan materialen die ons milieu niet aantasten is dit een zeer groot voordeel.
Is polyurethaan giftig?
Bij verbranding van uitgehard PUR kunnen zeer giftige stoffen ontstaan: blauwzuur en koolmonoxide. PUR-platen hebben een hoge isolatiewaarde, maar op ecologisch vlak hebben conventionele synthetische isolatiematerialen zoals polystyreen (PS) en polyurethaan (PUR) hardschuim, heel wat nadelen.
Is polyurethaan afbreekbaar?
Purschuim is moeilijk afbreekbaar. Bij de productie werd eertijds gebruik gemaakt van schuimvormers op basis van cfk’s. Dit maakt recycling moeilijk, omdat deze cfk’s vrijkomen bij bewerking.
Wat is polyurethaan in kleding?
Polyurethaan is een plastic dat vaak als coating bij regenkleding wordt gebruikt. Regenkleding met polyurethaan is veilig te gebruiken.
Is PU schuim waterbestendig?
PU schuim (Polyurethaanschuim) is een 2-componenten (hard)schuim met een gesloten celstructuur waardoor het waterdicht is. Polyurethaanschuim wordt gebruikt om holle ruimtes te vullen, te isoleren, drijfvermogen te creëren, mallenbouw of voor artistieke toepassing.