Wat is het verschil tussen feedbackremming en competitieve remming?
3 min readHoe bepaal je de activiteit van het enzym en waarin wordt deze uiteindelijk uitgedrukt?
De activiteit van enzymen wordt veelal uitgedrukt in de hoeveelheid substraat die in een bepaalde periode kan worden omgezet. Aangezien enzymen vaak de katalysator zijn voor een specifieke omzetting, zijn er dus zeer veel soorten substraat, dus ook zeer veel eenheden.
Waar hangt de hoeveelheid omgezet substraat onder andere van af?
De hoeveelheid omgezet substraat hangt af van de temperatuur, de pH, het type en de concentratie van het substraat.
Hoe worden enzymen gemaakt?
Enzymen komen in elke cel van het lichaam voor. Het zijn complexe eiwitten, die weer uit aminozuren bestaan. Ze vormen een lang parelsnoer van soms wel honderden aminozuren, in diverse combinaties. In het menselijk lichaam kunnen er 22 verschillende aminozuren aanwezig zijn, waarvan er negen met voeding binnenkomen.
Hoe hoger de KM van een enzym hoe hoger de affiniteit van dit enzym voor zijn substraat?
Hoe hoger de substraatconcentratie, des te meer enzym–substraatcomplexen gevormd worden, en des te meer substraat per tijdseenheid omgezet wordt; Vmax wordt bereikt wanneer alle enzymen “bezet” zijn. Km is de concentratie van het substraat waarbij het enzym de helft van de maximale omzettingssnelheid bereikt.
Hoe weet een enzym welk substraat Hij moet omzetten?
Een enzym kan een molecuul omzetten in een ander molecuul. Zo’n molecuul dat door een enzym wordt omgezet heet een substraat. Elk enzym is substraat-specifiek. Dat betekent dat ze door hun ruimtelijke structuur met maar één stof (substraat) kunnen reageren.
Welk enzym is inactief?
Een pro-enzym of zymogeen is een chemisch niet-actief eiwit (een zogenaamde proteïne-precursor), dat via enkele reacties kan worden omgezet in een actief enzym. Door dit mechanisme kan een enzym inactief gehouden worden tot het de plaats heeft bereikt waar het zijn werk moet doen.
Hoe bereken je enzymactiviteit?
E = log(P0/P1) = ε × d × c Als je de extinctie van een oplossing hebt gemeten, en je weet de extinctiecoëfficiënt van de opgeloste stof, kun je de concentratie bepalen. Stof X heeft een ε van 350 l/molcm.
Welke fysische factoren hebben een invloed op de werking van een enzym?
Doordat enzymen eiwitten zijn, is de activiteit van enzymen afhankelijk van de temperatuur. Als de temperatuur verandert, verandert ook de ruimtelijke structuur van het enzym. Ieder enzym heeft een optimale activiteit bij een bepaalde temperatuur.
Wat is een enzym Substraatcomplex?
Complex dat ontstaat doordat het substraat op een speciale manier in het actieve centrum aan het enzym wordt gebonden. Het enzym werkt in op het substraat, waarna het substraat veranderd in het reactie product. Het product verlaat het enzym.
Wat is denaturatie van enzymen?
Enzymen zijn eiwitten en daardoor gevoelig voor hoge temperaturen en hoge en lage pH. Bij een hoge temperatuur verandert de ruimtelijke structuur van het eiwit en het enzym verliest zijn eigenschappen. De verandering van de ruimtelijke eiwitstructuur wordt denaturatie genoemd.
Hoe werkt denaturatie?
Bij denaturatie verliest een groot molecuul (macromolecuul) haar ruimtelijke structuur. Daar de functie van een molecuul altijd samenhangt met haar samenstelling en structuur, raakt een molecuul bij denaturatie ook haar functie kwijt.