Wat is het verschil tussen een fysisch gevaar en een gezondheidsgevaar?
4 min readWat zijn fysische risico’s?
Met fysische gevaren worden alle productvreemde delen bedoeld die in grondstoffen, halffabricaten of eindproducten terecht kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (delen van) gereedschappen, onderdelen van machines, delen van verpakking, pitten of steeltjes vanuit grondstoffen, insecten of sieraden.
Wat is fysische vervuiling?
Fysische gevaren zijn te verdelen in:
1 Verontreinigingen die zijn ontstaan tijdens de groei en / of het oogsten van het gewas. Hierbij valt te denken aan stenen, metaal, insecten, vuil, hout, doornen, dieren en dergelijke.
Wat is een chemisch gevaar?
Chemische gevaren zijn stoffen met mogelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid die van nature in levensmiddelen voorkomen of er tijdens de productie of bewerking aan zijn toegevoegd (zie tabel 1). Voorbeelden hiervan zijn sommige additieven, bestrijdingsmiddelen en bepaalde metalen.
Welke soorten gevaren kunnen voorkomen in levensmiddelen?
In de levensmiddelenindustrie zijn er verschillende soorten chemische gevaren bekend zoals mycotoxines, milieuverontreinigende stoffen en landbouwproducten. Dat zijn voorbeelden van giftige stoffen die in het voedsel terecht kunnen komen.
Wat is een fysische betekenis?
De betekenis van fysisch is ‘natuurkundig, betrekking hebbend op de fysica’. Bodemfysica richt zich op de fysische eigenschappen van de bodem.
Wat is een fysische besmetting?
Fysische besmetting, zijn ‘vreemde’ stoffen of voorwerpen die ongewenst in het product terecht komen. Niet op de kortste manier, niet rechtstreeks, via iets anders in aanraking komt met het product, kan jij het product besmetten. Dit kan bijvoorbeeld door: haren.
Wat is fysisch schoonmaken?
Met de fysische en chemisch-fysische oppervlaktebehandelingen, die vaak worden samengevat onder de naam ‘reinigen’, worden processen bedoeld, waarbij het materiaaloppervlak bij het verwijderen van ongerechtigheden niet wordt aangetast.
Waar staat Analysis voor?
Analysis: ‘Analysis‘ staat voor het analyseren van de mogelijke aanwezige gevaren. Er moet een inschatting gemaakt worden van het risico. Het risico is een combinatie van de kans op het gevaar en de ernst van de gevolgen voor de gezondheid als dit zou gebeuren.
Welke gevaren worden er in voedselveiligheid onderscheiden?
Het gaat daarbij om:
- Microbiologische gevaren: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.
- Chemische gevaren, oftewel schadelijke stoffen: dioxines, zware metalen, schimmelgifstoffen, resten bestrijdingsmiddelen, enzovoorts.
- Fysische gevaren: glas, botdeeltjes, scherpe metaal- of houtdeeltjes, enzovoorts.
Hoe kunnen levensmiddelen onveilig worden?
Ziekmakers. In ons eten kunnen ziekmakers zitten, zoals bacteriën, virussen of parasieten. Deze zijn niet met het blote oog te zien en ook kun je ze niet proeven of ruiken. Ze kunnen zorgen voor een voedselinfectie of een voedselvergiftiging en kunnen klachten als misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.
Wat is een kernpunt van de HACCP?
De 7 kernpunten van een HACCP-systeem
Wijs de reële gevaren aan. Ga na welke maatregelen er zijn om het gevaar te beheersen. Stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast. Dit zijn punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen, geëlimineerd of tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht.
Welke gevaren zijn er?
Naast dodelijke slachtoffers zijn er ook andere gevaren, zoals struikel- en valrisico’s, risico op elektrocutie, gehoorverlies door lawaai, oogletsel door puin, blootstelling aan hoogspanning en gevaarlijke stoffen.
Welke gevaren schuilen er achter te veel mediagebruik?
Het gevaar van vreemden
Veel van die applicaties die op jonge kinderen zijn gericht, hebben een sociaal aspect. Mensen die kinderen proberen te bereiken, zullen die apps ook gebruiken. Pas dus op dat ze niet zomaar benaderd kunnen worden door iemand die ze helemaal niet kennen.
Wat is het gevaar van internet?
Gevaren op het internet
- Virussen.
- Malware.
- Spyware.
- Ransomware.
- Phishing.
- Spam.
- Botnet.
- DDoS.
Wat is er gevaarlijk op het internet?
Kinderen kunnen onbewust ook hun gezin blootstellen aan online risico’s, bijvoorbeeld door per ongeluk malware te downloaden die cybercriminelen toegang geeft tot de bankrekening van hun ouders of andere gevoelige informatie. Bescherming van kinderen op internet is voornamelijk een kwestie van bewustwording.
Wat is het grootste gevaar van social media?
Anonimiteit; één van de nadelen van social media waar vaak geen aandacht aan besteedt wordt is de anonimiteit. Online kun je actief zijn als jezelf, maar ook als alias of de naam van iemand anders gebruiken.
Wat zijn de nadelen van social media?
Nadelen:
- Het gebrek aan privacy. …
- Iedereen is altijd zichtbaar. …
- Te veel informatie krijgen door sociale media.
- Het leidt af.
- Het is verslavend en soms vermoeiend.
- Het veroorzaakt ‘studie ontwijkend gedrag’
- Je buitengesloten voelen als je geen sociale media hebt. …
- Sociale media geven een ander beeld van de werkelijkheid.