Wat is het proces van een risico-evaluatie? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het proces van een risico-evaluatie?

4 min read

Een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) beschrijft de risico’s in het bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. Hiermee krijgt een werkgever snel inzicht in de situatie en kan hij zien waar verbeteringen in de onderneming nodig zijn.

Wat is het evalueren van risico’s?

In een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) legt u vast welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s de werkzaamheden in uw bedrijf met zich meebrengen. Ook evalueert u deze risico’s. U onderzoekt hoeveel medewerkers er bloot worden gesteld aan een risico en hoe lang.

Is een risico inventarisatie en evaluatie verplicht?

De Risico-Inventarisatie en –evaluatie (RI&E) is een voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers.

Wie maakt een Risico Inventarisatie en Evaluatie?

Het opstellen van een RI&E kunt u met uw bedrijf gemakkelijk zelf doen. Dit is de taak van de preventiemedewerker. Een preventiemedewerker is iemand die zich in het bedrijf (ook) bezighoudt met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Hoe vaak Risico Inventarisatie en Evaluatie?

Wij adviseren om iedere 3 jaar de risicoinventarisatie en -evaluatie (RIE) te vernieuwen. Hier lees je alles over of een Risico Inventarisatie en Evaluatie voor jouw bedrijf verplicht is. Mochten zich grote wijzigingen voordoen, dan eerder dan 3 jaar.

Wat is de arbeidshygiënische strategie?

Maar wat houdt het precies in? De arbeidshygiënische strategie verlangt dat de maatregelen die genomen worden om veilig en gezond te werken in een bepaalde volgorde worden genomen. Dit bepaalt de keuzes voor de oplossing voor veilig werken.

Wie is verplicht om een RI&E uit te voeren?

De risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

Hoe vaak maak je een RI&E?

Er bestaat geen wettelijke verplichte termijn voor de geldigheidsduur van de RI&E. De Arbowet noemt alleen dat de RI&E actueel moet blijven. Dit houdt in dat u deze moet aanpassen bij ingrijpende veranderingen in uw bedrijf zoals werkmethodes, een nieuwe productielijn of een wijziging van medewerkerstaken.

Wie is er verantwoordelijk voor de RI&E?

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het opstellen, uitvoeren en actueel houden van de RI&E. Als werkgever doorloopt u het stappenplan en de resultaten hiervan legt u schriftelijk vast.

Hoe vaak RI&E updaten?

Het advies is om de RI&E regelmatig (halfjaarlijks) door te nemen en kritisch te kijken of er aanpassingen nodig zijn. Er is geen echte houdbaarheidsdatum vastgelegd in de Arbowet (artikel 5), maar het advies van CertificeringsAdvies Nederland is om na drie jaar de gehele RI&E te vernieuwen.

Hoe oud mag een RI&E zijn?

Ondanks dat er in de Arbowet geen geldigheidstermijnen worden genoemd is het dus wel te adviseren om de RI&E eens in de zoveel tijd (bijv eens in de 3 jaar) na te kijken. Maar als u grote aanpassingen in het bedrijf aanbrengt, moet u de RI&E ook aanpassen.

Wat gebeurt er als je geen RI&E hebt?

Bent u wel RI&E-plichtig, maar u heeft geen RI&E uitgevoerd, dan kunt u een boete krijgen wanneer Inspectie SZW een bedrijfsbezoek aflegt. Ook wanneer zich een bedrijfsongeval voordoet kan naar de RI&E worden gevraagd. Het niet kunnen tonen van de RI&E levert een bestuurlijke boete op of zelfs een proces verbaal.

Wat voor vragen moeten beantwoord worden in een RI&E?

Het eerste doel van de RI&E is om inzicht te krijgen in alle risico’s binnen uw bedrijf. Dat gaat niet alleen om veiligheidsrisico’s of omgevingsrisico’s, maar ook om psychosociale en fysieke risico’s of ergonomie. U kijkt bijvoorbeeld naar: Is er een arbozorg- en verzuimbeleid?

Wat moet de RI&E aan voldoen?

Een RI&E moet: een overzicht geven van de risico’s die het werk met zich meebrengt. de gevaren en de risico-beperkende maatregelen beschrijven. een overzicht geven van de risico’s voor bijzondere categorieën werknemers (in ieder geval voor jeugdige werknemers en zwangere werknemers of medewerkers die borstvoeding geven …

Wat kost het maken van een RI&E?

De kosten voor de toetsing van een normale RI&E bedragen € 675,- , exclusief 21% BTW en en reiskosten á € 0,45 per km.