Wat is het nut van een brandslanghaspel?
3 min readMet een brandslanghaspel kun je dus het langst blijven blussen. Dit maakt een brandslanghaspel in veel opzichten het beste blusmiddel. Je weet namelijk zeker dat je blusmiddel nooit opraakt. Je hebt dus altijd genoeg water om een brand te kunnen blussen.
Wat is de werking van een brandslanghaspel?
Werking: De brandslanghaspel kan door middel van een afsluiter geactiveerd worden waardoor de slang op druk komt. De slang moet vanaf het vaste punt aan de muur via de slanggeleider worden afgerold naar de brandhaard, vervolgens kan door middel van de straalpijp te openen de brand geblust worden.
Wat blust een brandslanghaspel?
Water is geschikt voor het blussen van beginnende branden (brandklasse A). Met behulp van de brandslang kan de brand worden geblust of vertraagd totdat de brandweer aanwezig is. Het grote voordeel is de relatief eenvoudige bediening en de onuitputtelijke voorraad blusmiddel.
Wat is het grootste nadeel van een brandslanghaspel?
Maar er zitten ook nadelen aan. Je hebt een beperkt bereik, tot de maximale lengte van een brandslanghaspel is 30 meter. Je kan minder goed manoeuvreren en om de slang uit te rollen, heb je vaak al twee personen nodig. Brandslanghaspels blussen alleen met water en alleen de brandklasse A (vaste stoffen).
Wat is het nadeel van een brandslanghaspel?
Voordelen & nadelen brandslanghaspel
Het enige nadeel is dat brandslanghaspels enkel geschikt zijn voor klasse A-branden. Gebruik ze niet om brandende vloeistoffen (bv.: een frietketelbrand) of elektrische branden (bv.: electrocutiegevaar) mee te doven.
Waar blussen brandslanghaspel?
Hoe blust een brandslanghaspel? Water zorgt dus voor de blussende werking van een brandslanghaspel. Omdat deze haspel op de waterleiding is aangesloten, is de hoeveelheid blusmiddel (water dus) onuitputtelijk.
Hoe blus je met brandslanghaspel?
Wanneer de slang helemaal is uitgerold, open je de spuitmond en begin je met blussen. Richt de waterstraal altijd direct op de brandhaard en niet op eventuele hoge vlammen. Brand doof je alleen door de bron te blussen.
Waarom is een brandslanghaspel verzegeld?
waarom verzegeling brandslanghaspel
In het stilstaande water van de brandslang kan de legionellabacterie voorkomen. Om besmetting van legionella tegen te gaan, zijn de hoofdkranen van de brandslanghaspels verzegeld. De veiligheidszegel moet jaarlijks gecontroleerd worden.
Wat is een nadeel van de poederblusser?
Ten eerste zorgen de chemicaliën in het bluspoeder ervoor dat de meeste elektronische apparaten het blussen niet overleven. Dit betekent dus dat het voor een hoop nevenschade bij het blussen kan zorgen. Ten tweede is het zo dat als er niet helemaal goed geblust is, er door het bluspoeder een kans op herontsteking is.
Is een brandslanghaspel verplicht?
De verplichting tot het installeren van brandslanghaspels is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Panden met een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter moeten verplicht over een brandslanghaspel beschikken.
Wat is de maximale lengte van een slanghaspel?
De slangen van de brandslanghaspels mogen niet langer dan 30 meter zijn. De brandslanghaspels dienen dusdanig gepositioneerd te zijn, dat de afstand tussen een brandslanghaspel en een punt in het gebruiksgebied maximaal de slanglengte is vermeerderd met 5 meter.
Hoe hoog moet een brandslanghaspel hangen?
De ideale hoogte voor het ophangen van een brandslanghaspel is 1,25 meter boven de grond, gerekend vanaf het hart van de haspel.
Welk soort brand hoort bij welke brandklasse?
Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen. Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel. Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
Welke blusser bij welke brand?
Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.
Wat voor soort branden zijn er?
Het ABC van de brandklassen
- Brandklasse A: vaste stoffen. Voorbeelden hiervan zijn meubelen, hout, papier, kunststoffen,…
- Brandklasse B: vloeistoffen. …
- Brandklasse C: gassen. …
- Brandklasse D: metaal. …
- Brandklasse E: elektrische installaties.
- Brandklasse F: vetten en (frituur)olie.