Wat is GIC in de tandheelkunde? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is GIC in de tandheelkunde?

3 min read

Tandheelkunde verandert aan een razendsnel tempo. Tandartsen krijgen een steeds groter wordend keuzeprobleem in materialen en innovatieve behandelingen dan ooit tevoren. Een onderdeel hiervan is de moderne restauratieve tandheelkunde.

Wat is Glasionomeer tandheelkunde?

Glasionomeer of glascarbomeer is een (meng)variant van een tandkleurige vulling. Deze vulling is wat minder sterk is en plakt wat minder goed aan het tandweefsel. Het voordeel is dat deze vullingen over het algemeen beter tegen vocht of bloed kunnen.

Wat is een composiet vulling?

Composiet, ‘de witte vulling

Het witte vulmateriaal heet composiet. Dit bestaat uit kleine glasdeeltjes in een kunsthars. Grote voordelen zijn uiteraard de kleur, maar ook de hechting aan het tandmateriaal. Composiet plakt aan de tand zelf, waardoor de tand verstevigt.

Wat zit er in amalgaamvullingen?

Meer dan 100 jaar herstelden tandartsen door cariës aangetaste tanden met amalgaam, een mengsel van vloeibaar elementair kwik en zilver-, tin- en koperpoeder. Tegenwoordig is het standaardvulmateriaal kunstharsgebaseerd composiet.

Hoe lang gaat composiet vulling mee?

Deze vullingen gaan 10 tot 15 jaar of nog langer mee. Composietvullingen hebben esthetische voordelen. Ze bestaan uit een mix van plastic en glaspoeder en kunnen in dezelfde kleur als de tand van de patiënt gemaakt worden. Deze vullingen hebben echter een beperktere levensduur, namelijk 5 tot 7 jaar.

Is composiet schadelijk?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het composiet misschien schadelijk is voor de gezondheid. Uit composietvullingen kan namelijk de giftige stof bisfenol-A lekken en zo in het lichaam terecht komen. Het composiet kan door de tandarts op verschillende manieren worden gebruikt.

Is composiet vulling sterk?

Witte vullingen

Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.

Hoeveel jaar gaat een vulling mee?

De typische levensduur van een composietvulling is drie tot tien jaar. Met name grote vullingen en vullingen in kiezen die belangrijk zijn bij het kauwen gaan kort mee.

Hoe vaak vulling vervangen?

Gouden vullingen, die tot 15 jaar kunnen meegaan. Amalgaamvullingen, die zilverkleurig zijn, kunnen ook tot 15 jaar meegaan. Composietvullingen, gemaakt van een materiaal dat overeenkomt met je eigen tandkleur, moeten mogelijk na vijf jaar worden vervangen. Keramische vullingen gaan ongeveer zeven jaar mee.

Hoe lang blijft tandvulling?

Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling.

Waarom oude vullingen vervangen?

Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat er weer goed kan worden gekauwd en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als het tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen de tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken.

Kan een vulling eruit gaan?

Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde ‘ongelukjes’. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.

Kan een Tandzenuw zich herstellen?

Bij een lichte ontsteking van de zenuw kan deze zich soms herstellen en hoeft er geen wortelkanaalbehandeling gedaan te worden. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn geraakt of zelfs afsterven zonder tand/kiespijn veroorzaakt te hebben, in deze gevallen zal ook een wortelkanaalbehandeling moeten worden uitgevoerd.

Kan zenuwpijn vanzelf overgaan?

Zenuwpijn is heel vervelend en kan weken tot maanden blijven. Vaak verdwijnt de pijn ook weer. U kunt samen met uw huisarts kijken wanneer u minder medicijnen kunt gaan gebruiken of ermee kunt stoppen. Probeer door te gaan met de dingen die u elke dag doet.

Kan zenuwpijn kies overgaan?

Wanneer de zenuwontsteking (pulpitis) zo ver gevorderd is dat deze zich niet meer herstelt, dan heeft u een zenuwbehandeling nodig. In sommige gevallen gaat de pijn vanzelf over; dan is de tandzenuw waarschijnlijk afgestorven. Het gevolg hiervan is dat u soms tijden geen pijn meer heeft.