Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een grafiek van de oplosbaarheidscurve?

4 min read

Hoe werkt oplosbaarheid?

Bij het oplossen van stoffen in worden de vanderwaalsbindingen tussen de moleculen van de stof verbroken. Vervolgens ontstaan er weer vanderwaalsbindingen tussen de moleculen van de stof en van het oplosmiddel. De meeste vaste stoffen lossen makkelijker op als de temperatuur hoger is. Denk maar aan een glas thee.

Hoe bepaal je de oplosbaarheid?

De oplosbaarheid van een stof in een oplosmiddel wordt bepaald door het evenwicht tussen de intermoleculaire krachten van het oplosmiddel, de op te lossen stof en de verandering in entropie als gevolg van het oplossen.

Wat betekent oplosbaarheid?

Oplosbaarheid = oplosbaarheid is een fysische eigenschap van een stof, namelijk de mate waarin een stof kan oplossen in een andere stof. Deze andere stof wordt het oplosmiddel genoemd.

Hoe bereken je de Oplosbaarheidsproduct?

Het oplosbaarheidsproduct is een evenwichtsconstante die specifiek is voor een bepaald zout. Het is het product van de activiteiten van de aanwezige ionen in een verzadigde oplossing van het zout. Voor een zout MaXb dat in water dissocieert in a ionen Mb+ en b ionen Xa, volgens: MaXb → aMb+ + bX.

Hoe werkt een Neerslagreactie?

Een neerslagreactie vindt plaats als twee oplossingen van goed oplosbare elektrolyten samen een slecht oplosbaar zout vormen. Dit slecht oplosbare zout wordt een vaste stof en vormt een neerslag. Elektrolyten kunnen zoutoplossingen zijn maar ook oplossingen van moleculaire verbindingen zoals zwavelzuur (H2SO4).

Wat gebeurt er als een stof oplost?

Een oplossing is een homogeen mengsel van twee of meer moleculair verdeelde stoffen, waarbij een van de stoffen – het oplosmiddel – in veel grotere hoeveelheden aanwezig is dan de andere – de opgeloste stoffen.

Hoe weet je of een zout goed oplosbaar is?

Een goed oplosbaar zout zal van een vaste vorm opsplitsen in losse ionen. Dat komt doordat de waterdeeltjes dus om de losse ionen heen gaan zitten. De afkorting aq (Latijns: aqua = water) betekent dat het zout is opgelost in water. Een zout kan dus ook slecht oplossen in water.

Hoe kun je zien dat een oplossing verzadigd is?

Een verzadigde oplossing is een oplossing waarin de maximale hoeveelheid van een stof is opgelost bij een bepaalde temperatuur. Het is niet mogelijk om nog meer van diezelfde stof onder dezelfde omstandigheden in het oplosmiddel op te lossen. Het overschot zal een emulsie, suspensie of neerslag vormen.

Wat is goed oplosbaar in water?

Stoffen die goed in water kunnen oplossen heten polaire stoffen of hydrofiele stoffen (hydro = water, fiel = houden van). Stoffen die slecht in water oplossen zijn apolair, hydrofoob of lipofiel (drie woorden voor hetzelfde begrip; foob = afkeer of angst hebben van, lipo = vetachtig).

Wat is de eenheid van oplosbaarheid?

De oplosbaarheid van een stof in water is de massaconcentratie van de stof in een verzadigde oplossing in water bij een gegeven temperatuur. De oplosbaarheid in water wordt uitgedrukt als de massa van opgeloste stof per volume van de oplossing. De SI-eenheid is kg/m3 (g/l kan ook worden gebruikt).

Wat is het Ionenproduct?

Zouten kunnen goed of slecht oplossen in water, dus veel of weinig ionen produceren, vrijgeven aan het water. De ionen van het opgeloste zout bereiken dan een zekere concentratie en het wiskundige product van deze ionconcentraties noemen we: het Ionenproduct.

Wat is het Ionenproduct van water?

Definities. ionenproduct van water (Kw): Het ionenproduct van water is het product van de evenwichtsconcentratie van OH – ionen en H3O+ – ionen.

Wat is ionisatie evenwicht?

Autoprotolyse van water (ook wel aangeduid als auto-ionisatie of auto-dissociatie van water) of het waterevenwicht is een chemische reactie waarbij een waterstofion (H+) overgedragen wordt van de ene watermolecule naar de andere. Daarbij ontstaan twee ionen: het hydroxonium- en het hydroxide-ion.

Wat is de Ionisatiegraad?

m., verhouding van het aantal in vrije ionen gesplitste moleculen tot het totale oorspronkelijk aantal moleculen.

Wat is een ionisatie?

Ionisatie is het proces waarbij een atoom een elektron kwijt raakt. De kern van een atoom bevat neutronen en protonen. De neutronen zijn neutraal van lading, de protonen zijn positief geladen. De kern is dus positief geladen.

Wat is een ionisatie reactie?

Ionisatie is het proces waarbij een atoom of molecuul uit ongeladen toestand een elektron kwijtraakt of er een bijkrijgt, waardoor het verandert in een geladen deeltje, ook wel ion genoemd. Ionisatie is geen spontaan proces: er is energie voor nodig, die ionisatiepotentiaal wordt genoemd.