Wat is een goede biologische beschikbaarheid van een geneesmiddel? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een goede biologische beschikbaarheid van een geneesmiddel?

4 min read

Het niet gemetaboliseerde deel van de werkzame stof, normaal gesproken minder dan 100%, komt via de leverader in de systemische circulatie terecht. De hoeveelheid die daadwerkelijk de systemische circulatie bereikt wordt aangeduid als de ‘absolute biologische beschikbaarheid‘.

Wat is het verschil tussen parenterale toedieningen en enterale toedieningen?

toedieningswegen: lokale toediening (medicijn direct op de plaats die behandeld moet worden), systemische toediening (medicijn wordt eerst opgenomen in het bloed), enterale toediening (oraal), parenterale toediening (buiten het maag-darmkanaal om, direct in de bloedbaan);

Wat is biologische beschikbaarheid geneesmiddel?

De biologische beschikbaarheid (F) geeft aan hoeveel van de toegediende werkzame stof uiteindelijk de algemene circulatie bereikt en voor werking beschikbaar komt ten opzichte van de intraveneuze toediening van eenzelfde dosis van die stof.

Wat is steady state medicatie?

Na herhaalde toediening van een geneesmiddel wordt een ‘steady state‘ bereikt, waarbij de plasmaconcentratie door absorptie en eliminatie schommelt rond een gemiddelde plateauwaarde: de steady-stateconcentratie.

Welke middelen werken lokaal?

4.3.4 Crèmes, zalven en pasta’s

Ze hebben vooral een lokale werking. Dat betekent dat ze vooral effect hebben op de plaats waar je ze aanbrengt. Slechts een klein gedeelte van het medicijn komt via de huid in het bloed terecht. Hierdoor hebben zalven, crèmes en pasta’s nauwelijks bijwerkingen.

Welke toedieningsvorm is een voorbeeld van een enterale toedieningsvorm?

Geïntubeerde Intensive Care (IC) patiënten kunnen geen orale medicatie innemen, het ligt daarom voor de hand om tabletten te verpulveren, capsules te openen en het geneesmiddel als poeder via de sonde toe te dienen.

Welke toedieningsvorm kent systemische toedieningsweg?

Systemische toediening is een manier van toedienen van een geneesmiddel of een andere werkzame stof in de bloedsomloop zodat het zijn werking uitoefent over het hele lichaam. De toediening kan gebeuren langs enterale weg (absorptie door het maagdarmstelsel) of parenterale weg (injectie, infusie of implantatie).

Waarom de biologische beschikbaarheid van een intraveneuze injectie 100% is?

Voor evaluatie van de biologische beschikbaarheid worden bloedmonsters afgenomen, en wordt de concentratie van de werkzame stof in het bloed (de systemische circulatie) bepaald. De biologische beschikbaarheid zal dus vlak na de injectie 100% zijn, want de werkzame stof wordt rechtstreeks in het bloed toegediend.

Wat zijn signalen van medicijnvergiftiging?

Hoe herken ik vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.

Wat doen klassieke antidepressiva ook wel TCA’s genoemd?

Tricyclische antidepressiva (TCA)

TCA zijn de oudste groep van antidepressiva. Deze medicijnen verhogen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline in de hersenen. Hierdoor werken TCA op een andere manier dan SSRI’s.

Wat valt onder transcutane toediening?

Het kan ook betrekking hebben op middelen die door de huid heen hun werking uitoefenen op daaronder gelegen weefsels (transcutaan of transdermaal). Daarnaast bestaat er ook een (relatief klein) aantal medicijnen dat op de huid kan worden aangebracht, om effect te hebben op het hele lichaam (zie hier).

Welke Medicatiegroepen zijn er?

Vormen van geneesmiddelen

  • Oraal (via mond en slokdarm) – denk aan tabletten, dragees, capsules, drankjes, poeders, etc.
  • Intraveneus (dmv injectie in een ader)
  • Intramusculair (injectie in een spier)
  • Subcutaan (onderhuidse injectie)
  • Rectaal (via de anus) – bijvoorbeeld met een zetpil of een klysma.

Wat zijn de hoofdgroepen van medicijnen?

/Lijst medicijnen

  • ADHD-middelen.
  • Alzheimer-middelen.
  • Anti-epileptica.
  • Antidepressiva en lithium.
  • Antihistaminica.
  • Antihypertensiva.
  • Antipsychotica.
  • Benzodiazepinen.

Hoe worden verschillende medicijnen ingedeeld?

Samenvatting. Geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld, bijvoorbeeld naar toepassingsgebied (antidepressiva, slaapmiddelen, anti-epileptica, antihypertensiva), naar chemische verwantschap (steroïden) en naar werking.

Hebben medicijnen in dezelfde Medicijngroep dezelfde bijwerkingen?

Alle soorten medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, ook homeopathische of kruidenmiddelen. Wat zijn bijwerkingen? Een bijwerking ontstaat doordat medicijnen niet alleen iets doen op de plaats waar de kwaal zit, maar ook op andere plekken in het lichaam, waar het niet nodig is of niet gewenst is.

Wat is een Medicijngroep?

veelvoorkomende medicijnen bij lichamelijke aandoeningen indelen in de juiste medicijngroep; de 4 belangrijke aandachtspunten van medicijnen benoemen; benoemen wat de belangrijkste indicaties, gebruiksadviezen, bijwerkingen en wisselwerkingen zijn van elke medicijngroep.

Wat is de werking van een Betablokker?

Bètablokkers vertragen de hartslag zodat het hart rustiger pompt. Hierdoor daalt de bloeddruk en is er minder kans op een beroerte. Bij hoge bloeddruk schrijven artsen bètablokkers meestal voor in combinatie met andere medicijnen, zoals plastabletten. De bloeddrukverlagende werking treedt op binnen 1 week.

Waar zit acetylsalicylzuur in?

Acetylsalicylzuur is een medicijn dat pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend werkt.

Acetylsalicylzuur
Chemische structuur
Subklasse Salicylaten
Merknamen Bayer asperine, vele anderen
Indicaties Pijn, koorts, ontsteking, cardiovasculaire preventie