Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een afvoerputje op een gebouw?

4 min read

Waarom klokt mijn afvoer?

Vacuüm in de leiding

In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.

Hoe weet ik waar de afvoer loopt?

Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.

Wat als de afvoer borrelt?

Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.

Hoe wordt regenwater afgevoerd?

Door de vele wegen en stoepen wordt in de meeste steden het regenwater in aparte buizen afgevoerd. Op sommige plekken gaat het nog via het riool. Als het regenwater apart wordt afgevoerd, stroomt het terug naar de rivieren. Via het riool wordt het water eerst gefilterd, waarna het ook terugstroomt in de rivieren.

Waar plaats je een ontluchter?

Oplossing: ontluchting plaatsen (grote buis tot boven het dak). Deze moet op het hoogste punt van het huis staan. – beluchting: wanneer er water door de buizen stroomt komt er een onderdruk achteraan, waardoor een lucht in de buizen gezogen wordt.

Waar zit Rioolontluchting?

Ontluchtingspijp op het dak

Zoals u kunt vermoeden is dit geen lucht met de geur van frisse lentebloesem. Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak.

Hoe weet je of je aangesloten bent op de riolering?

Om na te gaan of er al riolering in je straat ligt of nog komt, kun je de cluster (zone of gebied) van jouw gebouw raadplegen op de zoneringsplannen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Die geven voor elke woning weer welke maatregelen je moet treffen.

Wat is een gres buis?

Een gresbuis is een (riool)buis gemaakt van vette klei en chamotte met een gladde en zeer harde afwerking. Gres is hard, dichtgesinterd en daardoor weinig poreus. Na het bakken wordt de gresbuis van binnen en van buiten geglazuurd wat voor een glad en waterdicht oppervlak zorgt.

Hoe weet ik of mijn huis aangesloten is op de riolering?

Deze info kan je opvragen bij de gemeentelijke rioolbeheerder. Een overzicht van de rioolbeheerders vind je op https://www.vmm.be/contact/rioolbeheer.

Wat doen als er geen riolering is?

Belangrijk is dat in afwachting van de aanleg van riolering, het plaatsen van een septische put verplicht is. Op deze septische put moet alle afvalwater aangesloten worden, dus zowel zwart (toilet) als grijs (bad, douche, keuken, wasmachine) water. De septische put heeft daarom een minimum inhoud van 3.000 liter.

Wat doet een Sifonput?

Wat doet een sifonput? Via een sifonput kan je zonder breekwerken gemakkelijk aan verstoppingen in afvoerbuizen. Een sifonput houdt ook de rioolgeur tegen zodat deze stank niet to in uw huis terecht komt, ook vangt een sifonput alle vetten op zodat deze zich niet ophopen in de afvoerbuizen.

Hoe huis aansluiten op riolering?

In de meeste gemeenten en steden mag je niet zelf aansluiten. Je moet je rioolaansluiting aanvragen bij en laten uitvoeren door de rioolbeheerder. Dat kan je gemeente zijn, maar ook een andere beheerder, die door je gemeente werd aangesteld. Ook Aquafin biedt deze dienst in opdracht van enkele gemeenten aan.

Hoe leg ik riolering aan?

Plaatsen van afvoerbuizen

  1. Plaats de afvoerbuizen in een gelijkmatige helling om verstoppingen te vermijden. …
  2. De afvoerleidingen of buizen moeten in volle grond altijd worden gestabiliseerd. …
  3. Voorzie bij de plaatsing ook toezicht T’s of sifonputten. …
  4. Vermijd het gebruik van scherpe bochten. …
  5. Lijmen of in elkaar schuiven?

Wat kost een aansluiting op het riool?

Volg ons op

Aard van de werken Nettoprijs Incl. 6% BTW
Aansluiting regenwater op bestaande afloop 545,00 577,70
Aansluiting DWA of RWA op openbare riolering 1634,00 1732,04
Aansluiting DWA én RWA op openbare riool – beiden in dezelfde enkele sleuf 1906,00 2020,36
Verwijderen reukafsnijder op openbaar domein 817,00 866,02