Wat is de wettelijke hoogte van een trede?
4 min readHoe hoog moet een trede zijn?
Voor een normale binnentrap voor woningen is een aantrede van 220 tot 250 mm gewenst met een optrede van 175 tot 185 mm (220 mm is de minimale diepte van de aantrede en 188 mm is de maximale hoogte van de optrede in Bouwbesluit 2012).
Hoe dik traptrede?
Traptrede. Traptrede is standaard 38 mm dik.
Hoe hoog is de optrede?
Wat is de optrede van een trap? De hoogte tussen twee treden is de optrede van een trap. Voor nieuwbouw woonfuncties mag de maximale optrede maximaal 0,188 meter hoog zijn. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt mag dit maximaal 0,21 meter hoog zijn.
Wat is een Weltrede?
De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer. Vaak is de weltrede smaller dan de overige treden.
Waarom heeft een trap 13 treden?
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Hoe bereken je het aantal traptreden?
De berekening voor de lengte van het trapgat bij een rechte trap en kwartslag boven
- 280 – 200 = 80. A : de optrede van de trap = B.
- 80 : 20 = 4. B x aantrede trap = C.
- 4 x 16 = 64. De uitval – C = lengte trapgat.
- 230 – 64 = 166 cm lengte trapgat.
Hoe stijl mag een trap zijn?
Bij de meest steile trappen is de optrede gelijk aan de aantrede (in dit geval beide 20 cm). Dan is de stijgverhouding 2 x 20 + 20 = 60. De hellingsgraad is in dit geval 45°, erg steil dus. Om een goed begaanbare trap te hebben, heb je een aantrede tussen 21 en 29 cm nodig en een optrede tussen 17 en 20 cm.
Hoeveel treden heeft een luie trap?
De horizontale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden heet de aantrede. De verticale afstand tussen 2 opeenvolgende traptreden heet de optrede. Een trap waarvan de helling gering is (kleine optrede en grote aantrede) wordt een luie trap genoemd.
Hoe hoog traptreden tuin?
Als vuistregel voor het maken van een trap wordt de zogenaamde ’trapformule’ gebruikt: 2x de optrede + 1x de aantrede = 57 – 63 cm. Wanneer een traptrede een hoogte heeft van 18 cm dan is de ideale aantrede tussen de 21 en 27 cm. Bij een optrede van slechts 12 cm is de ideale aantrede 33 tot 39 cm.
Wat is de minimale optrede?
De optrede betreft de verticale afstand tussen de bovenzijden van opeenvolgende treden. Een van de criteria is dat de aantrede altijd minimaal 22 cm moet zijn. De optrede mag maximaal 18,8 cm hoog zijn.
Waar moet een vaste trap aan voldoen?
Voor een nieuwbouwwoning is de optrede maximaal 188 mm en de aantrede minimaal 220 mm. Een ander belangrijk aspect is de vrije doorloophoogte. Bij het oplopen van de trap dient de vrije ruimte tussen het loopvlak en het plafond minimaal 230 cm te zijn bij een nieuwbouwwoning.
Waarom een Weltrede?
Ook, soms: weltrede. Het welstuk is de bovenste traptrede die aansluit op de verdiepingvloer, vaak minder diep dan de andere treden. In een gedeelte van de deze trede kan een inkeping worden voorzien zodat de verdiepingvloer daarin kan rusten.
Hoe hoog mag een trap zijn zonder bordes?
Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm.
Hoe lang mag een trap zijn?
De optrede van een trap bij de woonfunctie mag voortaan ten hoogste 0,188 m in plaats van ten hoogste 0,185 m zijn. Er is gebleken dat met dit geringe verschil van 3 mm per trede, het aantal treden per trap beter uitkomt bij een hoogteverschil van 3 m tussen de vloeren.
Hoe smal kan een trap zijn?
Breedte – Er is geen beperking met hoe smal of breed u kunt gaan met een trap, we maken een trap standaard rond de 80 – 90cm. Zolder en keldertrappen hoeven slechts een 70cm breed te zijn. Doorloophoogte – Normaal hanteren we minimum 200cm als doorloophoogte.
Is een trap verplicht?
Hoogteverschillen tussen voor personen bestemde vloeren of ruimten moeten overbrugd worden door een vaste trap of een vaste hellingbaan. Dit geldt ook voor een hoogteverschil op een route vanaf het aansluitende terrein naar deze vloeren (verdiepingen) of ruimten.