Wat is de term voor tegen de wind in zeilen?
4 min readoploeven = (oploeven, loeven, bij laten komen) tijdens het zeilen:meer tegen de wind in gaan sturen. Vroeger ook prangen en verder ook krimpen of bij de wind op zeilen genoemd.
Hoe heet tegen de wind in zeilen?
Laveren – Tegen de wind in varen kan, maar alleen als je daarbij een zigzaggende koers houdt. Dat wordt laveren genoemd. De zigzaggende beweging noemen zeilers kruisen of opkruisen.
Hoe heten de zeilen van een zeilboot?
Verschillende typen zeilen zijn:
- Grootzeil (gaffel-getuigd)
- Fok, eventueel te vervangen door een Stormfok.
- Kluiver.
- Aap, op deze schepen ook wel bezaan genoemd, niet te verwarren met de bezaan aan de bezaansmast.
- Vlieger.
- Waterzeil.
Hoe heet de manoeuvre die je uitvoert als je voor de wind vaart en je het zeil van de stuurboord zijde naar de bakboordzijde verplaatst?
Gijpen houdt in dat het grootzeil van de ene kant van de boot naar de andere kant gaat. Gebeurt dit ongecontroleerd in een klapgijp (bijvoorbeeld door een plotselinge windvlaag), dan kan dit allerlei gevaar opleveren door de met grote kracht overkomende giek. De kracht hiervan kan zelfs de mast doen breken.
Hoe kan een zeilboot sneller dan de wind?
Naarmate een zeilboot sneller gaat zeilen op een constante koers wordt de hoek tussen de ware wind en de schijnbare wind groter. In theorie betekent dit dat we bij nul graden niet vooruit komen. Is het verschil tussen ware en schijnbare wind 45 graden, dan varen we even snel als de wind.
Hoe heet in een zeilwedstrijd het stuk tussen 2 boeien?
Een kruisrak is een baan in een zeilwedstrijd waarbij het eindpunt bovenwinds ligt van het beginpunt. Men heeft dus tegenwind. Bij zeilwedstrijden wordt van boei naar boei gevaren Een stuk tussen twee boeien heet een rak.
Wat zijn Zeiltermen?
Lagerwal: De wal waar de wind naar toe waait. Landvast: Lijn voor het vastleggen van de boot. Laveren: Afwisselend over bak- en stuurboord zeilen om een bovenwinds gelegen positie te bereiken, ook wel opkruisen genoemd. Lij: De kant waar de wind naar toe waait.
Hoe heten de touwen van een zeilschip?
Een stag is een staaldraad of dik touw die loopt van een hoog punt in de mast naar een vast bevestigingspunt op het dek. Een verstaging is het geheel van stagen op een schip/boot en de verstaging heeft als doel om de mast staande te houden.
Hoeveel soorten zeilboten zijn er?
Soorten boten
Klasse/Type | Soort | Open of kajuit |
---|---|---|
Gaffelaar | Zeilboot | Kajuit |
Galei | Zeilboot | Kajuit |
Galjas | Zeilboot | Kajuit |
Galjoen | Zeilboot | Kajuit |
Hoe heet een groot zeilschip?
Een derde onderdeel van de week is de Beurtveer, waarbij de grotere schepen (klippers, tjalken, aken) een route varen om vracht af te leveren en passagiers te wisselen.
Hoe snel kan een zeilboot varen?
Het wereldsnelheidsrecord voor een zeilboot is bijna 20 km/h scherper gesteld. De ietwat vreemd aandoende Vestas Sailrocket neemt het record over van KiteSurfer Robert Douglas. Om de boot stabiel te houden is het zeil enkele meters naast de romp geplaast.
Hoe zeil je het snelst?
Dat is afhankelijk van het ontwerp van het schip; dat in grote mate wordt bepaald door de romp van de boot. Gek genoeg is dat niet voor de wind, hoewel je dat wel zou verwachten. Over het algemeen geldt dat de zeilkoers in het gebied tussen halve wind en ruime wind de snelste zeilkoers is.
Hoe hard gaan zeilers?
De snelste Nederlandse zeiler is windsurfer Jurgen van der Noord. In november 2012 behaalde hij een gemiddelde snelheid van 51,26 knopen (94,9 km/u) in Lüderitz. De snelste Belgische zeiler is Patrick Vanhoof, die in oktober 2013 een snelheid van 47,74 knopen (88,4 km/u) bereikte, eveneens op de surfplank in Lüderitz.
Hoe snel kan een catamaran varen?
De catamaran vaart tot 50 graden aan de ware wind 6,6 knopen. Worden de schoten iets gevierd en kiest de stuurman een koers van 60 graden aan de wind, dan loopt de snelheid op tot rond de 8 knopen. Ruime wind terug blijkt de catamaran een snelheid van 8,5 knoop te halen bij een ware windhoek van 110 graden.
Kan je harder dan de wind zeilen?
Het lijkt op het eerste gezicht onmogelijk: met zeilen sneller gaan dan de wind. Toch kan het. Bij het ijszeilen kunnen snelheden van 100 km/h gehaald worden, twee à drie maal zo snel als de windsnelheid.
Wat is de snelste zeilboot?
Snelste zeilboot ter wereld: 121 km/u
Want in november 2012 haalde de Australiër Paul Larsen met 65,45 knopen, dit is een snelheid van 121 kilometer per uur. Dit presteerde hij met zijn Vestas Sail Rocket 2 toen hij over de Zuid-Atlantische wateren voor de kust van Namibië knalde.