Wat is de beste plaats voor een ankerpunt? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is de beste plaats voor een ankerpunt?

2 min read

Welke valbeveiliging heb ik nodig?

Enkel harnassen met schouder- en beenbanden zijn geschikt voor het opvangen van een val. Gebruik dus in geen geval enkel een lenden- of heupgordel als valbeveiliging. Een standaard valharnas gebruik je om een val op te vangen.

Wat is valbeveiliging?

Onder valbeveiliging verstaan we de middelen die voorkomen dat personen van hoogte vallen en de middelen die de krachten die vrijkomen bij een val opvangen. Wettelijk gezien is er sprake van valgevaar bij: Werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte. Risico verhogende omstandigheden zoals werken boven water of wegen.

Welke hoogte valbeveiliging?

Vanaf 2,50 meter spreekt men van werken op hoogte. Dan zijn er specifieke maatregelen ter voorkoming van valgevaar nodig. Want een val kan dan ernstige, persoonlijke gevolgen hebben.

Wat is een ankerpunt?

Het puntige uiteinde van een ankervloei.

Hoe lang moet een Vallijn zijn?

Enkele vallijn

Er bestaan verschillende lengtes van circa 1 meter tot maximaal toegestane lengte van 2 meter. De maximaal toegestane lengte van 2 meter is inclusief karabiners en demper. Een vallijn wordt bevestigd aan een A-punt op een harnas en een sterk genoeg ankerpunt.

Hoe hoog zonder valbeveiliging?

Valbeveiliging verplicht bij 2,5 meter hoogte

Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. Maar als er risicoverhogende omstandigheden bij werkzaamheden lager dan 2,5 meter zijn, dan dient hier ook valbeveiliging te worden aangebracht.

Is Dakbeveiliging verplicht?

De verplichting tot dakbeveiliging is verder geregeld in artikel 3.16 van het Arbobesluit en de daarbij horende Arbobeleidsregel. Daarin is bepaald dat in ieder geval voor het werken op daken met een valhoogte van meer dan 2,5 meter doelmatige dakbeveiliging aanwezig moet zijn.

Hoe veilig op een dak werken?

In dit artikel noemen we een aantal tips om veilig het dak op te klimmen en veilig te werken op hoogte.

  • Tip 1: Plaats de ladder op de juiste manier. …
  • Tip 2: Loop nooit achteruit. …
  • Tip 3: Laat je niet afleiden door je Smartphone. …
  • Tip 3: Houd het dak het? …
  • Tip 4: Klim nooit ergens overheen! …
  • Tip 5: Bewustzijn.

Wat is werken op hoogte?

In de Arbowet staat beschreven wanneer er sprake is van werken op hoogte. Er wordt op hoogte gewerkt vanaf een stahoogte van 2,5 meter boven de vloer of als er gewerkt wordt met valgevaar boven een gevaarlijk punt. Denk bij dit laatste aan werken boven water of bij aanwezigheid van verkeer.

Is permanente valbeveiliging verplicht?

Gebouweigenaren zijn niet verplicht om voor permanente valbeveiliging te zorgen. Toch kan het voor hen interessant zijn om daarin te investeren. Als iedereen afzonderlijk, van dakdekker tot glazenwasser, steeds bij alle werkzaamheden tijdelijke maatregelen moet nemen, lopen de kosten al snel op.