Wat is de beste bodembedekking voor een paard?
3 min readKies een goed stalstrooisel dat droog, geur- en stofvrij is en gemakkelijk af te voeren. De ideale bodembedekking is ook veerkrachtig en absorbeert goed. Er zijn heel wat mogelijkheden om een comfortabele stal voor je paard te maken. De ene keuze is niet per se beter dan de andere.
Wat is een goede bodembedekking voor een paard?
In de paardenhouderij is traditioneel tarwestro favoriet. Er gaat niks boven een paardenstal met een dik bed van lang, blank stro. Het ruikt heerlijk fris en het geeft de stal een mooi aanzicht. Maar sommige paarden of pony’s zijn allergisch voor het stof en andere knabbelen er te veel aan.
Wat is Vlasstrooisel?
Vlas (ook wel Vlasstro of Vlasstrooisel genoemd) is net als Stro een bijproduct uit de vlasteelt. Daar wordt het geteeld wordt voor zowel de zaden voor de productie van lijnzaadolie als voor de vlasvezels voor de productie van linnen of vloeipapier.
Hoe Strokorrels gebruiken?
Strokorrels Paard
De korrels vallen na het licht bevochtigen uit elkaar tot een zacht en comfortabel stalbed. Enkel de mestballen dagelijks verwijderen en wekelijks het stalbed met een riek omwoelen en 1 emmer bijstrooien op plasplek.
Hoe vaak moet je een paardenstal uitmesten?
Hoe vaak en hoe moet je de stal schoonmaken? “Een keer per week uitmesten en daarbij al het schone stro naar de zijkant leggen, is op zich een prima methode en frequentie. Dagelijks de mestballen en zo nodig natte plekken verwijderen is natuurlijk nog beter, maar niet altijd haalbaar.
Wat is de beste bodembedekking voor konijnen?
Kranten of houtkrullen zijn een goede onderlaag, waar je konijn niet op uit glijdt. Hennep is heel zacht, comfortabel en neemt veel vocht en geurtjes op. Bovenop de hennepvezels hoeft geen bovenlaag. Een combinatie van deze bodembedekkers is natuurlijk ook goed.
Wat kost Vlasstrooisel?
Vlas
Aantal pallets | Vlas aantal |
---|---|
Prijs | €5,90 per baal |
Wat is Vlaslemen?
Vlaslemen zijn de gebroken vlasstengels van de vlasplant. Vlaslemen werden oorspronkelijk enkel gebruikt in de meubel en houtindustrie. Wegens hun uizonderlijk absorptievermogen, worden vlaslemen nu ook gebruikt als strooisel voor paarden.
Wat is duurder vlas of stro?
Het mesten van een paardenstal op vlas kost minder tijd en is minder zwaar werk in vergelijking met stro. Daarnaast zorgt vlasstrooisel voor minder afval en minder mest op de mesthoop. Hierdoor bent u met vlas vaak goedkoper uit dan met stro, want in verhouding heeft u minder strooisel nodig.
Hoe Vlaslemen gebruiken?
Om de week een ½ tot 1 volledige baal bijstrooien. Om de 12 weken het strooisel volledig verwijderen, de stal grondig schoonmaken en opnieuw vers strooisel aanbrengen. Bij het overschakelen van traditioneel stro op vlaslemen geeft u uw paarden best een beperkte portie hooi of stro ter beschikking.
Wat kost gehakseld stro?
Gehakseld tarwestro
Aantal pallets | Gehakseld tarwestro aantal |
---|---|
Prijs | €6,80 per baal |
Hoeveel balen vlas per week?
Vlas is een natuurlijke stofvrij stalstrooisel met een hoog absorptievermogen. Vlas is eenvoudig in gebruik. Afhankelijk van hoeveel je paard op stal staat en hoe schoon je paard is gebruik je gemiddeld 1 á 3 balen vlas per week.
Is vlas stoffig?
Al in het Stenen Tijdperk werd vlas geteeld in de Nijldelta en bewerkt tot stoffen voor kleding. De Romeinen hebben het gewas in Noord-Europa geïntroduceerd met als gevolg dat het gedurende de middeleeuwen het meest gebruikte textiel werd.
Kan vlas als bodembedekking?
Vlas is een natuurlijk product, dat na te zijn bewerkt, gebruikt kan worden als bodembedekking met name in paardenstallen, maar ook wel in de rundveehouderij. Vlas is een stofvrije bodembedekking. Ideaal dus voor paarden die luchtwegklachten, een allergie hebben of graag van tarwestro eten.
Is het erg als je paard vlas eet?
Antwoord: Het eten van vlas kan zeer gevaarlijk zijn en voor verstoppingen in het maag/darmkanaal zorgen. Vlas of stro eten kan diverse oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met verveling, maar vaak is de oorzaak een tekort aan vezels in het rantsoen.