Wat heeft Benjamin Franklin met elektriciteit te maken? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat heeft Benjamin Franklin met elektriciteit te maken?

3 min read

In 1750 publiceerde Franklin een opzet voor een experiment om te bewijzen dat bliksem elektriciteit is. Hij stelde voor om bliksem aan te trekken met geleidende staven en daarmee een Leidse Fles op te laden.

Wat heeft Benjamin Franklin gedaan?

Franklin is het bekendst als medeopsteller van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (1776) en de Amerikaanse grondwet. Hij is een van de Founding Fathers die zich in Europa opwierp als belangrijk pleitbezorger en steun voor de Verenigde Staten.

Wie heeft de bliksem ontdekt?

Benjamin Franklin (1706-1790), een Amerikaans schrijver, diplomaat, onderzoeker en uitvinder, is vooral bekend door de experimenten waarmee hij liet zien dat bliksem een elektrische ontlading is. In 1752 liet hij tijdens een onweer aan een metalen draad een vlieger op.

Hoe ontstaan ladingen in een onweerswolk?

Een bliksemflits is dus een elektrische ontlading van de lucht. Maar waar komt deze lading vandaan? Daar zijn de wetenschappers het tot op vandaag niet over eens. Volgens de meest gangbare theorie zijn de ladingen het gevolg van wrijving tussen ijsdeeltjes in een onweerswolk.

Hoe kan je weten hoe ver de onweer is?

Tel het aantal seconden tussen bliksemflits en donder. Zo weet je hoe ver het onweer bij je vandaan is: 1 seconde komt overeen met een afstand van ongeveer 300 meter. Tel je minder dan 10 seconden, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij.

Hoeveel km na bliksem?

Vandaar het volgende hulpmiddeltje om de afstand tot een bliksem te bepalen: elke drie seconden komt overeen met één kilometer. Als je na een bliksemflits tot negen kan tellen, is die bliksem dus 9 s x 330 m/s = 2.970 meter of afgerond drie km van de waarnemer verwijderd.

Hoe lang duurt een onweersbui?

Eén zo’n warmte onweersbui duurt gemiddeld 1/2 tot 1 uur. Maar blijven meestal op één plaats hangen.

Wat moet je wel en niet doen bij onweer?

Houd ramen en deuren gesloten, bliksem wordt aangetrokken door tocht. Blijf uit de buurt van koperen leidingen en elektrische kabels. Haal alle stekkers uit het stopcontact (dus niet bellen met een telefoon die in het stopcontact zit). Ga niet douchen of in bad, vermijd bij voorkeur contact met stromend water.

Kan je naar de wc als het onweert?

Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.

Is onweer gevaarlijk als je binnen bent?

Bij een inslag in huis zal de stroom een weg zoeken door metalen leidingen, bedrading en stekkers. Raak aangesloten elektrische apparatuur daarom niet aan. Uitpluggen kan schade aan het apparaat en jezelf voorkomen. Ook met aanraken van kranen of radiatoren kun je beter even wachten tot na de onweersbui.

Kun je tv kijken tijdens onweer?

Trek de stekkers uit de stopcontacten en ontkoppel de kabel van radio en televisie. Sta niet te dicht bij de schouw. Beter ook geen bad of douche nemen en kranen, en radiatoren en wasmachines niet aanraken. En zorg vooral voor een backup van al je computergegevens!

Kan bliksem inslaan in tv?

Als een blikseminslag in de buurt spanning genereert, hebben we het over een indirecte inslag. Deze abnormale spanningen en elektrische stroomsterktes kunnen via een stopcontact of antennekabel worden doorgegeven naar de tv en de binnenkant van de tv verwoesten.

Welke stekkers eruit bij onweer?

Welke stekkers eruit bij onweer? Moet je stekkers uit stopcontacten halen als het onweert? Ja, zegt de ANWB. Die adviseert: ‘Haal alle stekkers uit het stopcontact (dus niet bellen met een telefoon die in het stopcontact zit) en blijf uit de buurt van koperen leidingen en elektrische kabels.