Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat doet straling?

4 min read

Effecten op de mens. Ioniserende straling kan weefsel en DNA beschadigen. Daardoor neemt bij verhoogde blootstelling de kans op gezondheidsschade toe, zoals het ontstaan van kanker.

Wat is stralingsbronnen?

Er zijn twee typen straling: Niet-ioniserende straling, zoals zichtbaar licht, radiogolven en signalen van mobiele telefoons, zendmasten en hoogspanningslijnen. Ioniserende straling, afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals kosmische straling en straling uit de bodem, of opgewekt, zoals röntgenstraling.

Is iemand met stralingsziekte besmettelijk?

Een besmet persoon neemt het radioactieve materiaal mee en wordt dus al die tijd bestraald. Deze persoon kan op deze manier ook andere mensen blootstellen aan straling of besmetten met radioactief materiaal. Iemand kan ook besmet raken door de radioactieve stoffen in te slikken (ingestie) of in te ademen (inhalatie).

Is straling slecht voor je?

Regelmatige of langdurige blootstelling aan te veel straling is ongezond. Het kan cellen beschadigen waardoor op je op lange termijn kanker kan krijgen. Door je te beschermen, kun je dit gevaar dus wegnemen.

Wat is natuurlijke stralingsbronnen?

Natuurlijke straling oftewel achtergrondstraling is de straling afkomstig van natuurlijke radioactieve stoffen. Deze stoffen vind je dichtbij in de aarde (bijvoorbeeld uranium) of in het beton dat we gebruiken om gebouwen te maken. Zelfs in ons eigen lichaam zitten natuurlijke stralingsbronnen.

Welk soort straling hoort bij een röntgenapparaat?

Ioniserende straling. Dit wordt in de volksmond ook wel radioactieve straling genoemd. Deze straling komt onder andere voor in de industrie en de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts (röntgenstraling).

Wat zijn de gevaren als je wordt blootgesteld aan radioactiviteit?

Directe effecten treden op kort nadat iemand is blootgesteld aan een hele hoge dosis radioactiviteit (vanaf 1 gray). Zo iemand kan stralingsziekte oplopen. Dit uit zich in misselijkheid, diarree en een toenemend tekort aan bloedlichaampjes. De kans op bloedingen en infectieziekten is hierdoor groter.

Wat is een gamma deeltje?

Gammastraling is een vorm van elektromagnetische straling. Gammastraling bestaat uit fotonen net zoals licht. Hoewel er altijd wat discussie bestaat over deeltjes en golven, zien we fotonen meestal als golven, ze hebben namelijk geen massa en geen lading. Bij gammastraling hebben de fotonen veel meer energie dan licht.

Hoe ontstaat alfastraling?

Alfastraling ontstaat in het α-vervalproces, waarin een atoomkern een 4He-kern uitzendt; daarmee verliest de radio-isotoop twee protonen en twee neutronen. Dit wordt op kwantumniveau mogelijk gemaakt door het tunneleffect. Het massagetal wordt daarmee met vier verminderd en het atoomnummer met twee.

Wat is ruimtestraling?

Kosmische straling bestaat uit kleine geladen deeltjes met een zeer hoge energie. In de lege ruimte kunnen die deeltjes enorme afstanden afleggen, maar als ze de dampkring van de aarde bereiken botsen ze op de daar aanwezige luchtmoleculen. Dat levert allerlei reacties op.

Waar komt kosmische straling vandaan?

Kosmische straling bestaat uit hoogenergetische deeltjes afkomstig uit de ruimte. In het geval van het noorderlicht, zijn deze deeltjes afkomstig van de zon. De aurora wordt dan gevormd door de interactie van deze deeltjes met de atomen in onze atmosfeer.

Wat doet kosmische straling met je DNA?

Kosmische straling muteert DNA

‘En deze deeltjes kunnen het DNA in onze cellen beschadigen. De kapotte cellen zorgen dat ons DNA muteert. Dat gebeurt al sinds het begin van de mensheid. ‘ Dat zou volgens natuurkundigen één van de redenen zijn waarom we niet meer op de eerste mensen lijken.

Hoe meet je kosmische straling?

Jammer, want op het aardoppervlak kunnen we kosmische straling niet direct meten. Het oorspronkelijke kosmische deeltje bereikt de aarde namelijk niet: hij botst met de atomen in de atmosfeer en vervalt hierdoor in wel miljoenen andere deeltjes. Artistieke impressie van een deeltjeslawine.

Hoeveel straling is er in de ruimte?

Een astronaut in het ISS (International Space Station) loopt gemiddeld een stralingsdosis van 5 mSv per week op, evenveel als wij op aarde in een heel jaar ontvangen.

Waar vind je radioactieve straling?

Radioactieve stoffen en ioniserende straling komen overal in de natuur voor. Deze radioactiviteit is meestal het gevolg van natuurlijke processen. Er komt straling uit de ruimte, uit de bodem, uit bouwmaterialen en zelfs in het menselijk lichaam zit een kleine hoeveelheid radioactiviteit.