Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat doet recirculatie op een zwembadfilter?

5 min read

Hoe zandfilter leegmaken?

De zandfilter leeglaten (er staat een leeglaatdop onderaan de filter) en met perslucht of waterzuiger helemaal ledigen. De filterpomp leegmaken, loskoppelen en binnen zetten.

Hoe werkt zandfilter backwash?

Terugloop (backwash)

Het water stroomt in deze stand van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.

Hoe krijg je lucht uit zwembadpomp?

Stappenplan: zwembadpomp ontluchten

  1. Sluit alle kranen aangesloten vóór de zandfilterpomp terwijl de pomp nog aanstaat.
  2. Schakel de pomp nu uit.
  3. Draai de 6-wegklep op ‘closed’ (lees meer over de werking van de 6-wegklep)
  4. Open de pomp en laat de lucht ontsnappen.
  5. Vul de pomp met water indien deze niet zelf volloopt.

Hoe Filterballen wassen?

Gebruik geen wasmachine. Filterbollen reinigen via backwash van filterpomp of handwas (max. 30°C, zonder zeep of wasmiddel). Wanneer filterbollen vuil of verkleurd blijven, dienen deze vervangen te worden.

Hoe werkt een Zandpomp?

Werking zandfilterpomp

Een zandfilterpomp zuigt het zwemwater aan, perst dit met kracht door speciaal filterzand en pompt het gefilterde water in het zwembad. Vuil zoals algen en insecten blijft achter in de zandfilter. Op deze wijze voorkom je heel eenvoudig vuil zwemwater.

Hoe vol moet een zandfilter?

Ververs het filterzand iedere 3 jaar. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen. Is het tijd om het filterzand te vervangen? Haal dan al het zand uit de tank en vul deze voor ongeveer 15 á 20 cm met water.

Hoe lang moet je Backwashen?

Let er op dat je de zwembadpomp uit hebt staan, voordat je de 6-weg kraan verzet. Nu de voorfilter schoon is, kun je de 6-weg kraan op Backwash zetten. Zet de pomp vervolgens op vol vermogen aan, zodat het backwashen kan beginnen. Ongeveer 2 á 3 minuten is lang genoeg.

Hoe vaak moet je Backwashen?

Wanneer je ziet dat de druk gestegen is met 0,2 à 0,3 bar is het tijd om de filter te spoelen (=backwash, het water stroomt in de tegenovergestelde richting). Je kan de druk aflezen op de mamometer op de zeswegklep. Tijdens het zwembadseizoen zal dat ongeveer wekelijks zijn. Spoel ook steeds na een stofzuigbeurt.

Hoe vaak backwash zandfilter?

Om de 2 tot 6 weken een backwash uitvoeren. Zand gaat 5 jaar mee, glasparels 10 jaar. Wanneer hebt u een zandfilter nodig? Een patroonfilter kan alleen grof vuil verwijderen.

Hoe Aqualoon bollen wassen?

Hoe moet ik Aqualoon filterbollen wassen? Filterbollen wassen doe je gemakkelijk zelf. De filterbollen was je onder een stromende kraan of in de wasmachine. Op deze manier zorg je ervoor dat zand en vuil uit de filterbollen verwijderd wordt.

Hoe vaak Aqualoon wassen?

Ontdek de voordelen van Aqualoon filters

De bollen moeten eens per zwemseizoen worden gereinigd. Dit kan gewoon in de wasmachine, maar mag uiteraard ook op de handwas. Wanneer je de bollen eens per seizoen reinigt zorg je eenvoudig voor een langere levensduur. De bollen klonteren niet samen en verlagen het drukverlies.

Hoeveel Filterballen in pomp?

Benodigde hoeveelheid filterbollen

Zandfilterpompen worden standaard geleverd zonder filtermedium, dus zonder filterbollen of glasparels. Dit moet je er dus altijd apart bij bestellen. De hoeveelheid filterbolletjes die je nodig hebt hangt af van de grootte van je zandfilterpomp.

Hoe lang moet je Backwashen?

Let er op dat je de zwembadpomp uit hebt staan, voordat je de 6-weg kraan verzet. Nu de voorfilter schoon is, kun je de 6-weg kraan op Backwash zetten. Zet de pomp vervolgens op vol vermogen aan, zodat het backwashen kan beginnen. Ongeveer 2 á 3 minuten is lang genoeg.

Hoe vaak zandfilter spoelen?

Tijdens het zwembadseizoen zal dat ongeveer wekelijks zijn. Spoel ook steeds na een stofzuigbeurt. Je kan zand ook jaarlijks grondig reinigen met een filtercleaner om de levensduur te verlengen.

Hoe krijg je fijn zand uit zwembad?

Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.

Hoe zand uit grondwater filteren?

Sedimenteren vindt plaats door dichtheidsverschillen tussen vast en vloeistof. De drijvende kracht hierbij is de zwaartekracht bij bijvoorbeeld indikkers of een centrifugale kracht bij bijvoorbeeld een hydrocycloon of decanteercentrifuge. Hiermee kan je dus zand uit water elimineren.

Hoe grondwater Ontijzeren?

Om snel te laten uitvlokken is een hoge pH nodig. Kalksteen kan gebruikt worden als filtermedium. Als de pH voldoende hoog is kunt u ook gewoon met grind filteren. Het ontijzeren kan via een “open” beluchting met nafilter of via een “gesloten” systeem al of niet met toevoeging van chemicaliën.

Hoe grondwater zuiveren?

Een makkelijke oplossing voor grondwater ontijzeren is gebruik te maken van een filtersysteem. Groot voordeel van dit soort ontijzerinstallaties is dat ze niet alleen het ijzer uit het grondwater filteren, maar ook bijvoorbeeld zand, resten van pesticiden en hoge concentraties van mangaan.

Hoe krijg je grondwater Helder?

Elimineer bacteriën met UV-licht

Een UV-filter is een toestel dat water of een andere vloeistof, desinfecteert met ultraviolet licht. Deze desinfectietechniek wordt heel vaak toegepast om bacteriën te verwijderen uit regenwater of grondwater.

Hoe maak je van grondwater drinkwater?

Ons grondwater is van nature schoon. Het wordt opgepompt en belucht door sproeiers. Zuurstof en opgelost ijzer vormen vlokken die uit het water worden gefilterd door een zandfilter waarna het zuivere drinkwater het net in wordt gepompt.

Hoe lang duurt het voor grondwater zakt?

Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.