Wat betekent intercollegiale ploeg?
3 min readWat is intercollegiale consultatie?
Intercollegiale consultatie (ICC) is een vorm van leren met collega-profes- sionals die steeds meer bekendheid en populariteit geniet. In intercollegia- le consultatiegroepen brengen professionals vragen uit hun praktijk op een praktische en systematische manier onder elkaars aandacht.
Wat is het doel van intercollegiale ondersteuning?
Collegiale consultatie betekent ‘adviserende intercollegiale begeleiding’. Het doel is je manier van handelen bij te stellen op basis van reflectie. Je kiest een collega binnen je eigen sectie en plant een lesbezoek, inclusief een voorbereidend en afsluitend gesprek (3 uur).
Wat is een collegiaal gesprek?
Collegiale consultatie is een georganiseerde vorm van gesprekken met collega’s waarbij informatie en adviezen worden uitgewisseld en problemen besproken. Een ander woord voor collegiale consultatie is intervisie. Collegiale visitatie is het bezoeken van elkaars lessen binnen een school.
Wat doe je in een intervisie?
Intervisie is een manier om met collega’s of vakgenoten te leren van vragen en problemen uit de dagelijkse werkpraktijk. Tijdens de bijeenkomst brengen deelnemers vraagstukken in, in de vorm van cases of video-‐opnamen. Deze ervaringen worden stuk voor stuk besproken.
Wat zijn goede Intervisievragen?
Zou jij willen vertellen wat dit onderwerp belangrijk maakt voor jou? Wat is wat jou betreft belangrijk voor ons om te weten? Hoe zou je willen dat het zou zijn? Waaraan/hoe zou je merken dat het probleem is opgelost?
Welke vragen stel je tijdens intervisie?
Bij intervisie worden meestal twee vragen gesteld: informatieve vragen en reflectieve vragen. Meestal begint het gesprek bij informatieve vragen, die duidelijkheid geven over de omstandigheid. Reflectieve vragen gaan verder in op de emoties die erbij komen kijken.
Wat is een goede Intervisievraag?
Als je iemand wilt laten nadenken zijn open vragen beter. Een open vraag levert informatie op, geeft ruimte en vrijheid om te antwoorden en leidt, als de vraag goed gesteld wordt, tot ontspanning, duidelijkheid en nieuwe inzichten. Open vragen beginnen met: Wat, Waar, Wie, Waarom (Wat maakt), Waarmee, Wanneer.
Hoe schrijf ik een casus voor intervisie?
Probeer een duidelijk beeld te geven van de feitelijke omstandigheden, maar maak de beschrijving ook weer niet te lang. Beschrijf wel duidelijk de volgende onderdelen: -Waar speelt de casus zich af? -Wie zijn er bij betrokken? Beschrijf naam, leeftijd, geslacht en achtergrond.
Wat is een verhelderende vraag?
Wat zijn verhelderende vragen? Verhelderende vragen stel je om te vragen naar feiten. In principe zijn verhelderende vragen bedoeld om jouw verlangens een bepaalde vorm en grootte te geven. Hierdoor weet je beter wat je precies wil.
Wat is de Balint methode?
De Balint Methode is een gestructureerde intervisiemethodiek waarbij de inbrenger inzicht krijgt in het eigenlijke probleem binnen zijn vraagstelling, en inzicht krijgt in zijn eigen ‘blinde vlekken’.
Welke intervisie modellen zijn er?
Intervisiemethodieken
- De Incidentmethode.
- De Balintmethode.
- De Socratische methode.
- De Roddelmethode.
- Ziejem – de nonverbale intervisiemethode.
- Over intervisie.