Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat betekent het als een plant is gaan zaaien?

4 min read

Zaai je bijvoorbeeld zaadjes van een eenjarige plant in maart, dan zal deze in juni of juli ongeveer gaan bloeien. Wanneer je het beste kan zaaien en wanneer de bloei dan begint ligt aan het soort plant. Maar altijd als er eenjarig bij het soort staat, is het zaaien en het bloeien dus in hetzelfde jaar.

Hoe gebruik je Kweekpotjes?

Vul de potjes met grond. Leg een zaadje op de aarde en bedek vervolgens met een dun laagje aarde. Je kunt de potjes ook gebruiken om de zaailingen in te verspenen en verder in op te kweken. Vul de potjes met aarde, maak een gaatje in het midden waar je de zaailing voorzichtig in plant.

Waarom schieten zaailingen door?

De oorzaak van lange en dunne zaailingen is een verstoring in de balans tussen licht en warmte. Hoe warmer – des te sneller zullen zaailingen groeien. Maar als daar niet ook de juiste hoeveelheid licht is zullen de zaailingen zich rekken en strekken naar het licht.

Wat betekent het als een plant tweejarig is?

Wat is een tweejarige plant

Als een plant tweejarig is, betekent dit dat hij twee jaar leeft en in die tijd slechts één keer zal bloeien. In het eerste jaar produceert de tweejarige plant alleen wortels en blad. In het tweede jaar komt hij pas echt in actie en zal hij gaan bloeien.

Wat zijn Donkerkiemers?

Donkerkiemers zijn zaden die in het donker, bedekt door een laagje aarde, zullen kiemen. Dat laagje is twee tot driemaal de dikte van het zaad, dus vaak maar een paar millimeter dik. Licht remt het kiemproces af bij donkerkiemers, bij lichtkiemers geeft licht de prikkel om te gaan kiemen.

Wat zijn Stekpotjes?

Voor het overgrote deel van de mensen zijn potten voor planten gewone wegwerpartikelen. Flinterdunne stukken plastiek verpakking die in een doe-het-zelf zaak of tuincentrum zijn gekocht. Voor moestuinfanaten maken stekpotjes of kweekpotjes echter een belangrijk onderdeel uit om planten te kweken.

Hoe werkt een Turfpotje?

Turfpotjes zijn superhandig om iets in te zaaien. Je hoeft de zaailingen namelijk niet te verspenen; je plant ze met potje en al uit. De wortels groeien er gewoon doorheen en op den duur lost het potje op. Er zijn tray’s en potjes in diverse maten.

Wat te doen met zaailingen?

U kunt uw zaailingen over het algemeen naar een groter potje overzetten (verspenen) of in de volle grond uitplanten, als ze naast de smalle kiemblaadjes 2 tot 4 nieuwe blaadjes gevormd hebben. Haal de plantjes voorzichtig uit de potjes en houd ze daarbij niet vast aan de stengel, maar aan de blaadjes.

Hoeveel licht heeft een zaailing nodig?

Voor het beste resultaat moet je de zaailingen de eerste 10-14 dagen onder een 18/6-lichtcyclus laten groeien. Gebruik hiervoor CFL-lampen met een blauw lichtspectrum. Als de zaailingen eenmaal gezonde en echte bladeren en minimaal 2-3 knopen hebben, kun je ze onder sterkere HID- of LED-lampen plaatsen.

Hoe zaailingen afharden?

Voor het afharden van je zaailingen kies je een mooi beschut plekje uit. Op een zonnig plekje maar niet in de brandende zon. Na een dag of vijf zijn je plantjes redelijk gewend en mogen je planten buiten blijven. Ook ’s nachts, als de nachttemperatuur maar niet onder de 10 graden zakt.

Welke groenten zijn lichtkiemers?

Gekende lichtkiemers zijn bv de aardbei (als ze gezaaid wordt), bonenkruid, celosia, kamille, sla, selderij (bleekselderij, knolselderij, snijselderij), stevia en peterselie. Melganzenvoet is een lichtprikkelkiemer. Andere soorten zijn ‘donker’kiemend.

Wat zijn de lichtkiemers?

Een lichtkiemer is een plant, waarvan het zaad alleen kiemt onder invloed van licht. Het licht zorgt voor prikkeling van het phytochroom. Lichtkiemers moeten zeer oppervlakkig gezaaid worden, omdat ze anders niet kiemen. Ook mag een eventuele zaaibak niet afgedekt worden met niet licht doorlatend materiaal.

Welke groenten zijn Koudekiemers?

Soorten die langdurig in de grond moeten liggen voordat ze willen kiemen in het voorjaar zijn bijvoorbeeld Ratelaar, Fluitenkruid, Dolle kervel, Gewone berenklauw, Struikhei, Dophei, Aronskelk, Herfsttijloos, Scherpe boterbloem, Bosrank, Heemst, Bremraap (duurt meestal twee jaar voordat ze boven de grond staan!!).

Wat kun je zaaien in het najaar?

Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter:

  • Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. …
  • Veldsla. Plant sla 4 tot 8 weken voor de eerst vorst. …
  • Knoflook. …
  • Rucola, bieten, boerenkool: groeien praktisch het hele jaar door.

Hoe zaai je in de volle grond?

Stap voor stap zaaien

  1. Schoffel de grond zodat hij onkruidvrij wordt. Zo maak je meteen de bovenlaag los. …
  2. Span lijntjes boven de aarde waar je wilt gaan zaaien. …
  3. Zaai de zaden in de geultjes en bedek ze met aarde. …
  4. De zaden groeien al snel uit tot kleine plantjes.

Hoe Koudekiemers zaaien?

Als u met koudekiemers te maken krijgt (het staat meestal wel op de zaadzakjes/pakjes) dan kunt u zulke zaden het beste in potten of zaaibakjes zaaien die u vervolgens buiten in weer en wind zet. Het is wel aan te raden fijn gaas over de potjes of bakjes aan te brengen om muizenvraat tegen te gaan.

Welke bloemen kun je zaaien in de herfst?

Dit zijn enkele van onze favorieten om te zaaien in oktober:

  1. Lievevrouwebedstro. …
  2. Eenjarige klaproos (Papaver rhoeas) …
  3. Bijenbrood (Phacelia) …
  4. Pronkerwt (Lathyrus odoratus) …
  5. Stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris) …
  6. Tuinboon. …
  7. Dwergmispel (Cotoneaster) …
  8. Goudsbloem (Calendula officinalis)

Hoe zaai je Akelei?

Begin met zaaien van februari t/m april in een zaaibakje met goede stek/kweek aarde. Dun zaaien en bedekken met circa 0,5 cm stek/kweek grond. Lichtjes aandrukken en vochtig houden. De zaden het liefst wegzetten in een koele broei- of tuinkas.