Wanneer is de Mier Expeditie begonnen? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wanneer is de Mier Expeditie begonnen?

4 min read

Waar komen al die mieren vandaan?

Mieren komen naar binnen omdat daar alles is dat zij nodig hebben: voedsel, water en plaatsen om zich te vestigen. Zolang mieren een constante voedselbron hebben, kunnen ze zowel binnen als buien prima overleven. Mieren in huis moet wel je zo snel mogelijk vanaf. Daar kunnen ze grote schade aanrichten.

Waarom begroeten mieren elkaar?

Mieren zijn in staat om te communiceren door elkaar ‘zoenen’. De insecten drukken regelmatig hun monden tegen elkaar om vocht uit te wisselen. Het speeksel dat ze overbrengen, bevat onder meer stofjes die beïnvloeden hoe veel jonge mieren eten.

Welke mieren komen voor in Belgie?

Alle mieren die in België in de vrije natuur leven, behoren tot slechts 4 subfamilies, namelijk Dolichoderinae, Formicinae, Myrmicinae en Ponerinae. Een eenvoudig en opvallend kenmerk om leden van de subfamilies Formicinae en de Myrmicinae te onderscheiden, vinden wij tussen het borststuk en het achterlijf.

Wat lokt mieren?

Ze komen af op de vuile vaat op het aanrecht – zet dit dus direct in de vaatwasser of was het af. Mieren houden van zoetigheid. Zorg er voor dat er geen koekkruimels, suikerkorrels of jamvlekken door je huis zwerven. Ditzelfde geldt voor broodkruimels en andere etensresten.

Waarom opeens mieren?

Mieren komen uw huis binnen omdat ze in het voorjaar en de zomer constant op zoek zijn naar eten. Daarom is het erg belangrijk dat u de voedselbron of de verleidingen in uw woning wegneemt, zodat de mieren er niets meer te zoeken hebben. Toch blijft het moeilijk om alle voedselbronnen te verwijderen.

Wat doen mieren als ze elkaar tegenkomen?

Als mieren elkaar tegenkomen groeten ze elkaar door met hun voelsprieten aan te raken, om te kijken of de ander uit hetzelfde nest komt of dat het een indringer is. Ook gebruiken mieren feromonen, dit zijn moleculen met een bepaalde geur.

Hoe praten mieren met elkaar?

Mieren praten met elkaar via speciale geurstoffen, de zogenaamde feromonen. Die geuren nemen ze waar met hun voelsprieten. Ze ‘praten‘ met elkaar over voedsel, vijanden en taken in het nest.

Wat gebeurt er als de koningin van de mieren dood gaat?

Als de koningin doodgaat, komen er geen nieuwe mieren meer bij. Het mierenvolk sterft dan langzaam uit. Een mierenkolonie wordt gesticht door een bevruchte koningin. Ze is bevrucht tijdens de bruidsvlucht: gevleugelde mannetjes en koninginnen vliegen dan massaal uit om te paren.

Waar komt de Kogelmier voor?

De soort komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Ze leven meestal onder de grond tussen boomstammen. In de volksmond is hij beter bekend als de kogelmier.

Hoe kan je zelf een koningin mier vinden?

Koninginnen vangen

De vleugels verliezen ze vlak na de bruidsvlucht. De mannetjes gaan vrij snel weer dood. Tijdens de bruidsvlucht zie je vele gevleugelde, duidelijk grotere mieren over straat lopen. Dit zijn de koninginnen.

Hoe ziet een mierennest er uit?

Hoe ziet een mierennest eruit? De structuur van een mierennest is afhankelijk van de mierensoort. Kleinere soorten maken vaak geen nest, maar zoeken hun toevlucht in bijv. boomschors, dunne stengels of smalle rotsspleten.

Hoe diep zit een mierennest?

Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten.

Waar hebben mieren hekel aan?

Hieronder een aantal trucs om van mieren af te komen door middel van geur:

  • Lavendel, bieslook, afrikaantjes, mint-planten en goudsbloemen verspreiden een geur waar mieren niet van houden.
  • Mieren houden niet van een kaneelgeur. …
  • Een kruid als nootmuskaat houdt mieren ook op afstand.

Hoe ziet een Draaigatje eruit?

Draaigatjes lijken sterk op gewone mieren, maar volgens experts zijn er wel degelijk verschillen. Zo beschikken draaigatjes over een knoop tussen het borststuk en het achterlijf en zit er in hun bovenlip een flinke inkeping. Om dit te zien heb je een zeer goede microscoop nodig!

Hoe herken je mediterraan draaigatje?

Het mediterrane draaigatje heeft tussen het borststuk en achterlijf één knoop, die klein is en van boven niet te zien is omdat het achterlijf er overheen is gebogen (een kenmerk van alle mieren binnen de in Nederland weinig voorkomende subfamilie geurmieren, Dolichoderinae).