Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom verkeert de visserij in de wereld in moeilijkheden?

3 min read

Waarom is visserij belangrijk?

De visserij is altijd heel belangrijk geweest voor Nederland. Al in de middeleeuwen was de visserij een van de drijfveren van de economie in ons land. Er zijn heel veel plaatsen waar de visserij de belangrijkste bron van inkomsten was en nog steeds is.

Welke invloed heeft visserij op voedselketens in zee?

Vissen absorberen de vervuiling uit het zeewater. Een relevante vuistregel luidt, dat hoe hoger de vis zich in de voedselketen begeeft, hoe groter de gifconcentratie in zijn lichaam is. Dat is verontrustend nieuws voor degenen die graag populaire vissoorten zoals zalm en tonijn eten.

Hoe komt vis op je bord terecht?

Vis die niet afkomstig is uit de Noordzee komt vaak uit de Atlantische of Middellandse Zee. Daarnaast is er natuurlijk ook vis die in Nederland of in het buitenland wordt gekweekt. Al komt het visje dat op jouw bord ligt gewoon uit onze eigen Noordzee, toch heeft het vaak een hele reis achter de rug.

Is visserij duurzaam?

De duurzaamheid van een visserij is een doorlopend proces. Ook na MSC certificering blijft de visserij regelmatig beoordeeld worden. Vaak moeten dan verdere verbeteringen doorgevoerd worden.

Welke problemen veroorzaakt plastic afval in de oceaan?

Wat is het probleem? Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.

Wat zorgt voor voedsel voor veel dieren in de oceaan?

De basis van alle voedselketens in zee wordt gevormd door eencellige bacteriën en algen. Omdat 70% van het aardoppervlak wordt bedekt door oceanen, vertegenwoordigen deze bacteriën en algen meteen ook de grootste biomassa op aarde.

Hoe duurzaam vissen?

Zo kies je duurzaam

Ook vis zonder keurmerk kan trouwens duurzaam zijn: van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzame soorten: dit zijn haring, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Hollandse garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis.

Waarom duurzaam vissen?

Duurzame visbestanden: er is geen overbevissing, er blijft genoeg vis in de zee over om het bestand op een gezond peil te houden; de visserij mag geen significante impact hebben op het zeeleven in ruimere zin, zoals zeezoogdieren, vogels en koralen; goed beheer: duidelijke regels die worden nageleefd.

Hoe kan je duurzaam vissen?

Verduurzaming. Alleen door goed beheer kan op zo’n manier gevist worden dat de vispopulaties in evenwicht blijven. Belangrijke maatregelen zijn vangstbeperkingen, het verminderen van bijvangst en het beschermen van de voedsel- en paaigebieden van vis. Duurzame visserijen kunnen gecertificeerd worden.

Wat is slechter voor het milieu vlees of vis?

Het is beter voor het milieu om vlees te vervangen voor vis. Rood vlees zorgt voor een grote milieubelasting en is minder duurzaam voor de aarde dan vis. Voor de teelt van rood vlees wordt veel land, water en energie verbruikt. Bij vis is dat meestal minder, enkele uitzonderingen daargelaten.

Welke vissen worden bedreigd?

Nederlandse Rode Lijst (vissen)

  • Adderzeenaald (was bedreigd)
  • Ansjovis (was gevoelig)
  • Bittervoorn (was kwetsbaar)
  • Botervis (was kwetsbaar)
  • Driedradige meun (was kwetsbaar)
  • Gevlekte gladde haai (was gevoelig)
  • Gevlekte griet (was gevoelig)
  • Glasgrondel (was ernstig bedreigd)