Waarom regent het veel in de tropen? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom regent het veel in de tropen?

4 min read

Er valt in het tropisch regenwoud veel regen, omdat tropische regenwouden rond de evenaar voorkomen en er rond de evenaar een ‘ permanent lagedrukgebied’ heerst. Dit heeft te maken met de groteschaal-luchtcirculatie in de atmosfeer, dat noemen we ‘convectiecellen’.

Waarom is het vochtig in de tropen?

Regenwouden vind je vooral op plaatsen waar het heel warm is. Door het warme klimaat verdampt het regenwater snel. De lucht is dus heel vochtig en dan gaat het weer opnieuw regenen. Het water wordt eigenlijk voortdurend rondgepompt: het valt naar beneden, het verdampt en stijgt op, en het valt weer naar beneden.

Hoeveel tropisch regenwoud wordt er dagelijks ontbost?

Dat is per jaar 7,5 miljoen hectare bos dat verdwijnt. Als we dat vermenigvuldigen met 700 bomen per hectare (dat is een schatting) komen we uit op ruim 5 miljard bomen per jaar. Omgerekend naar secondes komen we dan uit op 169 bomen.

Waarom regent het deze zomer zoveel?

Door de opwarming van de aarde stijgt ook de temperatuur in Nederland. Warmere lucht kan meer waterdamp bevatten – de maximale hoeveelheid waterdamp voordat er condensatie in waterdruppels optreedt.

Waarom regent het zo?

Regen ontstaat doordat de zon het water van de zeeën en oceanen verdampt. Die waterdamp stijgt op en al die kleine druppeltjes vormen wolken. Door de wind worden wolken naar andere plaatsen geblazen… waar er regen uit kan vallen.

Waarom is het warm in de tropen 2 redenen?

Waarom: zonnestralen staan loodrecht op de evenaar. De zonnestralen komen schuiner op de polen. Hoe schuiner zonnestralen invallen hoe minder energie> warmte ze afgeven.

Is vochtige lucht warmer?

Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.

Hoeveel voetbalvelden worden er gekapt per dag?

Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.

Hoeveel bomen worden gekapt per dag?

Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo’n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.

Hoeveel regenwouden zijn er?

Vóór 1970 bestond 14% van het landoppervlak van de aarde uit regenwoud. Inmiddels is dat 6%. Met de huidige kapsnelheid is de rest van de regenwouden mogelijk halverwege de 21e eeuw verdwenen.

Waarom regent het zoveel in 2021?

De kans is namelijk groot dat door opwarming van de aarde het aantal dagen waarop plaatselijk extreem veel regen valt in de toekomst alleen maar toeneemt. Door het opwarmen van de aarde kan lucht meer waterdamp vasthouden, waardoor buien zwaarder en talrijker kunnen worden.

Waarom is het weer zo slecht in Nederland?

Omdat warme lucht opstijgt, zijn er in een warm gebied als de evenaar minder luchtdeeltjes per vierkante meter dan in een koud gebied. Daarom heerst er op die plek een lage luchtdruk: een lagedrukgebied. De opstijgende warme lucht komt hoog in de atmosfeer terecht en stroomt weg naar het noorden of het zuiden.

Hoe ontstaan regendruppels?

Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water. Door botsing van waterdruppeltjes kunnen de druppels verder aangroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vallen ze uit de wolk en regent het.

Hoe ontstaat regen groep 3?

Heel hoog in de lucht ontstaat door de kou waterdamp. Deze waterdamp noemen we wolken. Als de waterdamp in de wolken teveel wordt, worden de waterdruppels in de wolken te groot en te zwaar en vallen ze weer naar beneden. Dat noemen we regen.

Hoe ontstaat regen in kindertaal?

Als lucht afkoelt, verandert waterdamp in waterdruppeltjes. Dit heet condenseren. Er ontstaan wolken van piepkleine druppeltjes in de lucht. Veel piepkleine druppeltjes samen vormen één regendruppel.

Hoeveel millimeter regen is veel?

Een natte dag is een dag met binnen een etmaal een hoeveelheid van 10 millimeter of meer. Een jaar telt landelijk gemiddeld 22 natte dagen. Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstens één van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.

Is 5 mm neerslag veel?

Tien millimeter regen staat dus ongeveer gelijk aan één volle emmer water per vierkante meter. Vandaag viel er op de neerslagrijkste plekken nét geen 5 millimeter, een halve emmer per vierkante meter dus. Dat klinkt misschien als best veel, maar…

Is 0.1 mm regen veel?

Motregen of (lichte) regen

Dat is bewolking die zich over een groot gebied heeft uitgestrekt. Er valt per uur niet meer dan 1 liter per vierkante meter. Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.