Waarom is een kompasroos belangrijk op een kaart?
2 min readWat is een kompasroos?
Een kompasroos is een koershoekmeter en werkt met een onderverdeling in 360 graden en bestaat uit 2 draaibare schijven. Een kompasroos is een veelzijdige tekeninstrument en is ontworpen voor veeleisende kantoor- en school taken. Een kompasroos is verdeeld in 360 lijntjes. Deze lijntjes zijn de graden.
Hoe werkt de Noordpijl?
Een noordpijl laat zien waar het noorden is, normaal gesproken staat die aan de bovenkant van de kaart. Een legenda verklaart de kleuren en symbolen die in een kaart zijn gebruikt. Een schaal geeft aan hoe vaak de kaart verkleind is ten opzichte van de werkelijkheid.
Wat is het noorden op een kaart?
Het kaartnoorden of grid-noorden geeft op een kaart de richting van het noorden aan. Tegenwoordig is op kaarten het noorden meestal aan de bovenzijde. Met het kaartnoorden ligt de oriëntatie van de kaart vast. Op oude kaarten werd vaak het oosten als bovenzijde van de kaart genomen.
Hoe komt het dat de naald van een kompas naar het noorden wijst?
Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde. Je kunt tegenwoordig ook een kompas-app op je smartphone gebruiken.
Wat gebeurt er met een kompas op de Noordpool?
Als je met een kompas precies op de Noordpool gaat staan, wijst de naald naar het magnetische noorden van de aarde. Dat ligt namelijk niet precies op de Noordpool maar in het noorden van Canada. En het beweegt ook nog steeds een klein beetje! In het hoge noorden kun je dus beter geen kompas gebruiken.
Hoe is het kompas uitgevonden?
De eerste werkende kompassen ontstonden in China in de zogenaamde Periode van de Strijdende Staten (475-221 voor Christus). Op een vlakke plaat werd een kleine kompasnaald in de vorm van een lepel gelegd. De punt van deze kompaslepel werd gemaakt van magnetisch erts.
Wat is een situatietekening?
Een situatietekening is een tekening van een terrein met daarop aanwezige bebouwing. Hierbij wordt duidelijk hoe en waar gebouwen op de kavel staan. Ook aangelegen delen zoals de wegen, sloten en aanliggende bebouwing worden hierbij verwerkt.
Hoe grondplan lezen?
Om een tekening makkelijk te lezen, maken architecten gebruik van symbolen. Met deze symbolen zie je waar het toilet in huis komt, de keuken is en waar je straks als je huis klaar is gaat slapen. Ook in een plattegrond voor een tuin werken tuinarchitecten met symbolen. Een boom wordt vaak aangeven met een cirkel.