Waarom heeft het ontwikkelteam een sprintdoel nodig?
4 min readSprint Doel Het wordt gecreëerd gedurende de Sprint Planning. Het Sprint Doel geeft het Ontwikkelteam de nodige flexibiliteit ten aanzien van de functionaliteit die geïmplementeerd wordt in de Sprint. De geselecteerde Product Backlog items leveren een samenhangende functie, wat het Sprint Doel kan zijn.
Waarom sprint planning?
Elke nieuwe sprint start met een sprintplanning. Dit is de bijeenkomst aan het begin van iedere sprint, waarin de sprint tot in detail wordt gepland. Deze kortetermijnplanning wordt niet globaal gehouden, maar zo concreet mogelijk gemaakt. Zo weet iedereen precies wat er moet gebeuren.
Wat is een increment Scrum?
Het increment volgens de Scrumguide
Het increment is datgene wat we hebben opgeleverd in de laatste Sprint en dat het einddoel, de Product Goal, een stukje dichterbij brengt. Het is een toevoeging op alles dat we hiervoor hebben opgeleverd.
Wat is een goed Sprintdoel?
Sprint Doel
Een korte zin van een of twee regels over wat het Team wil bereiken in deze Sprint. Deze zin wordt door Product Owner en Team gezamenlijk opgesteld. Voorbeelden: Implementeer een ‘winkelwagen’ functionaliteit met toevoegen, verwijderen en update mogelijkheid.
Wat is een sprint doel?
Het Sprintdoel is het doel van de Sprint. Waar werken we naartoe. Op basis van het Sprint doel kan er, door de Product Owner, voor gekozen worden een Backlog Item toch te verplaatsen, omdat deze beter of minder goed bij het doel past. In Taken beschrijft het Development Team wat er gedaan moet worden.
Wat is een Scrum artefact?
Een artefact is volgens het woordenboek: een opzettelijk vervaardigd (gebruiks)voorwerp. Binnen het Scrum-raamwerk wordt met Artefacten voornamelijk lijsten bedoeld, zoals de gemaakte Backlogs. Er zijn drie artefacten binnen het Scrum raamwerk, namelijk; 1) De Product Backlog, 2) De Sprint Backlog en 3) het Increment.
Wat is een Scrum epic?
Een Epic in de Scrum methodologie is een taak die te groot is om in één keer op te pakken en af te leveren. Epics kunnen opgedeeld worden in User Stories die dan op de Product Backlog kunnen worden geplaatst. Een Epic is eigenlijk een User Story die te groot is om in één Sprint af te ronden.
Wat is een sprint demo?
Een sprint review meeting wordt gehouden aan het einde van elke sprint. Deze informele bijeenkomst is bedoeld om terug te kijken op wat er behaald is en waar nodig de Product Backlog aan te passen. Bij deze meeting zijn ook alle belanghebbenden van het project aanwezig, die hier de kans hebben om feedback te geven.
Hoe formuleer je een Sprintdoel?
Sprint doel
Maak een duidelijk sprintdoel. Het sprintdoel kan nooit alle Stories bevatten die zijn gekozen, maar kies de 5 of 6 meest belangrijke (de meest belangrijke zijn de Stories die voor de gebruikers NU het meeste WAARDE leveren).
Hoe lang duurt een sprint planning?
Bij een team dat fulltime scrumt duurt de Sprint Planning 8 uur, de Review 4 uur, de Retrospective 3 uur, en de Daily Scrum 15 minuten.
Wie maakt de definition of done?
De teamleden moeten het eens zijn over wanneer iets als ‘af’ beschouwd wordt: de definition of done. Als er meerdere teams werken aan een product – ook wel Scrum of Scrums genoemd-, dan moet de definition of done in overeenstemming met alle teams vastgesteld worden.
Wie bepaald de DoD?
Het totale team bepaalt wat er op de DoD moet staan. Deze lijst wordt gehanteerd voor de User Stories, totdat het team bepaald dat deze aangepast dient te worden. In deze stap zoekt men naar de aansluiting met de oorspronkelijke User Story.
Wat is de DoD?
Department of Defense Amerikaans Ministerie van Defensie.
Wie stelt acceptatiecriteria op?
De acceptatiecriteria dienen opgesteld te worden door de stakeholders en zijn input voor het testtraject. Het testtraject is zelf ook stakeholder voor het opstellen van de requirements en bijbehorende acceptatiecriteria die betrekking hebben op het op een goede manier kunnen uitvoeren van het testproces.
Wat zijn acceptance criteria?
Acceptatiecriteria zijn vereisten aan de hand waarvan het Scrum team toetst of het doel zoals omschreven in de User Story is behaald.
Wat is een Acceptatiecriterium?
De acceptatiecriteria zijn een meetinstrument voor zowel de gebruiker als de beheerder om te bepalen of een nieuw of gewijzigd informatiesysteem voldoet aan de afgesproken eisen voor functionaliteit, kwaliteit en beheersbaarheid.