Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waar zit de Iliocostalis spier?

3 min read

Wat doet de Rugstrekker?

Erector spinae: een groep van 256 afzonderlijke spieren



In Nederland wordt de erector spinae ook wel de rugstrekker genoemd, waarmee ook meteen de belangrijkste functie van deze spiergroep benoemd is. Behalve dat zorgt de spiergroep ervoor dat ook de romp stabiel blijft.

Waar zit de Musculus Erector Spinae?

De m. erector spinae bevindt zich over de gehele lengte van de rug. Iedere spier in het menselijk lichaam heeft een aantal punten waarmee deze is verbonden, deze punten worden de origo en de insertie genoemd. De origo (oorsprong) is het begin van de spier, de insertie (aanhechting) is het einde van de spier.

Wat is de antagonist van de Rugstrekker?

musculus longissimus (middelste component)



Musculus erector spinae.

Rugstrekker
Latijn musculus erector trunci musculus sacrispinalis musculus sacrospinalis
Nederlands rugstrekspier lange rugstrekker
Gegevens
Antagonist musculus rectus abdominis

Waar zitten je rug spieren?

Musculus Trapezius, de monnikskapspier ofwel de ruitvormige spier boven op uw rug. Musculus Erector Spinae, heeft als functie het strekken van je rug. Musculus Latissimus dorsi, ook wel de ‘brede rugspier’ genoemd. Musculus Rhomboideus, de ruitvormige spier tussen je schouderbladen.

Waar zit de brede rugspier?

Brede rugspier – Latissimus dorsi



In het schouderblad, de middenrug, aan de voorkant van de schouder, in de hele arm tot aan de vingers. Daarnaast kan hij klachten veroorzaken in de flanken en net boven de heuprand.

Hoe train je Erector Spinae?


Рекомендуемый клип

Hoe krijg ik mijn rug los?

Oefening 2: Verder versoepelen

  1. Ga op je rug liggen.
  2. Houd je benen gestrekt.
  3. Trek je knie naar uw borst.
  4. Houd even vast.
  5. Trek je andere knie naar je borst.
  6. Houd even vast.
  7. Herhaal deze oefening ongeveer 10x per been.
  8. Neem een korte pauze en herhaal deze serie nogmaals twee keer (totaal dus drie series)


Wat is de beste pijnstiller bij rugpijn?

Als u toch een pijnstiller wilt nemen, kunt u het beste paracetamol nemen (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500 mg). Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als paracetamol u daarbij kan helpen, is dat prima. Verder kunt u eventueel diclofenac gel of ibuprofen gel op uw rug smeren.

Waar pijn in de rug?

Rugpijn is een pijnlijk gevoel dat u ervaart in de rug, en meestal de onderrug. Het is een klacht die vaak voorkomt; maar liefst 50% van de mensen heeft wel eens last van rugpijn. Rugpijn is een overkoepelende term en kan gerelateerd zijn aan verschillende oorzaken.

Heb ik rugpijn of Nierpijn?

Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld. Terwijl gewone lage rugpijn meestal meer in de onderrug gevoeld wordt. Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen.

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen?

De belangrijkste symptomen van plotse lage rugpijn zijn:

  • hevige pijn in de onderrug.
  • eventueel met uitstraling naar uw been en/of bil.
  • eventueel ook met bepaalde tintelingen en/of gevoelloosheid in uw been.


Welke organen kunnen rugpijn geven?

Bij pijn aan de lever is er vaak sprake van pijn in de rechterschouder en de monnikskap spier, en bij pijn in het midden van de rug en aan de linkerschouder kan er sprake zijn van problemen met de longen. Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam.

Wat doet een neuroloog bij rugklachten?

Verder is het goed om te weten dat neurologen wel experts zijn in rughernia’s maar geen specialisten zijn voor rugpijn. Bij een rughernia wordt een zenuwwortel beklemd, en is er vooral pijn in het been. Een rughernia betreft het zenuwstelsel en dus is een rughernia het terrein van de neuroloog.

Waar zitten de flanken?

Dit is het gebied tussen de oksel en het bekken. Chronische pijn in de flank wordt vaak toegeschreven aan een gevolg van orgaanlijden, zoals nier-, galsteen- of darmziekten.