Waar worden jakhalzen gevonden?
4 min readDe goudjakhals wordt dus niet vaak waargenomen in Nederland, maar is bezig met een opmars vanuit Oost-Europa. De paar meldingen van dit jaar waren in Groningen, Drenthe en Gelderland. Op de Veluwe is in een goudjakhals gezien. Ook in Duitsland en Denemarken wordt het roofdier steeds vaker opgemerkt.
Waar komen jakhalzen vandaan?
Deze middelgrote hondachtige komt sinds de laatste ijstijd voor in Zuidoost-Europa en grote delen van Azië, van de Balkan tot Thailand en van het Midden-Oosten tot aan Oostenrijk. In West-Europa komt de jakhals van oorsprong niet voor. In Oost-Afrika leven nog twee soorten: de zadeljakhals en de gestreepte jakhals.
Waar leeft de goudjakhals Nederland?
De eerste goudjakhals in Nederland werd in 2016 gezien op de Veluwe. Daarna is hij ook in 2017, 2019, waargenomen in Nederland. Zie ook onderstaand figuur voor de globale gebieden waar de goudjakhals op wildcamera’s is vastgelegd.
Welke soorten jakhalzen zijn er?
Er zijn drie soorten: de goudjakhals (Canis aureus), de zadeljakhals (Canis mesomelas) en de gestreepte jakhals (Canis adustus). Een gezamenlijke voorouder van deze dieren leefde ongeveer zes miljoen jaar geleden.
Wat betekent jakhalzen?
De jakhalzen vormen een groep van middelgrote hondachtigen uit het geslacht Canis, waartoe ook de hond, de coyote, de wolf, de rode wolf en de Ethiopische wolf behoren.
Waar leeft een hond in het wild?
Er zijn twee soorten wilde honden: de Afrikaanse wilde hond en de Aziatische wilde hond/Dhole (zie foto boven). De Afrikaanse wilde hond jaagt op de savannes van Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij leeft voornamelijk in Zambia, Zuid-Afrika, Tanzania en Zimbabwe, waar hij regelmatig wordt gezien op onze reizen.
Welk dier is beschermd?
Bescherming wilde dieren
Wilde dieren zijn alle dieren die van nature in het wild voorkomen, behalve productiedieren, honden en katten. Er komen in Nederland 36.000 diersoorten in het wild voor. Daarvan zijn zo’n 500 diersoorten beschermd. De regels rond beschermde dieren en planten staan in de Flora- en faunawet.
Waar is de goudjakhals gesignaleerd in Nederland?
Op 12 februari jongstleden is in gemeente Friese Meren een goudjakhals gesignaleerd. Het is de zevende keer dat een goudjakhals wordt waargenomen in Nederland. Eerder was dit het geval in Gelderland, Drenthe, Groningen en Utrecht. De goudjakhals is een beschermde hondachtige die vooral jaagt op muizen.
Welke huisdieren mag je niet hebben?
Dit zijn enkele van de huisdieren die je in Nederland niet mag houden:
- Civetkat, lynx en overige wilde katten.
- Apen.
- Wasbeer.
- Vossen waaronder de poolvos.
- Beren zoals de bruine beer.
- Stokstaartje.
- Jak.
- Eland.
Waar is de wolf in Nederland?
De wolf heeft zich gevestigd in Nederland. De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij en zij kregen in 2019, jongen. Op de Midden-Veluwe leeft een wolvin en in de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân is een wolvenpaar gevestigd.
Hoeveel soorten hondachtigen zijn er?
De familie van hondachtigen (Canidae) omvat circa 35 soorten, waaronder de vossen, wolven en jakhalzen. Er leven zes soorten in het wild in Europa: de gewone jakhals, wolf, vos, poolvos, steppevos en wasbeerhond. De laatste soort is in Europa een exoot.
Waar leeft de wasbeer?
De wasbeer leeft in afwisselende, bosachtige gebieden met oud loof- of gemengd bos. Vaak leeft hij in de buurt van water en ook in moerasbos komt hij voor.
Is het legaal om een wasbeer als huisdier te hebben?
Wetgeving. De wasbeer heeft de status van invasieve exoot en het is niet meer toegestaan om een wasbeer te gaan houden. Het voeren en houden van ‘wilde’ wasberen in de natuur is eveneens verboden (Flora- en faunawet). Vang of voer je een wasbeer die in de (Nederlandse) natuur rondloopt/leeft dan ben je dus strafbaar.
Waar kan ik een wasbeer kopen?
Vanaf woensdag is de wasbeer verboden in Nederland. Hij staat op een nieuwe zwarte lijst met 38 schadelijke uitheemse dieren en planten, net als de beverrat en Chinese wolhandkrab.
Waarom zijn er geen wasberen in Nederland?
Het dier is een exoot, wat betekent dat het van nature niet in Nederland voorkomt. Het is hier beland door menselijk handelen. Sinds 2016 staat de wasbeer op de lijst met invasieve exoten van de Europese Unie. Dieren op deze lijst kunnen schade aanrichten aan de natuur.
Waar komt de wasbeer voor in Nederland?
In Duitsland verblijven nu naar schatting anderhalf miljoen wasberen in het wild. Een ‘exoot’ dus, die langzaam maar zeker naar Nederland lijkt op te rukken vanuit Duitsland en België. In Noord-Brabant verschenen er in één week twee, in Gelderland waren er ook twee gesignaleerd.
Heeft de wasbeer een Predator in Nederland?
Bij ernstig bedreigde soorten kan predatie door wasberen incidenteel een rol spelen. Maar de wasbeer is in dat geval één van de vele predatoren. In Nederland kunnen wasberen lokaal effect hebben, bijvoorbeeld op eilanden waar weinig predatoren voorkomen.