Waar komen lintwormen vandaan?
2 min readBesmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
Hoe krijg je een lintworm uit je lichaam?
Medicijnen bij een lintworm
De huisarts schrijft u het medicijn niclosamide voor. Dit doodt lintwormen en zorgt dat ze loskomen van de darmwand.
Is de lintworm gevaarlijk?
De mens is in veel gevallen een toevallige gastheer. Verspreiding van menselijke lintwormen is zeldzaam omdat menselijke ontlasting in de westerse landen niet meer in de velden wordt gedeponeerd. Een soort die voor de mens levensgevaarlijk kan zijn, is de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis).
Hoe komt een mens aan wormen?
Oorzaak van wormen bij mensen
Besmetting met wormen kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op dier of omgekeerd en van mens op mens. Je kunt bijvoorbeeld een worminfectie oplopen als er eitjes op je handen aanwezig zijn en je je handen vervolgens in je mond stopt.
Wat zijn de symptomen van wormen bij mensen?
Als u met veel wormen besmet bent (bijvoorbeeld in het buitenland) kunt u deze klachten hebben:
- buikpijn.
- hoesten.
- benauwdheid.
- allergische huiduitslag (netelroos)
- koorts.
- misselijkheid.
- geen trek in eten.
- diarree.
Hoe voelt het als je een lintworm hebt?
Hoe kun je het herkennen? Meestal veroorzaken infecties met een lintworm geen klachten. Soms is er vage buikpijn of misselijkheid. Mensen met een lintworminfectie vallen niet af.
Hoe lang kan een lintworm zijn?
Klachten en symptomen bij lintworm
Een lintworm geeft meestal geen klachten. Een lintworm wordt vrijwel altijd opgemerkt doordat men kleine witgele stukjes in de ontlasting aantreft. Deze stukjes zijn afgebroken segmenten van de achterkant van de lintworm. Meestal zijn ze één tot drie centimeter lang.
Hoe weet je dat je aarsmaden hebt?
Diagnose van aarsmaden
De diagnose wordt vaak gesteld door de patiënt zelf of door de huisarts op grond van de klachten en waarneming van de patiënt of de ouder. Aarsmaden zijn terug te vinden in de ontlasting als kleine, bewegende witgele wormpjes. Daarnaast is jeuk bij de anus gedurende de nacht kenmerkend.