Mogen zuurstofflessen buiten worden opgeslagen? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Mogen zuurstofflessen buiten worden opgeslagen?

3 min read

o Zuurstofcilinders moeten gescheiden worden opgeslagen van andere cilinders met brandbare gassen; o De cilinders mogen niet worden blootgesteld aan directe zonnestraling en moeten worden beschermd tegen weersinvloeden.

Hoeveel gasflessen mag je in huis hebben?

Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : – Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.

Waar moet de opslag van gasflessen aan voldoen?

De opslag moet bij voorkeur in de buitenlucht gebeuren en geldt voor zowel volle als lege gasflessen met de volgende gevaareigenschappen: verstikkend, oxiderend en/of brandbaar. En verder de volgende specifieke gassen: samengeperste lucht, ammoniak (giftig/bijtend), koelgassen en ethyleenoxide (giftig/brandbaar).

Hoe sla je gasflessen op?

Plaats een gasfles waar mogelijk buiten of in een goed geventileerde, daarvoor ingerichte opslagplaats. Controleer of alle kranen van de gasflessen (zowel volle als lege) goed dicht zijn en voorzie alle gasflessen van goed aangedraaide beschermkappen.

Welke gasflessen mogen bij elkaar staan?

Gassen met vergelijkbare gevaarseigenschappen moeten bij elkaar worden geplaatst. Bij opslag van brandbare gassen die zwaarder zijn dan lucht (zoals propaan en butaan) moet een afstand tot kelderopeningen en aanzuigopeningen van ventilatiesystemen worden aangehouden.

Wat is de inhoud van een gasfles?

Het propaangas in de fles bevindt zich in vloeibare toestand: pas bij afname wordt het omgezet naar zijn gasvormige toestand. Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.

Kan een gasfles ontploffen?

Hetzelfde geldt voor warmtebronnen zoals een verwarming, kachel, open haard of terrasheater. De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.

Waar kun je het beste een batterij gasflessen plaatsen?

Bij opslag van brandbare gassen die zwaarder zijn dan lucht (zoals propaan en butaan) is 5 meter afstand aangehouden tot kelderopeningen en aanzuigopeningen van ventilatiesystemen. Van een inpandige opslagvoorziening is tenminste 1 wand een buitenwand. In die wand is tenminste 1 deur aanwezig.

Waarom gasflessen vastzetten?

Een gasfles kan niet alleen omvallen tijdens bijvoorbeeld het lassen, maar ook bij het monteren van het reduceerventiel. Indien je de gascilinder niet hebt vastgezet en je monteert het reduceerventiel met iets teveel kracht dan bestaat de kans dat je de gasfles omduwt met alle gevolgen van dien.

Hoe oud kan een gasfles zijn?

De goedkeuringstermijn is minimaal 10 jaar, al is die voor sommige gasflessen langer. De herkeuringsdatum vind je meestal op een ring onder de gaskraan, of op een etiket.

Kan ik een oude gasfles nog gebruiken?

Nee, volgens de richtlijnen van de PGS15 mag een gasfles buiten de keur niet gebruikt worden. Elke gasfles dient periodiek gekeurd te worden. Vaak is dit tussen de 5 – 15 jaar.

Heeft een gasfles een houdbaarheidsdatum?

Een gasfles heeft namelijk een ‘houdbaarheidsdatum‘, ofwel goedkeuringstermijn. Van een butaan of propaan gasfles is de goedkeuringstermijn meestal 10 jaar. Is de datum verstreken? Lever de fles dan in op het afvalbrengstation.

Wat betekend jaartal op gasfles?

Dan betekent dit dat de gasfles in 2014 gemaakt is. Zo weet je dat je gasfles tot 2024 gekeurd is. Wij proberen bij het omruilen van de fles zoveel mogelijk hetzelfde jaar terug te geven. Soms komt het voor dat het ingeleverde jaartal niet op voorraad is.

Wat kost een butagasfles?

€40,00 voor de 5 kg, 7,5 kg, en de 10 kg fles.

Waar kan ik mijn gasfles omruilen?

Ga gewoon naar de dichtstbijzijnde Primagaz-verdeler, geef je lege gasfles af en je krijgt een volle in de plaats. Lever je een lege Primagaz-gasfles in samen met je aankoopbewijs bij hetzelfde verkooppunt als waar je ze kocht, dan krijg je ook de betaalde waarborg terug.