Moet je je indekken?
4 min readOf je de borden wel of niet indekt is afhankelijk van hoe je het eten wilt gaan serveren. Serveer je de gerechten uit op een bord, dan dek je geen borden in. Serveer je alles uit op schalen? Dan kun je de borden wel indekken.
Hoe moet je een tafel indekken?
Leg het bestek neer op volgorde van de gangen en werk daarbij van buiten naar binnen. Leg de vorken niet strak naast elkaar, maar dek ze dakpansgewijs in. Het dessertbestek leg je boven je bord. Een handig ezelsbruggetje, de Lepel wijst naar Links, het voRkje wijst naar Rechts.
Wat gebruik je bij het indekken?
De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst.
Waar leg je de soeplepel?
Mes en soeplepel rechts van het servies
Leg de soeplepel uiterst rechts van het bord en het vismes in het midden. Direct naast het bord plaatst u het mes voor het hoofdgerecht, met de snijkant richting het servies.
Welke kant leg je bestek?
Vorken leg je altijd aan de linkerzijde van het bord. Bestek voor het nagerecht moet boven het bord worden gelegd. Vorken en lepels liggen met de holle kant naar boven.
Hoe gebruik je een onderbord?
Als je alle borden al op tafel wilt zetten, begin je met het grootste bord onderop en legt daar vervolgens van groot naar klein de rest van de borden die je gaat gebruiken op. Je hoeft natuurlijk niet alle borden al op tafel te zetten. Als je een onderbord gebruikt, zet deze dan wel vast op tafel.
Waar leg je de vork?
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
Welke volgorde diner?
De traditionele volgorde van een menu is als volgt:
- Voorgerecht.
- Soep.
- Tussengerecht.
- Hoofdgerecht.
- Kaas (afhankelijk van de wijn erbij)
- Nagerecht.
- Kaas (afhankelijk van de wijn erbij)
- Kaas & wijn.
Hoe leg je je bestek als je klaar bent met eten?
Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe. Ben je nog niet uitgegeten, maar wil je heel even een pauze? Leg het bestek dan gekruist op je bord.
Hoe gebruik je een Messenlegger?
Hoe gebruik je een messenlegger? Bij aanvang van het diner ligt het mes rechts naast het bord. Zodra het mes is gebruikt (en dus wat vettig zal zijn) wordt het geparkeerd op de messenlegger. Alleen het uiterste puntje van de lemmet rust op het dwarsbalkje.
Waar waterglas zetten?
De glazen staan altijd rechts van je bord. Je waterglas plaats je steeds het dichtst bij je bord. Daarnaast, op hoogte van je laatste bestek ongeveer, plaats je je glas voor de witte wijn. Het rode wijnglas plaats je als in een driehoek, bijna gelijktijdig achteraan het witte wijnglas.
Waarom eten we met de vork links?
Om niet verstrikt te raken in de plooien van de kraag hadden de mannen kort haar en moesten de vrouwen hun haren omhoog kammen. Ook voor het eten diende er een oplossing gevonden te worden: om de kraag niet vuil te maken kwam er een vork bij en deze werd links gelegd omdat er daar plaats was.
Welk bestek bij garnalencocktail?
Welk bestek gebruik je bij garnalencocktail? Garnalencocktail etcetera of andere in coupes of glas opgediende voorgerechten worden met een klein lepeltje en vorkje gegeten. Het glas wordt dan op eventueel een schoteltje op het onderbord gezet, met lepeltje en vorkje ter weerszijden van het glas op het schoteltje.
Welk bestek voor vis?
Het vismes is breder dan een gewoon mes om het vis beter van de graat te halen. Ook is het vismes botter, zodat de mes niet in de graat snijdt. De visvork heeft een inkeping, zodat de graat beter verwijderd kan worden. Als u geregeld vis eet, mag dit bestek eigenlijk niet ontbreken.
Hoe gebruik je Dessertbestek?
Het dessertbestek ligt horizontaal boven het bord. Houd je vork in je linkerhand en het mes in je rechterhand, zoals het ook op tafel lag. Bij gerechten die je zonder mes kunt eten, houd je de lepel in je rechterhand. Leg gebruikt bestek niet op de tafel, maar op de rand van je bord.
Welk bestek voor voorgerecht?
D. Bestek voor het voorgerecht: Voor het bestek voor het voorgerecht geldt dezelfde regel als bij dat voor het hoofdgerecht: vork links, mes rechts. E. Broodbordje en botermesje: Als gasten bij hun soep of een ander gerecht een broodje geserveerd krijgen dan kan men dat op dit bordje leggen.
Wat eet je eerst soep of voorgerecht?
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.