Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Mag je duiken als je bloedverdunners gebruikt?

3 min read

Samengevat: als je bloedverdunners gebruikt waarvoor de trombosedienst in actie moet komen, moet je eigenlijk niet duiken. Neem altijd contact op met een arts met verstand van duikgeneeskunde als je hier vragen over hebt, want je eigen neuroloog of cardioloog weet (meestal) niet zo veel van duiken!

Wat mag je niet doen met bloedverdunners?

Mag ik andere medicijnen gebruiken als ik een bloedverdunner (cumarine) gebruik? Gebruik geen pijnstillers zoals ibuprofen , naproxen , diclofenac , acetylsalicylzuur (aspirine) of celecoxib . Dit zijn NSAID’s of ontstekingsremmers. Deze medicijnen maken de kans groter dat u een bloeding in uw maag en darmen krijgt.

Kun je trombose krijgen als je bloedverdunners gebruikt?

Het korte antwoord: ja, dat kan. “Als iemand bloedverdunners gebruikt voor de behandeling van trombose, longembolie of boezemfibrilleren, en diegene neemt de medicatie zorgvuldig alle dagen in, is de kans om trombose of longembolie te krijgen laag”, aldus dr. Gerdes.

Welke bloedverdunners hebben invloed op vitamine K?

Antwoord: Bloedverdunners als Acenocoumarol (een zogenoemd coumarine) blokkeren de activering van vitamine K. Bij de bloedstolling is vitamine K nodig om bepaalde stollingseiwitten werkzaam te maken.

Hoeveel bloedverdunners mag je per dag?

Cumarines bij atriumfibrilleren

Dag Acenocoumarol 1 mg Fenprocoumon 3 mg
1e dag 6 mg (6 tabletten) 12 mg (4 tabletten)
2e dag 4 mg (4 tabletten) 6 mg (2 tabletten)
3e dag 2 mg (2 tabletten) 3 mg (1 tablet)

Wat heeft invloed op bloedverdunners?

Beïnvloeding van de antistollingsbehandeling door voeding, alcohol en stress. Voeding heeft een belangrijke invloed op de antistollingsbehandeling en is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de dagelijkse (beperkte) schommelingen van de INR waarden.

Welke kruiden mogen niet bij bloedverdunners?

Valeriaan, passiebloem, hop en melisse

In combinatie met bloedverdunners kan ginseng zorgen voor een toenemend risico op bloedingen.

Hoe snel werken bloedverdunners bij trombose?

Uit grote studies naar de effectiviteit van antistollingsmiddelen voor behandeling van trombose is gebleken dat “maar” 2-3% van patiënten opnieuw trombose krijgt tijdens de eerste 3-6 maanden van de behandeling. Omgekeerd werkt het dus bij 97-98% van patiënten wel goed.

Welke medicijnen zijn er voor bloedverdunners?

Bloedverdunners zijn acenocoumarol, acetylsalicylzuur en clopidogrel. Wees voorzichtig met het drinken van alcohol en met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers. Heeft u veel last van maagpijn, meld het dan bij uw arts. Acenocoumarol kan bloeduitstortingen veroorzaken.

Hoe lang bloedverdunners na trombose?

Blijf de bloedverdunners en steunkous dagelijks gebruiken. Ze helpen te voorkomen dat het trombosebeen erger wordt. En ze helpen om nieuwe stolsels te voorkomen. Uw arts bepaalt (bij cumarines in overleg met de trombosedienst) hoe lang u moet doorgaan met de bloedverdunners, meestal 3 maanden.

Hoe lang kun je bloedverdunners gebruiken?

In sommige situaties, bijvoorbeeld bij bepaalde hartritmestoornissen en stollingsziekten, worden bloedverdunners levenslang voorgeschreven. In andere, zoals na een bloedklonter in het been (diepveneuze trombose of DVT) of een longembolie, worden ze voorgeschreven voor een periode van drie tot zes maanden.

Hoe lang werkt Xarelto door?

Bij een operatie: u start meestal binnen 6 tot 10 uur erna met rivaroxaban. Na een knieoperatie gaat u meestal 2 weken door. Na een heupoperatie meestal 5 weken.

Hoe snel verdwijnt trombose?

Door bloed verdunnende medicijnen wordt de trombose niet erger en voorkomt dat een stolsel in uw longen kan komen en u een longembolie krijgt. Uw lichaam krijgt de kans om het stolsel af te breken of in te kapselen. Dit duurt ongeveer drie maanden. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar.

Hoe ruimt lichaam trombose op?

medicijnen die zorgen dat het bloedstolsel niet groter wordt. Uw lichaam ruimt de trombose verder grotendeels zelf op. medicijnen die zorgen dat uw bloed minder kans krijgt om te stollen (antistollingsmedicijnen; Apixaban, Dabigatran, Edoxaban of Rivaroxaban).

Kan trombose verdwijnen?

Het lichaam lost normaal zelf de stolsels op en zal dit ook doen in het geval van een trombose of een longembolie. Het probleem is dat de aanwezigheid van een trombose of longembolie juist ook leidt tot uitbreiding van deze trombose of longembolie.