Kunnen gassen uitzetten en samengedrukt worden?
4 min readKunnen gassen uitzetten?
Vanuit het deeltjesmodel kennen we de manier waarop moleculen continu met elkaar botsen. In een gas of vloeistof is dit voor te stellen als een ballenbak vol met trillende ballen die steeds meer ruimte willen innemen als ze warmer worden.
Kun je vloeistoffen samenpersen?
Net als iedere andere stof zijn vloeistoffen wel degelijk samendrukbaar. Bij berekening wordt in het algemeen uitgegaan van een samendrukbaarheid van 1 volumeprocent per 100 bar.
Welke gassen zijn ideale gassen?
tussen druk en kritische druk. Daardoor kunnen bepaalde gassen, zoals stikstof en zuurstof, bij kamertemperatuur nog steeds als ideaal worden beschouwd, terwijl andere gassen, zoals koolstofdioxide of ammoniak, dan allang niet meer ideaal zijn.
Wat zijn de 3 Gaswetten?
In deze videoles wordt het verband tussen druk en ieder van deze grootheden behandeld en wordt uitgelegd hoe dit uiteindelijk leidt tot de drie gaswetten zoals die gelden voor ideale gassen: De wet van Boyle over het verband tussen druk en volume, de wet van Gay-Lussac over het verband tussen druk en temperatuur en de …
Kan steen uitzetten?
lineaire uitzettingscoëfficiënt α (m/(m.K) van belang. Het geringe verschil in de uitzettingscoëfficiënt van bakstenen, wordt veroorzaakt door de herkomst van de klei waarvan de steen is gebakken.
Hoeveel zet lucht uit?
De uitzettingscoëfficient, alpha, wordt gegeven door alpha=(1/V)*dV/dT, dus voor een ideaal gas: alpha=(1/V)*(nR/P) =1/T. Voor kamertemperatuur wordt de uitzettingscoëfficient dus gegeven door 1/293 = 0,0034 1/K = 0,0034 per °C.
Is lucht samendrukbaar?
Lucht neemt alle beschikbare ruimte (al het volume) in. Lucht kan overgegoten worden en heeft geen eigen vorm. Lucht is samendrukbaar en elastisch.
Is olie samendrukbaar?
Net als elke andere stof zijn vloeistoffen wel degelijk samendrukbaar. Bij berekeningen wordt voor minerale olie in het algemeen uitgegaan van een samendrukbaarheid van 1 volumeprocent per 100 bar.
Waarom is gas wel te comprimeren en vloeistof niet?
Compressoren, ventilatoren en pompen
Drukverhoging van vloeistoffen heeft nauwelijks invloed op de dichtheid of de temperatuur van de vloeistof terwijl bij gassen de dichtheid en temperatuur sterk toenemen. Het verschil tussen compressoren en ventilatoren is dat ventilatoren tot doel hebben gas te doen stromen.
Hoeveel Gaswetten zijn er?
De drie gaswetten (wet van Boyle, wet van Gay-Lussac en het verband tussen p en N) kunnen gecombineerd worden tot één formule die het verband geeft tussen druk (p), volume (V), temperatuur (T) en aantal mol (n): De algemene gaswet.
Hoe bereken je de druk?
Hoe bereken je druk?
- F staat voor kracht (“force”). Dit geef je aan in newton (of N).
- A staat voor oppervlakte (“area”). Let op: in vierkante meters of m2.
- Dus druk p = F/A.
Hoeveel liter gas is 1 mol?
druk is het volume van 1 mol gas 22,4 liter ongeacht welk gas het is. Bij een andere temperatuur en druk is dat volume anders, maar wel voor elk gas weer hetzelfde (dus: bij 100°C heeft elk gas een volume van bijv. 27 liter).
Hoeveel ruimte neemt een mol gas in?
Molair volume van een gas
(T = 273,15 K en p = 1 atm = 101325 Pa). Voor reële gassen ligt deze waarde bij bovenvermelde temperatuur en druk altijd in de buurt van 22 (± 0,5) dm3/mol (l/mol). (T = 298 K en p = 1 atm = 101325 Pa). Het molaire volume is vrijwel onafhankelijk van het soort gas.
Hoe bereken je mol per liter?
We weten ook in hoeveel liter de stof is opgelost, de volume. De volume is 1,5 liter. Om de molariteit uit te rekenen delen we het aantal mol door de volume: 0,034 / 1,5 = 0,023 M (mol/L) NaCl.
Wat is 1 mol?
Eén mol is gelijk aan precies 6,02214076 × 1023 deeltjes, zoals atomen, moleculen, ionen of bepaalde groeperingen van dergelijke deeltjes. De mol wordt veel gebruikt in de scheikundige berekeningen, met name om hoeveelheden reactanten en producten van chemische reacties uit te drukken.
Wat is de massa van 1 mol?
Om er makkelijker mee te kunnen rekenen, is de molaire massa bedacht. Deze massa geeft aan hoeveel gram een bepaalde stof weegt per 1 mol deeltjes van deze stof. Het handige is dat dit getal gelijk is aan de atoom- of molecuulmassa van één deeltje. Zo weegt 1 C-atoom gemiddeld 12,01 u, en weegt 1 mol C-atomen 12,01 g.
Hoe bereken je een mol?
Je kunt het aantal mol uitrekenen door het aantal gram te delen door de molaire massa. Dan krijg je dus: 32 g/16,0 g/mol = 2 mol zuurstof.