Kun je koninginnepalmen kweken uit zaad? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kun je koninginnepalmen kweken uit zaad?

4 min read

Welke planten hebben zaaddozen?

Bij bijvoorbeeld lupine en stokrozen haal je de rijpe zaaddozen van onder aan de stengel eerst van de plant en laat je de hogere, niet rijpe zaaddozen zitten. Bij veel andere soorten, als leeuwenbekje, Cosmos, korenbloem, klaproos en goudsbloem, kun je de hele bloemstengel afknippen.

Hoe gebruik je Kweekpotjes?

Vul de potjes met grond. Leg een zaadje op de aarde en bedek vervolgens met een dun laagje aarde. Je kunt de potjes ook gebruiken om de zaailingen in te verspenen en verder in op te kweken. Vul de potjes met aarde, maak een gaatje in het midden waar je de zaailing voorzichtig in plant.

Hoe lang moet je zaad drogen?

De droogtijd is afhankelijk van de zaden, de gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen. Laat ze liever een week te lang drogen dan een dag te kort. Te lang drogen kan geen kwaad, maar als de zaden vochtig blijven gaan ze schimmelen en zullen ze verrotten.

Waarom schieten zaailingen door?

De oorzaak van lange en dunne zaailingen is een verstoring in de balans tussen licht en warmte. Hoe warmer – des te sneller zullen zaailingen groeien. Maar als daar niet ook de juiste hoeveelheid licht is zullen de zaailingen zich rekken en strekken naar het licht.

Waar zitten bloemzaadjes?

Zoek de zaadjes

In de plant kan je de zaden altijd vinden op de plek waar de bloem heeft gebloeid. Wacht tot de bloem helemaal is verdord en uitgedroogd. Er zijn verschillende manieren om de zaadjes te verzamelen.

Waar zitten de zaadjes van de Goudsbloem?

Op de eerste foto zie je een uitgebloeid bloemhoofd van goudsbloem. Om de zaden te oogsten, moet het hele bloemhoofd bruin zijn. Bij andere planten, zoals duizendschoon, vingerhoedskruid, koekoeksbloem of ridderspoor, is het van belang dat de zaadhoofdjes al open zijn en je de zaadjes zien liggen.

Wat zijn Stekpotjes?

Deze biologische afbreekbare kweekpotjes zijn gemaakt van houtpulp en zijn ideaal te gebruiken bij het zaaien en stekken van je eigen groente, kruiden, fruit of bloemen. De potjes zijn biologisch afbreekbaar, wat betekent dat je ze in de grond kunt zetten, waarna de potjes zichzelf zullen afbreken.

Wat zijn Kweekpotjes?

Door kweekpotten kopen is het mogelijk om op een kleinschalige manier zelf plantjes te kweken. Zelfs als u geen tuin heeft, kunt u beginnen met het kweken in potten. Als u zelf gaat kweken wilt u natuurlijk de beste kweekpot voor uw plant vinden. Uw plant moet goed blijven groeien en gezond blijven in de kweekpot.

Hoeveel zaadjes in Turfpotje?

Bij eenjarigen met grote zaden, zoals van lathyrus, zonnebloem en pompoen, werkt het helemaal ideaal. Gebruik één zaadje per potje. Zet de turfpotjes in een waterdichte schaal of bak, dat is makkelijker met water geven. Turf is nogal poreus, de zaai- of potgrond droogt snel uit.

Hoe zaailingen afharden?

Voor het afharden van je zaailingen kies je een mooi beschut plekje uit. Op een zonnig plekje maar niet in de brandende zon. Na een dag of vijf zijn je plantjes redelijk gewend en mogen je planten buiten blijven. Ook ’s nachts, als de nachttemperatuur maar niet onder de 10 graden zakt.

Hoeveel licht heeft een zaailing nodig?

• Verlichting

Voor het beste resultaat moet je de zaailingen de eerste 10-14 dagen onder een 18/6-lichtcyclus laten groeien. Gebruik hiervoor CFL-lampen met een blauw lichtspectrum. Als de zaailingen eenmaal gezonde en echte bladeren en minimaal 2-3 knopen hebben, kun je ze onder sterkere HID- of LED-lampen plaatsen.

Welke zaailingen toppen?

Eenjarigen kun je het beste toppen als ze nog heel jong zijn en ze zo’n acht tot tien blaadjes bezitten. Ook kan dit worden gedaan bij jonge planten die in de volle grond zijn gezaaid. Het toppen houdt bovendien een al te snelle groei van binnen gezaaide planten onder controle.

Welke planten kun je toppen?

Welke planten kun je toppen? Veel vaste planten, planten die je in de winter in de volle grond kunt laten staan, kun je op deze manier toppen. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld bij phloxen, schildpadbloemen en sedum. Deze sedum matrona is al getopt, eromheen zijn zelfs drie nieuwe scheuten gegroeid.

Wat is toppen van scheuten?

Toppen is het inkorten van een jonge plant om deze te dwingen tot struikgroei. Zaailingen groeien anders vaak uit tot één enkele opgaande scheut. Door deze af te knippen zal de plant sneller zijtakken vormen. Bij jonge zachte planten kan je dat doen door met je vingers de scheut weg te knijpen.

Hoe zaailingen uitdunnen?

Hoe doe je dat uitdunnen van zaailingen? Zaailingen dun je het liefst met een schaar uit. Daarmee knip je de overtollige zaailingen net boven de mix af. Door de zaailingen weg te knippen – in plaats van uit te trekken – voorkom je dat je de tere worteltjes van de overblijver beschadigt en kan die ongestoord uitgroeien.

Waarom Verspeen je planten?

Nut. Verspenen is erg belangrijk voor je planten. Verspeen je de zaailingen niet, dan kunnen ze zich niet goed ontwikkelen omdat ze te dicht op elkaar staan. Verspeende planten hebben wel de ruimte om flink te groeien en een goed wortelstelsel te vormen.

Wat te doen met zaailingen?

U kunt uw zaailingen over het algemeen naar een groter potje overzetten (verspenen) of in de volle grond uitplanten, als ze naast de smalle kiemblaadjes 2 tot 4 nieuwe blaadjes gevormd hebben. Haal de plantjes voorzichtig uit de potjes en houd ze daarbij niet vast aan de stengel, maar aan de blaadjes.