Kun je een Pelham gebruiken zonder een stoepketting?
3 min readWat is het beste bit voor een paard?
Om te kijken welk formaat bit het best bij jouw paard past probeer je de ‘2-vingertest’. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en steek deze ter hoogte van het bit in de mond van het paard. Afhankelijk van de druk kan je het volgende aanhouden: Veel druk -> weinig ruimte -> dun mondstuk (14-16mm)
Hoe werkt een pelham bit?
De pelham is een bit met scharen en een kinketting of een kinriempje. Door de scharen is er een hefboomwerking en de kinketting geeft een knevelwerking. Hoe strakker de je kinketting doet, hoe strenger het bit inwerkt. Een vorkje of een verbindingsriempje is volgens de reglementen van de KNHS verplicht.
Waarom een pelham bit?
Door het gebruik van een pelham is een paard makkelijker diep in te stellen en wordt vaak gebruikt bij sterkere paarden.
Welke bitten toegestaan springen?
Een te klein bit dat de mondhoeken belemmert is niet toegestaan. – Voor het springen en het springparcours eventing en de cross country geldt dat bitten van leer ook zijn toegestaan. Voor het springen, geldt ook dat een bit omkleed met spons is toegestaan.
Welk bit voor paard met dikke tong?
Bij een paard met een kleinere mond of een dikkere tong is het aan te raden om een dunner bit te nemen (bijvoorbeeld 14 mm). Een dikker bit wordt vaak als vriendelijker gezien omdat de druk daarmee meer verdeeld wordt (en dus lager wordt).
Welk bit voor paard met gevoelige mond?
Paarden met een gevoelige mond durven een rubberen bit vaak beter te accepteren dan een bit van een metaalsoort zoals bijvoorbeeld RVS. Het rubberen bit is verkrijgbaar zonder kern, dit bit is helemaal recht (ziet eruit als een stang) maar is heel erg flexibel.
Welk bit voor inrijden paard?
Voor het rijden van een jong paard is een bit waarbij de ringen vast zitten aan de zijkant het beste. Dit is bijvoorbeeld een bustrens, D-trens of kneveltrens. Hierdoor ligt het bit stil in de mond en heb je meer zijdelingse druk en begrenzing waardoor het sturen makkelijker gaat.
Waarom Trust bit?
De bitten van TRUST zijn licht gebogen waardoor ze beter naar de mond van het paard vormen. Door deze anatomische vorm ligt het bit beter in de mond en wordt de druk beter verdeeld.
Welke bitten zijn toegestaan dressuur?
Daarnaast zijn alle soorten bandages en pijpkousen verboden. Volgende bitten zijn toegelaten: Een ongebroken buigzaam bit; • Een gewone (eenmaal gebroken) trens; • Een dubbel gebroken trens; Dit onder de vorm van watertrens, bustrens, D-trens of kneveltrens waarvan de scharen niet vastgemaakt zijn aan de bakstukken.
Welke klasse mag ik starten KNHS?
EEN STARTPAS
Om mee te doen aan officiële KNHS-wedstrijden in de klasse B of hoger heb je een startpas nodig. Dat is een digitaal pasje met jullie combinatienummer. Om een startpas aan te vragen met je eigen paard of pony moet je lid zijn van een KNHS-vereniging.
Waarom een Kneveltrens?
Een kneveltrens ligt stiller en stabieler in de mond dan een watertrens of een bustrens. Het voordeel van een kneveltrens is dat er meer zijdelingse druk op het hoofd van het paard komt waardoor het paard makkelijker te sturen kan zijn. Een kneveltrens heeft wel een scherpere inwerking dan een watertrens of bustrens.