Kun je bloeiende bloemkool eten? - Project Sports
Nederlands | English | Deutsch | Türkçe | Tiếng Việt

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kun je bloeiende bloemkool eten?

3 min read

De bloemkool zelf is eigenlijk een eetbare bloemstengel met nog niet ontwikkelde bloemknoppen. We eten die witte roosjes maar eigenlijk is natuurlijk de hele bovengrondse plant eetbaar.

Kun je doorgeschoten bloemkool eten?

Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.

Wat heeft een bloemkool met een bloem te maken?

Als we de bloemkool niet oogsten, maar door laten groeien, wordt de bloemkool steeds groter. De stengeltjes in de bloemkool groeien steeds verder omhoog. Uit de bloemkool groeien kleine witte bloempjes. Daarom heet de bloemkool ook bloem kool.

Is een bloemkool een bloem?

Bloemkool, (latijns: Brassica oleracea convar. var. Botrytis) is een zeer populaire groente op ons menu. Met de juiste verzorging en wat geduld kun je de kruisbloemige plant zelf kweken in de moestuin.

Hoe bloemkool afdekken?

Traditioneel dekken telers de bloemkool af door de bladeren over de bloemkool heen te vouwen, eventueel samengebonden met een elastiek. Wanneer je bloemkool niet afdekt, dan zal deze door invloed van zonlicht vergelen. Dit heeft verder geen invloed op de smaak.

Hoe weet je of bloemkool nog goed is?

Hoe weet ik of bloemkool niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.

Waarom is mijn bloemkool Paars?

Als je bloemkool aan de randen al paars is geworden, wanhoop dan niet. Het is volkomen veilig om het rauw of gekookt te eten, hoewel de smaak subtiel kan verschillen van de bekende witte variant. Als je de bloemkool kookt, wordt de paarse tint grijs, vooral als het kookwater hard is of een alkalische pH heeft.

Hoe lang duurt de groei van een bloemkool?

Na het planten staat de bloemkoolplant ongeveer 10 dagen stil in de groei. Na die 10 dagen, duurt het nog ongeveer 5 tot 6 weken voordat de aanmaak van de kool begint. De bloemkool mag vanaf het ogenblik dat de kool zich vormt geen nieuwe bladeren meer aanmaken. In de bladoksel kunnen wel nieuwe scheuten ontstaan.

Hoe lang duurt bloemkool kweken?

Bloemkool telen duurt een aantal maanden. Meerdere keren per jaar is het mogelijk om bloemkool te telen. Bloemkool voor de zomer (zomerbloemkool) wordt van eind februari tot het begin van augustus gepland. De oogst hiervan is van mei tot december.

Hoeveel zon heeft bloemkool nodig?

Het is belangrijk om de bloemkool te beschermen tegen de zon (niet de plant maar de kool zelf, wanneer die zich eenmaal ontwikkelt). Onder invloed van de zon worden bloemkolen geel. Dat maakt niets uit voor de smaak maar de meeste mensen vinden een ‘hagelwitte bloemkool‘ er het meest appetijtelijk uitzien .

Welke meststof voor bloemkool?

Bloemkool stelt hoge eisen aan de bodemvruchtbaarheid; geef dus ruime hoeveelheden compost, liefst verrijkt met koemestkorrels of andere stikstofrijke mest. Ook een extra toevoeging met houtas is nuttig vanwege de extra kalium.

Hoe winterbloemkool kweken?

Plant uw winterbloemkoolplanten in volle zon en geef ze voldoende ruimte: plantafstand 75 x 65 cm. Zorg dat de planten (zeker vanaf de koolvorming) steeds voldoende vochtig staan. Geef bij voorkeur ’s avonds water, vermijd echter dat de grond ‘dichtslaat’, dit verhoogt de kans op knolvoet.