Ketting slaat over op nieuw freewheel en ketting setup – Wat ging er mis?
5 min read
Gevraagd door: Dan Phillips
Waarom slaat mijn nieuwe fietsketting over?
Meestal wordt een overslaande ketting veroorzaakt door kabelrek. In de eerste zes ritten op een nieuwe fiets, rekken je versnellingskabels het meest uit. Ze kunnen ook uitrekken na verloop van tijd als je rijdt. Hippley legt uit, “Het vergt kabelspanning om een derailleur te openen, die je ketting tussen de versnellingen schakelt.
Is het normaal dat een nieuwe ketting overslaat?
Meestal wordt het slippen van een nieuwe fietsketting veroorzaakt door losse kabels. De nieuwe schakelkabels rekken veel uit tijdens de eerste paar ritten. Na verloop van tijd rekken de kabels veel te ver uit, en dan ontstaat het probleem, en begint je ketting te slippen tussen de versnellingen.
Wat veroorzaakt het overslaan van de ketting?
Problemen met tandwielindexering
Een van de meest voorkomende redenen voor een overslaande ketting is gewoon een aandrijving die een eenvoudige afstelling van de indexering nodig heeft. Dit komt zo vaak voor dat zelfs veel gloednieuwe fietsen deze symptomen kunnen vertonen. Het goede nieuws is dat dit van alle mogelijke problemen waarschijnlijk het eenvoudigst te diagnosticeren en te verhelpen is.
Hoe voorkom je dat een ketting overslaat?
Citaat uit de video: De derailleur een aantal video’s waar ze bij alleen de aanhangers. Maar eigenlijk ga je hier de barrel adjuster afstellen. En afstellen.
Waarom verspringt mijn ketting als ik terugtrap?
De oorzaak is wrijving of vastzitten van de ketting in de RD als je terugloopt. Dit ontlast de ketting en hij zal de weg van de minste weerstand volgen. Een gloednieuwe ketting is minder zijdelings flexibel en zal het probleem van het hangen bij het RD benadrukken.
Kan een losse ketting overslaan veroorzaken?
Meestal kan het overslaan of slippen van de fietsketting worden veroorzaakt door een zeer uitgerekte ketting of versleten tandwielen, na een lange rit en hard gebruik, de ketting zal worden uitgerekt, en beginnen met het veroorzaken van schade aan zowel de cassette en kettingbladen tanden, op een gegeven moment de ketting zal verliezen zijn goede mechanische contact waardoor de
Waarom slaan kettingen over onder druk?
Dit is een indicatie dat je een zwaar versleten kettingring hebt. Dit kan een van de hevigste overslagen op een fiets zijn, omdat de pedalen bij een halve pedaalslag naar voren schuren en vastklikken. Ook een verbogen tand kan een cascade-effect veroorzaken, waardoor dit gebeurt.
Hoe weet ik of mijn ketting uitgelijnd is?
Citaat uit de video: En we meten met een meetlint en dan duwen we het helemaal naar boven. Dus van de top van de ketting tot de top van de ketting mag de ketting maar een centimeter tot een centimeter en een kwart bewegen.
Hoe weet ik of mijn ketting te los zit?
Om erachter te komen of uw ketting te lang is, bekijkt u hem van opzij met uw ogen op gelijke hoogte met de ketting. Een losse ketting zal dicht bij of onder de achtervork hangen als de ketting tussen de achterste tandwielen en het kettingblad hangt. De ketting kan overslaan bij het trappen, of zelfs van de tandwielen vallen.
Wat gebeurt er als de ketting te strak staat?
Als een ketting te strak staat, veroorzaakt dat spanning en stress op de achterwielophanging. Dit kan behoorlijk oncomfortabel zijn voor de rijder. De ketting zelf raakt ook veel sneller versleten. De spanning tussen elke schakel kan te groot worden en in extreme gevallen breken tijdens een rit.
Als de ketting te kort is, is dit schakelen moeilijk en is de derailleurkooi uitgerekt en bijna parallel aan de achtervork. Als de ketting echt te kort is, kun je misschien niet eens in het grootste tandwiel schakelen.
Wat gebeurt er als je ketting te lang is?
Een te lange (losse) ketting kan leiden tot kettingverlies en/of inconsistent schakelen – voor- en achteruit schakelen. Een te korte ketting (strak) kan nog grotere problemen veroorzaken.
Waarom schokt mijn fietsketting?
Eén oorzaak van overslaan van de ketting is een uitgerekte ketting. Geloof het of niet, fietskettingen rekken echt uit! Een uitgerekte ketting zal de tandwielen doen slijten waardoor ze scherp worden. De tanden hebben dan minder grip op de ketting en kunnen onder belasting de ketting verliezen, waardoor de ketting overslaat.
Waarom zit mijn fietsketting ineens los?
Uw ketting is misschien gewoon te oud of kan na verloop van tijd uitrekken. Wanneer dit gebeurt, moet u hem vervangen. Denk eraan dat je losse ketting ook te wijten kan zijn aan een fout van de bestuurder. Het overschrijden van het aanbevolen versnellingsbereik voor de achterderailleur van uw fiets kan leiden tot een slappe ketting wanneer u in deze versnellingen rijdt.
Waarom verslapt mijn fietsketting?
Citaat uit de video:
Maakt een nieuwe ketting verschil?
Het meest opvallende verschil bij het plaatsen van hoogwaardige kettingen zijn de schakelprestaties. Het schakelen gaat soepel als zijde, zelfs bij het schakelen onder belasting kunt u binnen enkele seconden van de kleine naar de grote tandwielen schakelen. Upgraden naar een hoogwaardige ketting is een grote stimulans voor uw aandrijfsysteem.
Hoe weet ik of mijn ketting gezond is?
Citaat uit de video: Hoeveel leven er nog in je ketting zit is met een tool als de CC 3.2 slijtage indicator. Of de CC to change checker.
Waarom zit mijn ketting strak en los?
Een motorfietsketting die steeds losraakt wordt meestal veroorzaakt doordat de bouten van de achteras of de kettingspanner niet strak genoeg zitten. Het kan ook worden veroorzaakt door een nieuwe ketting die niet voldoende is ingesleten, versleten tandwieltanden, een te strakke spanning of een verkeerde maat ketting.
Wat gebeurt er als de ketting te strak staat?
Als een ketting te strak staat, veroorzaakt dat spanning en stress op de achterwielophanging. Dit kan behoorlijk oncomfortabel zijn voor de rijder. De ketting zelf raakt ook veel sneller versleten. De spanning tussen elke schakel kan te groot worden en in extreme gevallen breken tijdens een rit.
Hoe kan ik mijn ketting strakker maken?
Citaat uit de video: Met zorg ervoor dat de band niet tegen de room schuurt. En begin een aan te spannen. Opzij. Als de ene kant goed vastzit, ga je naar de andere kant.