Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is witte witte tonijn in vaste vorm veilig tijdens de zwangerschap?

4 min read

Hoe slecht is tonijn als je zwanger bent?

Voor de zekerheid raden we aan om tijdens je zwangerschap geen tonijn te eten. Dat geldt ook voor andere vissen zoals makreel, paling, zeebaars en sardines. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt. In deze vissoorten zitten over het algemeen meer dioxines of zware metalen.

Welke vis mag je niet eten tijdens zwangerschap?

Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.

Hoe gezond is tonijn uit blik?

Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.

Welke vis van visboer zwanger?

Denk bij vette vis aan zalm, haring en forel, en bij magere vis aan heek en schol. Zolang je niet zwanger bent, zijn ook soorten als makreel en paling geschikt.

Is een tonijn gevaarlijk?

In tonijn zit namelijk kwik, of methylkwik. Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Waarom mag je geen gerookte zalm tijdens zwangerschap?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Welke vis mag je niet eten?

Overzicht voor op je koelkast

Wel eten (indien verhit) Niet eten
Witvis Gerookte zalm
Mosselen Makreel
Forel
Paling

Is kibbeling goed tijdens zwangerschap?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Welke Zalm mag je eten als je zwanger bent?

Zalm tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het veilig om zalm te eten. Alleen zalm die verhit is voordat je het eet, is zonder risico’s. Als deze vis niet verhit is, bestaat er een kans dat het de Listeria bacterie bevat.

Hoe herken je Listeria tijdens zwangerschap?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Kan een vis zwanger zijn?

We kunnen grofweg onderscheid maken in de vissen welke (ei) levendbarenden te wereld brengen en de vissen welke eieren leggen welke vervolgens bevrucht worden. De (ei)levendbarenden staan bekend dat ze eenvoudig na te kweken zijn en ook nog eens in grote getalen.

Hoe lang moet zalm in de oven als je zwanger bent?

Goed nieuws! Je mag wél gerookte zalm eten tijdens je zwangerschap als je deze eerst goed verhit. Je hoeft de vis niet uren te laten koken, boven de 70 graden verhitten is voldoende. Hierdoor schakel je de listeriabacterie uit.

Hoelang zalm bakken doorbakken?

Laat de zalm gedurende drie minuten bakken op halfhoog vuur. De huid zal dan wat bruin gekleurd zijn. Keer de zalmmoot voorzichtig om en bak de andere kant van de zalm op laag vuur nog ongeveer één tot twee minuten (afhankelijk van de dikte). Zalm dat gaar is heeft een mooie roze kleur en heeft een losse structuur.

Welke temperatuur heb je als je zwanger bent?

Stijging lichaamstemperatuur:

Net na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,5 graden. Als er geen bevruchting plaatsvindt daalt de temperatuur net voor je ongesteld wordt weer naar je normale lichaamstemperatuur. Maar als je zwanger bent blijft je temperatuur hoger.